Steek even je hand op als je ook graag langs de kustlijn op zoek gaat naar schelpjes! Ik wist wel dat ik de enige niet ben die graag een schelpje raapt. De mooiste gaan natuurlijk mee naar huis. Ik weet dat schelpen ooit huisjes waren voor zeebewoners. Maar van wie en hoe ze heten? Tja, geen idee. Het boek Aangespoeld neemt je mee naar de Belgische kust (maar de kennis kan ook toegepast worden op de Nederlandse Noordzeekust) en laat je alle vondsten zien die daar zomaar met de golven op het strand worden gesmeten. Een bijzonder boek vol bijzondere verhalen waardoor je toch anders tegen die schelpjes (en andere strandvondsten) aan zal kijken. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)
Boekgegevens
Titel: Aangespoeld
Ondertitel: Over schelpen, fossielen en parende pokken
Auteurs: Stefaan Wera & Koen Fraussen
Foto’s: Marianne Hesters, Jan Deprez, Koen Fraussen, Stefaan Wera, Peter H. van Bragt, Harm Niesen, Bram Conings, Brigitte van Passel en Jan Soors
Uitgeverij: Sterck & De Vreese
Uitvoering: Paperback
Bladzijdes: 216
Prijs: € 24,90
Aangespoeld…
Op het strand is van alles te vinden, maar weet je ook wat je in je handen hebt als je schelpjes uit het zand plukt? Een handboek als Aangespoeld komt dan zeker van pas in je strandtas. Dit boek vertelt namelijk over allerlei soorten strandvondsten die je kan tegenkomen langs de Belgische (en ook Nederlandse) Noordzeekust. Naast een beschrijving van wat je kan vinden, wordt er ook beschreven dat een vondst soms meer is dan het lijkt. Zeeschuim bijvoorbeeld is niet gevormd door het schuim van de zee, maar is het inwendige skelet van een lokale inktvis die gewoon in de Noordzee woont. En wist je dat de geldkauri eeuwenlang werd gebruikt als betaalmiddel in de slavenhandel? Deze en nog veel meer andere verhalen worden verteld in Aangespoeld. De vondst vormt iedere keer een nieuw startpunt voor een tocht langs biologie, geschiedenis, cultuur, gastronomie en andere toffe wetenswaardigheden. De foto’s in dit boek brengen de verhalen echt tot leven. Naast een foto van de strandvondst, vind je ook foto’s van een schelp of dier onder water. Dit levert mooie contrasten op en verdiepen het verhaal.
Koen Fraussen en Stefaan Wera
8
Koen Fraussen is een internationaal erkend specialist van weekdieren. Hij verzamelt gepassioneerd verschillende schelpen en heeft al een enorme collectie. Als taxonoom is hij onder meer verbonden aan het Musée National d’Histoire Naturelle in Parijs. Stefaan Wera is bioloog en gefascineerd door alle natuur. Hij schrijft geregeld mooie stukken over de natuur voor wetenschappelijke tijdschriften. Samen bracht dit duo al eerder het boek Schelpen uit waarin alle schelpen die aan de Belgische kust te vinden zijn worden beschreven.
Bijzonder interessante natuurgids
Als je graag aan het strand vertoeft (zowel de Belgische als de Nederlandse kust), dan weet je dat er veel te vinden valt. Naargelang de stroming en migratiepatronen kunnen schelp- en schaaldieren aan de hele kust voorkomen. Ga je niet zoveel naar België (zoals ik) dan is dit boek nog steeds een aanrader. Want de schitterende alikruikjes, noordkrompjes en koffieboontjes (geldkauri) kun je ook zomaar in Nederland vinden. En wat dacht je van de mossels, zeenaalden, kokkels, pokken en heremietkreeftjes? Dat maakt dit boek extra leuk. Naast de prachtig foto’s leest het boek ook nog eens heel lekker weg. Het is duidelijk geschreven, bevat leuke informatie en humoristische anekdotes. Je leert niet alleen hoe een bepaalde schelp eruit ziet, maar ook of de bewoner ervan eetbaar is, waar deze oorspronkelijk vandaan komt en of het een bijzondere geschiedenis heeft. Zo weet ik nu dat het nonnetje een opvallende rood met gele verschijning is en dat je kan tellen hoe oud het is door de zones tussen de ribbeltjes te tellen. Een heerlijk boek voor alle kustliefhebbers die graag meer willen weten over de dingen die te vinden zijn op het strand.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.