woensdag 26 oktober 2022

Schrijfcoachtip Herfst in geuren en kleuren

Het is herfst. Iedereen heeft zo zijn associaties bij het woord ‘herfst’. Zo denkt de een bijvoorbeeld aan de heerlijke kleuren die de natuur aan ons voorschotelt. Het palet van donkergroen, zonnig geel, vrolijk oranje en vurig rood staat zo schitterend tegenover donkere luchten of juist helderblauwe, vol witte wolken. En aan die wolken zit dan zo een donkergrijs randje. Een voorbode voor regen en guur herfstweer… Ach, ik kan uren over de herfst praten met zijn kleuren en geuren. En met deze tips komt je herfstbos ook tot leven. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Herfstkleuren

De kleuren van de herfst zijn het makkelijkste om te omschrijven. Er zijn zoveel mooie woorden voor rood, oranje en geel te vinden. Amberkleurig bijvoorbeeld of bordeaux. En wat dacht je van vermiljoen, cadmiumrood, karmozijn, oker, goud, kaki, pompoen, gember of brons? Misschien zijn de bladeren van de eik meer brons of gember getint dan gewoon oranje… het is maar net welke kleurbenaming er gevoelsmatig het beste bij past. Let wel dat wanneer je benamingen van kleurschakeringen gaat gebruiken, dat je zeker weet dat je lezer deze enigszins zou moeten kennen. In een kinderboek schrikt de term ‘vermiljoen’ nogal af als je niet dubbelop ‘rood’ eraan toevoegt. Echter door te variëren met kleurschakeringen komt je bos wel tot leven… Vooral als dan door het gele bladerdak van die prachtige zonnestralen vallen die als geplooide gordijnen de bosgrond strelen…

Grijze herfstdagen

De ene herfstdag is zomers getint vol kleuren, de ander is koud, nat, guur en grijs. Met dunne slagregen die striemend in je gezicht snijdt. Met haren die alle kanten op worden getrokken, zodat ze in je mond terecht komen en aan je wimpers blijven plakken. Met grote plassen waarin je zo heerlijk kan stampen of zo drijfnat van wordt als een auto erdoorheen rijdt, terwijl je op de bus staat te wachten… Van gevechten met regenponcho’s en regenlaarzen, met alle macht vooruit proberen te gaan, terwijl de wind je terugduwt… Zo een herfstdag kan heel veel sfeer geven in een verhaal. Maak gebruik van ochtendmist in combinatie met de stilte voor een soort serene sfeer… de herfst heeft veel te bieden, maar gebruik het wijselijk.

Versterking van de sfeer

Heb je je wel eens afgevraagd waarom het altijd regent of donker is in een film, boek en tv-serie als er iets treurigs of engs staat te gebeuren? De reden is simpel: het versterkt de sfeer van een spannende of emotionele scène. De herfst is een seizoen bij uitstek om te gebruiken om de verschillende gemoedstoestanden van een hoofdpersoon extra kracht bij te zetten of de gebeurtenissen te versterken. Het is naast een wisselvallig en kleurrijk seizoen immers ook het seizoen waarin de natuur zich klaarmaakt voor de winter. Er sterft van alles af, de bladeren vallen, de dagen zijn kort en met regen voelen ze soms zo troosteloos aan… Daar kun je wellicht iets mee in je verhaal.

Geuren van de herfst

De herfst is een oogstmaand en dat betekent dat er veel geuren te vinden zijn. Zo word ik helemaal gelukkig van de geur van pompoensoep, koekkruiden en appeltaart… Maar ook de eerste stamppot van het seizoen maakt heel wat los. Naast geuren van eten en drinken van het herfstseizoen, zijn er ook geuren buiten. Het muffige van mos bijvoorbeeld in combinatie met paddenstoelen in het bos. De geur van het hout van bomen, nadat het heeft geregend. Het beschrijven van geuren is lastiger dan het beschrijven van kleuren. Kleuren die zijn er gewoon, dat is een gegeven. Geuren zijn er ook altijd, maar de een ervaart ze heel anders dan de ander. Durf je mee te laten slepen in de geuren van de oogst, herfst en het heerlijke eten wat er bij komt kijken. En lees ook nog Schrijfcoachtip geuren & smaken beschrijven voor nog meer tips.

Oog voor details

De herfst heeft heel veel te brengen. Paddenstoelen in allerlei kleuren en vormen, spinnenwebben vol glinsterende dauwdruppeltjes, knisperende bladeren onder je schoenen… maak er gebruik van en heb oog voor de details die de herfst echt herfst maken. Verlies je gerust middenin het verhaal met het beschrijven van een mok koffie vol Pumpkin Spice siroop of met het beschrijven van de kleuren van de boom voor het huis… het is een weelderig seizoen, maak er gebruik van.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.