woensdag 21 juni 2023

Dierentuinnieuws uit Beekse Bergen

Het is de langste dag van het jaar en dat vieren we met een lekker (middel)lang artikel met allemaal toffe nieuwtjes uit Safaripark Beekse Bergen. Dit prachtige park heeft een prachtige geboortegolf gehad en er worden nog speciale bevallingen verwacht! Daarnaast worden de dieren uiteraard verwend met verkoelende maatregelen op hete dagen. Benieuwd naar al die heerlijke nieuwtjes? Lees dan vooral snel verder. En ja, op deze dag van de giraf heeft Beekse Bergen ook voor een mooie giraffenfoto gezorgd. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – foto’s artikel: Beekse Bergen)

Drie drachtige Afrikaanse olifanten

Safaripark Beekse Bergen is een van de weinige parken in Nederland waar Afrikaanse olifanten wonen. Moeder Punda en haar twee dochters Pina-Nessi en Bongi maken dit feit eigenlijk nog meer bijzonder, want – zo berichtte het park midden april – ze zijn alle drie drachtig! De vader van de drie kleintjes is de nieuwe stier Yambo. Hij woont sinds 2021 in het park en alle drie de dames vonden hem meteen een geschikte papa voor hun kalf. Het park verwacht dat de dames aan het einde van 2023 en begin 2024 gaan bevallen en dat de kalfjes in een periode van drie maanden tijd na elkaar geboren gaan worden. Ondertussen wordt er in het park hard gebouwd aan de vernieuwde Olifantenvallei. De kleintjes krijgen er dan maar liefst 5000 vierkante meters speelgrond bij.

Van links naar rechts: Bongi, Pina-Nessi en Punda

Geboortegolf langs de autosafari

Terwijl het park dus vol spanning uitkijkt naar deze driedubbele geboorte bij de Afrikaanse olifanten, verwelkomde het park in april al heel wat jonge dieren. Zo werden er in deze maand een banteng, twee Kaapse buffels, een kameel, twee steppezebra’s, twee Pater Davidsherten en vijf Vietnamese sikaherten geboren. Al dit jonge grut – en hun beschermende ouders – vind je vooral tijdens de autosafari van het park. Veel van deze soorten worden in het wild met uitsterven bedreigd, dus is het extra speciaal dat er in dierentuinen wordt gewerkt aan soortbehoud. Dit geldt onder meer voor de Banteng, wiens leefgebied steeds kleiner wordt door bomenkap voor de palmolie-industrie en wordt er gejaagd op deze dieren.


Welkom Quinn, de okapi

Nog zo een bijzondere geboorte in het park was die van Quinn, de okapi. Quinn werd in mei geboren en het is een mannetje. Mama en jong maken het goed, maar zijn voor de rust nog niet te zien geweest voor bezoekers. Okapi’s zijn graag op zichzelf en houden van rust. Okapi’s zijn schitterende dieren en wonen in het wild alleen in de Democratische Republiek Congo, waar het niet zo goed gaat met de populatie. Het Safaripark zet zich in voor de okapi en dat doen zij onder meer door deelname aan het fokprogramma.

Gierenkuiken geadopteerd

Dat je symbolisch een dier kan adopteren in het park, dat weten we wel. Daarnaast is het ook heel normaal voor mensen om een kindje te adopteren. In het wild komt adoptie ook wel eens voor. Maar wist je dat vale gieren dit ook met gemak doen? Zo hebben de vale gieren in Beekse Bergen een jong van een Rüppellsgier geadopteerd. Het ei van dit kuiken werd gelegd in Avifauna, vervolgens met succes uitgebroed in Diergaarde Blijdorp en het kuiken wordt met succes opgevoed door de vale gieren van het Safaripark! Waarom doen de parken dit, zul je je misschien afvragen. Het antwoord is simpel: de Rüppellsgier wordt in het wild ernstig bedreigd. De dierentuinen werken samen om een gezonde reservepopulatie op te bouwen. Diergaarde Blijdorp is de coördinator van deze ernstig bedreigde gierensoort. Het mooie is dat er gebruik wordt gemaakt van een natuurlijk fenomeen. Gieren leggen vaak maar 1 ei per seizoen. Daar groeit de populatie niet zo hard van. Maar wanneer het eerste ei verloren gaat, legt de gier een tweede ei. De verzorgers verwijderen dit eerste ei, zodat er een tweede ei wordt gelegd. Zo heb je een grotere kans op meerdere jongen per seizoen. De eieren worden uitgebroed in een broedmachine en na uitkomen wordt het eerste jong verwisseld voor het tweede ei. Jong 1 wordt opgevoed door de eigen ouders, jong 2 door een pleeggezin in een ander dierenpark. Vorig jaar werkte Diergaarde Blijdorp met Avifauna en dit jaar zijn daar dus Safaripark Beekse Bergen en DierenPark Amersfoort bij gekomen. Gieren voedden met liefde een kuiken op. Het maakt hen daarbij niet uit of het een andere soort is of niet. Hoe hartverwarmend is dat!

Verkoeling tijdens hete dagen

Lekker rollen in de modder, spelen en kliederen met water of een lekker ijsje? Beekse Bergen zorgt er natuurlijk voor dat hun bewoners ook voldoende verkoeling hebben op tropische dagen. Zo genieten de giraffen, rode panda's, leeuwen, tijgers, cheeta's en chimpansees van een verfrissend fruithapje. De otters en Afrikaanse olifanten nemen een verfrissende duik. De neushoorns genieten van een modderbad. De hyena's hebben het helemaal goed voor elkaar, want zij nemen een verfrissende duik mét een verfrissend hapje. Kijk ook zeker op het YouTube kanaal voor een verfrissend filmpje!


Meer weten over de dieren en het park? Op BeekseBergen.nl vind je allerlei toffe nieuwtjes en natuurlijk de ticketshop, openingstijden, route en meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.