maandag 24 oktober 2022

Goed Doel Stichting AAP

Een stichting die zich inzet voor dieren die het echt slecht hebben, dat is Stichting AAP. De opvang bestaat al sinds 1972 en helpt heel veel dieren met een naar verleden om weer te genieten van hun leven. En dat doet de stichting tot op de dag van vandaag. Je kent vast de reclames wel waarin men laat zien hoe ze dieren uit een erbarmelijke situatie redden. Het begon met het opvangen van apen, maar inmiddels vangt Stichting AAP veel verschillende dieren op. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Sinds 1972

Wist je dat het in de jaren 1960 heel trendy was om een aapje als huisdier te nemen? In het begin was zo een aapje wel leuk en schattig, maar ja, kleine aapjes worden groot en daar kwam vaak voor mensen ongewenst gedrag bij. Dus die apen moesten de deur weer uit. En daar waren in 1972 het echtpaar Okko en Riga Reussien en hun stichting. Zij vingen hun eerste aap op in een opvanghuis in Amstelveen. Dit was bedoeld als een tijdelijke plek voor de dieren om ze vervolgens te herplaatsen. Maar herplaatsen werd (en wordt) alleen gedaan als het dier daar zowel lichamelijk als geestelijk klaar voor is. De stichting zoekt de beste accommodatie voor hun opvangdieren. Dit kan een reservaat zijn of een gerenommeerd dierenpark in Nederland, Europa of elders in de wereld.

Van Amstelveen naar Almere

Het opvanghuis was dus bedoeld als tijdelijke opvang, maar al snel bleek dat niet iedere aap – of ander exotisch dier – te herplaatsen was. De redenen hiervoor kunnen zeer uiteenlopen, maar Stichting AAP zet zich altijd in om ook deze dieren een waardig tweede leven te geven. Eind jaren 1990 werd daarom het AAP-pensioenplan in het leven geroepen. De dieren die hieronder vallen, mogen de rest van hun leven in de opvang blijven. Maar… dan wel op een speciale plek waar ze lekker kunnen spelen, rusten en lekker zichzelf zijn. Om de dieren een goed leven te kunnen bieden, was er gewoonweg meer ruimte nodig. En dat vond Stichting AAP in Almere. Zo rond 1996 verhuisde de stichting naar het nieuwe pand met grote verblijven, zodat ze alle dieren een waardig leven kunnen geven. Hetzij door te herplaatsen na revalidatie of door de dieren een fijn thuis te geven.

Van Nederlandse stichting tot Europees opvangcentrum

Wat klein begon, groeide al snel uit tot een Europees opvangcentrum, niet alleen voor apen, maar ook voor andere exotische dieren. Circustijgers en leeuwen bijvoorbeeld. Maar ook servals, suikereekhoorns, zilvervosjes, wasberen en andere exotische dieren die slecht worden behandeld in de entertainment business en voortkomen uit illegale handel wordt liefdevol opgevangen om de dieren vervolgens – indien mogelijk – te herplaatsen. Om de dieren te kunnen opvangen, is er nu ook een opvangcentrum van AAP in Spanje te vinden. In Spanje worden de grote katten opgevangen. Zowel in Nederland als in Spanje bevinden zich chimpansees en andere primaten. In Nederland is er plek voor andere zoogdieren.

Goed werk

Er zijn dierenparken die dus apen en andere dieren uit de opvang van Stichting AAP hebben wonen. Dit wordt vaak aangegeven bij het dierverblijf om zo het goede werk van AAP onder de aandacht te brengen bij de bezoekers. De afdeling in Almere ligt bijvoorbeeld naast de Almere Jungle waar verschillende dieren wonen uit de opvang. Wil je meer weten over of doneren aan Stichting AAP? Kijk dan op AAP.nl en ontdek wat deze stichting nog meer doet voor het welzijn van dieren. Of maak een afspraak om de opvang te bezoeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.