donderdag 6 oktober 2022

Writing Berries’ Boekenweek | Over zingende muizen en piepende olifanten

Ik vind het heerlijk om buiten in de natuur of in de dierentuin gewoon eens even op een bankje te gaan zitten luisteren. Luisteren naar het tjilpen van de vogels, het blaffen van een hond, mauwen van een kat, brullen van een leeuw of het zingen van een siamang. Of ik zoek online naar het zingen van walvissen en dolfijnen. Dieren hebben elkaar heel wat te vertellen en dat doen ze in hun eigen taal. Waar wij het waarnemen als geluiden, weten andere vogels precies welke roddels er in de avond worden verspreid. Dat wij het niet kunnen verstaan, wil niet zeggen dat er niets gezegd wordt. En dan zijn er nog zoveel geluiden die wij mensen niet eens kunnen horen! Een dagje dierentuin of natuurpark wordt overigens nog interessanter als je het boek Over zingende muizen en piepende olifanten van Angela Stöger hebt gelezen, want daarmee krijg je zoveel toffe inzichten over het communiceren van dieren! (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Boekgegevens

Titel: Over zingende muizen en piepende olifanten
Ondertitel: Hoe dieren communiceren en wat wij kunnen leren als we echt naar ze luisteren
Auteur: Angela Stöger
Uitgeverij: Noordboek
Uitvoering: Paperback
Bladzijdes: 208
Extra: QR-codes voor audio-voorbeelden en filmpjes
Prijs: € 22,50

Fascinerende geluiden

Het boek is geschreven voor diergedragskundige, cognitief bioloog en expert op het gebied van bioakoestiek en geluidscommunicatie Angela Stöger. Ze reist veel voor haar onderzoek en neemt je in dit boek mee op haar reizen, waarbij de geluiden van dieren centraal staan. Haar doel is om te laten zien dat mensen en dieren niet zoveel van elkaar verschillen. Zo vertelt ze dat een varken in paniek op dezelfde manier geluid maakt als een mens. De akoestische kenmerken zijn hetzelfde. Dat is toch heel bijzonder om te weten. Ze heeft veel verhalen over olifanten, zoals de Afrikaanse olifant Calimero die als jong dier in een dierentuin zat bij Aziatische olifanten. Calimero had de taal van de Aziatische soortgenoten overgenomen. Bijzonder toch. Het boek staat dus boordevol van deze verhalen over allerlei dieren, groot en klein, exotisch en in huis.

Luister en ervaar zelf

Het boek zit ook vol QR-codes. Scan ze. Het is echt een verrijking van het boek als je het aan het lezen bent. Er zijn heel veel manieren om dierengeluiden te beschrijven natuurlijk. Denk maar aan blaffen, spinnen, piepen, tsjilpen, brommen, grommen, krijsen, zingen en smakken. Maar ze horen geeft veel meer dimensie aan het boek. Scan die QR-codes dus. Je vindt ze overal in het boek. Bij het verhaal van Calimero bijvoorbeeld, maar ook hoe stokstaartjes luipaarden misleiden. Naast geluiden zijn er ook filmpjes die de vele verhalen van Angela luister bijzetten, zodat je nog beter begrijpt wat ze bedoelt.

Persoonlijke verhalen

Angela heeft de wereld rondgereisd en die persoonlijke verhalen heeft ze in dit boek verwerkt. Samen met persoonlijke foto’s krijg je een mooi beeld van haar onderzoek. De persoonlijke verhalen helpen je als lezer ook veel beter begrijpen wat ze heeft onderzocht en hoe geluiden dus belangrijk zijn in de communicatie tussen dieren en mensen.

Praten met dieren

Weet je waarom het verhaal van Dr. Dolittle zo populair is? Omdat deze dokter – een mens – feilloos verstaat wat de dieren hem vertellen. Je hoeft echt geen Dr. Dolittle te zijn om te kunnen communiceren met dieren. Huisdieren bijvoorbeeld (maar soms ook wilde dieren) weten feilloos wat je bedoeld. Wij mensen moeten beter leren luisteren en kijken (want ook lichaamstaal is heel belangrijk) naar dieren om te begrijpen en te horen wat ze bedoelen. De laatste drie hoofdstukken van het boek zitten vol voorbeelden hoe we beter met dieren zouden kunnen communiceren. Zo stipt Angela allerlei vergelijkingen aan tussen mensen en dieren, om zo meer inzicht te krijgen in de beleefwereld van het dier. Eigenlijk zouden wij mensen ons eens wat meer in het dier moeten verplaatsen.

Heerlijk boek

Ik vond het een heel fascinerend boek. De leuke schrijfwijze, vele persoonlijke verhalen en de geluiden en filmpjes zorgen ervoor dat je wil doorlezen. Daarnaast zet het boek je zo nu en dan aan het nadenken over de dierenwereld en je eigen rol in het geheel. Als je geïnteresseerd bent in dieren en hoe ze communiceren, dan is dit boek echt een aanrader. Ook wanneer je geen studie volgt die hierbij aansluit.

🐘 Kijk voor meer informatie op Noordboek.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.