donderdag 22 juni 2023

Stadsbeeld Beweging

De rubriek Stadsbeeld belicht iedere maand een standbeeld of ander kunstwerk in de openbare ruimte. Ik ben deze rubriek begonnen, omdat er zoveel moois te zien is in het land, waar je misschien wel dagelijks – of in ieder geval regelmatig – langs wandelt, fietst of rijdt. Het stadsbeeld van vandaag is zo een sculptuur waar ik geregeld langs kom, zonder er eigenlijk heel veel aandacht aan te schenken. Hiermee is het dus een ideaal beeld om in deze rubriek in het zonnetje te zetten. Het is sereen, golft en glanst als een soort verstilde straal water en het heet – heel toepasselijk als je ernaar kijkt – Beweging. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Beweging

gemaakt door: Lolke van der Bij & Tjalling Tjalsma
gemaakt van: roestvrijstaal
bestaat uit: drie vloeiende vormen die samen één sculptuur vormen
staat aan: Pascalplein in Utrecht, voor een van de ingangen van Park de Gagel aan de Carnegiedreef
staat daar sinds: 2010

Beweging

Als je naar dit standbeeld kijkt, dan zie je meteen waarom het Beweging is genoemd: de drie vloeiende stalen banen geven dit duidelijk aan. Ze golven van de grond naar de lucht of misschien wel van de lucht naar de grond. Dat laat ik in het midden. Het roestvrijstaal glimt je op zonnige dagen echt tegemoet en dat zorgt er bij mij voor dat ik het associeer met een waterstraal. Als je goed naar een straal water kijkt namelijk, dan zie je dat ook zo golven als het uit de kraan stroomt. Beweging komt vaak naar elkaar toe en gaat soms van elkaar af, dat is precies wat de kunstenaar ook in deze vloeiende vormen laat zien. Dat het als water lijkt, dat klopt, want de kunstenaar liet zich voor het beeld inspireren door de Vecht. Maar ook door de verbondenheid tussen bewoners, Overvecht en Utrecht. Het beeld is als initiatief van de bewoners van de St. Eustatiusdreef uiteindelijk tot stand gekomen. Zij kijken dan ook uit vanuit het gebouw uit op het beeld.



Lolke van der Bij

Beweging is gemaakt door Lolke van der Bij (24 mei 1949 in Rinsumageest) en Tjalling Tjalsma. Lolke maakt schilderijen en is beeldhouwer. Hij maakt vooral sculpturen die geïnspireerd zijn door meetkunde. Geometrische en abstracte vormen brengt hij samen in vloeiende bewegingen, waardoor er altijd iets spannends ontstaat om naar te kijken. Door het land heen zijn er verschillende monumentale beelden te vinden. Zoals in Drachten, Overrijssel en dus Utrecht. Lolke woont en werkt inmiddels in Maarssen en werkt het liefst met roestvrijstaal, soms met cortenstaal, messing en uitzonderlijk met natuursteen. Lolke staat bekend om zijn samenwerkingen met andere kunstenaars. Voor Beweging sloeg hij de handen ineen met Tjalling Tjalsma.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.