dinsdag 13 juni 2023

Lekker lezen: Overkanters van Arthur Oosterbaan

Texel. Ik ben dol op het eiland. Er wonen schaapjes, zeehondjes, scholeksters, zeemeeuwen en nog veel meer vogels en dieren. De natuur is er schitterend. Lekker dwalen door de Slufter, genieten van de Hors of gewoon slenteren langs de dijk bij de noordpunt van het eiland. Er is zoveel te zien! Het boek Overkanters geeft je een inkijkje in deze schitterende natuur van Texel en geeft je als buitenstaander meer inzicht in de geschiedenis van het eiland. Dankzij Arthur Oosterbaan blijf je lezen. Van begin tot eind een heerlijk boek! (foto’s mits anders aangegeven: Berry de Nijs/Writing Berries)

Boekgegevens

Titel: Overkanters
Ondertitel: Verhalen van een eigenzinnige natuurgids op Texel
Auteur & Illustraties: Arthur Oosterbaan
Uitgeverij: Noordboek
Uitvoering: Paperback
Bladzijdes: 96
Prijs: € 14,90

Overkanters

Voor wie op vakantie gaat naar het eiland is Texel een heel ander deel van de wereld. Texelaars noemen deze toeristen liefdevol Overkanters. Ze komen immers van de overkant. Het boek Overkanters is geschreven door een Texelaar van de overkant: Arthur Oosterbaan. Hierdoor ziet hij feilloos hoe toeristen en Texelaars naar het eiland kijken. In plaats van een natuurgids krijg je met dit boek een duidelijk beeld over de natuur op Texel en hoe deze in de loop der tijd is veranderd – en wellicht nog gaat veranderen. Klimaat, dieren, geschiedenis… het loopt allemaal door elkaar heen en gaan hand in hand met scherpe observaties en anekdotes. Overkanters is eigenlijk een portret van Texel.

Arthur Oosterbaan

Arthur Oosterbaan werkt al ruim dertig jaar voor Ecomare, het natuurcentrum van Texel met zeehondenopvang. Zoals op de achterkant te lezen kent ‘niemand de natuur van Texel en de geschiedenis van de Texelaars beter dan buitenstaander én insider Arthur Oosterbaan.’ Vanuit zijn werk heeft hij zich verdiept in de geschiedenis van de natuur op Texel en natuurlijk ziet hij hoe alles in de loop der tijd is veranderd. Daarbij neemt hij geen blad voor de mond en dat maakt het boek juist zo fijn om te lezen. Arthur is allround veldbioloog en is een zeer enthousiast mens. Hij wil zijn kennis graag op zijn eigen wijze delen met anderen. Daarom schrijft hij vele publicaties, maakt hij mooie tentoonstellingen en geeft hij excursies. Overkanters is echt een boek waarin zijn persoonlijkheid en kennis samenkomen. (foto: Stephan van den Oever)

Heerlijke anekdotes

Je moet niet een boek verwachten waarbij je aan de hand meegenomen wordt langs de mooiste plekjes van Texel. Want, zo zegt ook de auteur, daar zijn al heel veel boeken over geschreven. Deze eigenzinnige gids vertelt juist eigenzinnige verhalen, geheel op zijn eigen manier. En dat maakt het een heerlijk boek om te lezen. Ik las het boek in één keer uit tijdens mijn retourtje Utrecht-Zandvoort, want ik kon het gewoon niet wegleggen. Als je het eiland vaak hebt bezocht dan zijn er veel leuke verhalen waar je al knikkend doorheen leest. Maar ook voor nieuwelingen en Texelaars is het boek Overkanters erg leuk. Toeristen (de Overkanters) en Texelaars houden van Texel vanwege haar zogeheten ‘ongerepte natuur’. Op een komische, soms schurende wijze legt Arthur uit dat er helemaal geen sprake meer is van ongerepte natuur. Alle natuur is gerept (oftewel in beheer van mensen) en dat zorgt er juist voor dat er zoveel moois behouden blijft. Ik vond het werkelijk een heel fijn boek om te lezen. Veel herkenning, mooie beschrijvingen in een notendop van natuurgebieden en dieren op Texel en zelfs een heel lied gewijd aan de gestrande bultrug. De illustraties van Arthur maken het boek helemaal compleet, want ze zijn net als hem natuurgetrouw en komisch. Een aanrader voor iedereen die Texel een warm hart toe draagt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.