donderdag 13 oktober 2022

Genieten van activiteiten in oktober

Het is alweer 13 dagen lang oktober en wat hebben we al veel leuke activiteiten en feestdagen gehad. En dan is de maand nog niet eens op de helft! Oktober zit boordevol feestdagen en feestelijke momenten. Maar ook serieuzere zaken worden in oktober aan de kaak gesteld. Dat zorgt er wel voor dat er gewoon heel veel is te doen voor volwassenen, jongeren, kinderen en het hele gezin. Waar kun je allemaal van genieten deze maand? Lees snel verder en je ontdekt het! (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Dierendag

Op 4 oktober is het Dierendag. Over de hele wereld worden (huis)dieren dan extra verwend. Vaak met iets lekkers of een nieuw speeltje. Dierendag is ontstaan in 1930 en is in het leven geroepen door echte dierenliefhebbers. De datum 4 oktober is niet toevallig gekozen. Dat is namelijk de sterfdag van de heilige Franciscus van Assissi. In de dertiende eeuw na Christus zette hij zich in voor de dieren in de wereld. Iets waarvoor we eigenlijk op 4 oktober nog steeds aandacht voor vragen.

Kinderboekenweek

Een week om als boekenwurm naar uit te kijken; de Kinderboekenweek. Ieder jaar een ander thema, nieuwe uitgaves, toffe activiteiten in boekenwinkels en bibliotheken en natuurlijk het kinderboekenweekgeschenk. Met als klap op de vuurpijl de uitreiking van de gouden en zilveren griffels voor schrijvers en gouden en zilveren penselen voor illustrators. De Kinderboekenweek is eigenlijk een tiendaagse vol leespret, waarbij lezen en voorlezen extra worden gepromoot.

Oktoberfest

Jetzt geht’s LOS! Oktoberfest is een Duits feest wat al begint aan het einde van september. Het kan zestien tot achttien dagen duren (naargelang de Dag van de Duitse Eenheid op 3 oktober goed valt) en staat in het teken van… een bruiloft uit 1810 en wel die van prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen en kroonprins Lodewijk van Beieren. Er werden toen grootste volksfeesten gegeven in München. Oktoberfest is een feest uit Beieren, maar wordt ook steeds vaker in Nederland gevierd. En net als in München wordt er dan veel bier geschonken en zit men gezellig aan lange tafels in speciale tenten. Bij de traditionele Oktoberfest in Beieren is ook een kermis aanwezig. Meer weten over dit Beierse feest? Op oktoberfest.de lees je er alles over!

Herfstvakantie

Het is herfst, dus valt de herfstvakantie in oktober. Alle scholen zijn dan in ieder geval een week vrij met een kleine spreiding over de regio’s. Tijdens de herfstvakantie is er veel te doen in Nederland. Dierenparken, musea en pretparken trekken vaak een tof thema uit de kast en bieden bezoekers iets speciaals aan. Zoals een Dinosaurus thema of juist iets rondom een kunstenaar. Er zijn zoveel verschillende leuke uitjes, dat er altijd wel iets te vinden is. De herfstvakantie is ook een week bij uitstek om het bos te bezoeken. Zoek eikels en maak daar weer iets leuks van, ontdek de mooiste paddenstoelen tijdens speciale paddenstoelenwandeltochten en vindt de mooiste bladeren – zomaar op de grond. De herfst heeft veel moois in petto! Dat wordt genieten.

Halloween

31 oktober is het Halloween! Alle griezels mogen weer een nachtje buiten spelen tijdens deze avond. En je weet nooit wie, of liever gezegd wat, je op je pad treft. Halloween wordt door feestjes en aandacht in dierentuinen en pretparken in Nederland steeds groter. Er wordt gezegd dat het uit Amerika komt, maar dat klopt niet; het is eigenlijk een Keltisch Allerheiligen feest en ja de Ierse kolonisten hebben het meegenomen naar de VS. Het draait vooral om het eren van de doden, maar ook het weren van slechte zielen door je achter een masker te verstoppen. Dit masker zorgde er voor dat zo een slechte ziel geen bezit van je kon nemen. Klinkt toch best wel een beetje griezelig allemaal.

Maar ook…

Staat oktober in het teken van Stoptober, 28 dagen lang proberen samen te stoppen met roken. Oktober is ook de Borstkankermaand, waar we stilstaan bij deze nare ziekte. Het kan heel goed dat in deze opsomming nog vaste evenementen van oktober ontbreken. Geef ze gerust aan, want naast heel belangrijke zaken, valt er veel te genieten in deze herfstmaand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.