maandag 17 oktober 2022

Hond Gezond Maand van de Senior

Oktober is een maand voor dieren. Althans, op 4 oktober vieren we Dierendag (een van de vele activiteiten deze maand). Rondom die tijd komen er ook altijd verschillende onderzoeken en persberichten naar buiten over honden, katten en anderen huisdieren. Opvallend was dat het vooral over oudere dieren gaat dit keer. Blijkbaar is oktober uitgeroepen door huisdierprofessionals tot Maand van de Senior. En hoewel ik er met mijn hondje gevoelsmatig nog niet aan toe ben, is hij met zijn 10 jaar ook een senior. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Seniorenleeftijd

De reden dat ik er gevoelsmatig niet aan toe ben om mijn hondje een senior te noemen, heeft vooral te maken met het beseffen dat hij met de leeftijd last kan gaan krijgen van ouderdomskwaaltjes. De laatste maanden hebben we hier al verschillende angstige momenten over gehad – maar gelukkig is alles goed met hem. Oud worden is geen ziekte, maar het kan wel allerlei kwaaltjes en ernstige ziektes met zich meebrengen. En veel aandoeningen geven pijn, maar pijnsignalen worden blijkbaar vaak gemist.

Baasjes missen pijnsignalen

Uit een onderzoek van het Nationaal Huisdierpanel onder ruim 1.500 huisdiereigenaren in opdracht van AniCura Dierenklinieken blijkt dat bijna 20% van de hondenmama’s en -papa’s zich zorgen maakt over de gezondheid van hun trouwe vriendjes, maar slechts 40% van de ondervraagden herkent pijnsignalen niet, waardoor men niet op tijd naar de dierenarts gaat. En dat terwijl, zo zegt het onderzoek, 87% zegt hun huisdier goed te kennen. Preventieve zorg is daarom best belangrijk om aandoeningen te kunnen voorkomen. 80% van de honden schijnt al op tweejarige leeftijd gebitsproblemen te hebben en 25% van de honden in de seniorenleeftijd heeft last van artrose. Maar hoe herken je die pijnsignalen dan? Heel makkelijk; het gedrag is anders. Je hond loopt anders, hijgt veel meer, staat moeilijk op, is extra aanhankelijk (want hij komt hulp vragen) of neemt een biddende houding aan (borst omlaag, kontje omhoog). Oudere honden (en andere huisdieren) hebben een grotere kans op pijn en gezondheidsproblemen. Dat is nu eenmaal zo. Ga eens een keertje extra naar de dierenarts (bijvoorbeeld twee keer per jaar) met je senior voor een gezondheidscheck. Hierdoor kunnen veel problemen in een vroeg stadium al worden afgevangen. Meer weten? Kijk dan op AniCura.nl. (foto: AniCura Dierenklinieken)

Geef geen medicijnen voor mensen

Wist je dat medicatie voor mensen veel schade kan aanrichten bij je hond? Vroeger werd er nog wel eens gezegd dat je je hond een half aspirientje moest geven of kinderparacetamol. Dierenartsen waarschuwen juist extra om dit – en andere medicijnen voor mensen – absoluut niet aan je hond te geven. Het kan je huisdier heel ziek maken, waardoor je veel verder van huis bent. Heeft je hond pijn of andere medicatie nodig? Ga dan eerst naar je dierenarts voor medicatie voor je hond (of ander huisdier). De dierenartsen van AniCura dierenklinieken zien te vaak honden in hun praktijk die humane medicatie hebben gehad, zoals pijnstillers en hormoonzalf. De klachten lopen uiteen van haaruitval tot bloedarmoede en zelfs overlijden. En dat wil je natuurlijk niet! Zorg er dus goed voor dat medicatie altijd buiten bereik van huisdieren én kinderen wordt bewaard om problemen te voorkomen.

Regatta Dog Coat tegen wind en regen

Als je dan toch een senior in huis hebt, dan is het ook goed om hem tegen weer en wind te beschermen. Dat kan met de Regatta Dog Coat; een heerlijke hondenjas in alle maten die wind- en waterdicht is, maar wel ademt. Deze jas is er in vier maten, dus voor kleine en grote honden. De hondenjas is gemaakt van een flexibele, ultralichte soepele stof die gemakkelijk om het lijf van je harige vriend past. Dankzij de verstelbare klittenbandriemen past de jas altijd. Nog fijner zijn de reflecterende biezen op de jas. Deze zorgen ervoor dat je hond goed zichtbaar is in het donker. Naast jassen maakt Regatta ook leuke speeltjes en andere accessoires. De Dog Coats zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en je vindt ze op Regatta.com. (foto: Regatta)

In ander leuk nieuws over huisdieren:

About Cats & Dogs in de Jaarbeurs met Renate Gerschtanowitz

Op 5 en 6 november aanstaande vindt het gloednieuwe event ‘About Cats & Dogs’ plaats in de Koninklijke Jaarbeurs Utrecht. Tijdens dit event kan je allerlei informatieve sessies bijwonen over onder meer de verzorging, gezondheid, voeding van je hond en kat. Door corona hebben meer huishoudens een hond of kat in huis gehaald, zonder echt te weten hoe je een dier moet verzorgen. Zoveel nieuwe hondenpapa’s en -mama’s moeten ergens en op leuke manier hun informatie vandaan halen. De Jaarbeurs sprong hierin en ontwikkelde het nieuwe event About Cats & Dogs. Van voeding en gedrag tot verzorging en dierenwelzijn; alles wat met je hond of kat te maken heeft, wordt behandeld door experts en professionals. Renate Gerschtanowitz is met haar online platform Huisdieren.nl ook aanwezig op de beurs met een stand. Haar liefde voor haar hond vormde de inspiratie voor dit platform. Je kan er tijdens de beurs terecht voor allerlei leuke informatie. Meer weten? Kijk op Jaarbeurs.nl of bezoek Huisdieren.nl. (foto: About Cats & Dogs)

Kennisgebrek verzekerbaarheid huisdieren

Wist je dat er (naar schatting) 27 miljoen huisdieren in Nederland wonen. 25% van de huishoudens hebben een kat en 20% een hond. In het kader van Dierendag onderzocht Aon, wereldwijd professioneel dienstverlener op het gebied van risico-, pensioen- en gezondheidsoplossingen, of huisdierpapa’s en -mama’s eigenlijk wel op de hoogte zijn van de dekking van hun verzekering rondom huisdieren. En wat blijkt; daar weten we eigenlijk maar weinig van. Want hoe zit het nu met de dekking van de inboedelverzekering als je hond – of de hond van de visite – een vaas van een tafeltje om kwispelt? Veel verzekeringen dekken dit niet (je had kunnen weten dat dieren onvoorspelbaar kunnen zijn). En bij een aanrijding? Dan is de eigenaar van het dier aansprakelijk. Bij een wild dier valt de schade onder de autoverzekering. Al die uitzonderingen… Aon heeft er een podcast over gemaakt, zodat je meer weet over je verzekering en je huisdier. Je vindt de podcast via Uwgidsvoorhetleven.nl.

Baloe is Kidsweek Huisdier van het Jaar 2022

Hond Baloe uit Breda is Huisdier van het Jaar 2022 geworden! Tijdens het (Huis)Dier van het Jaar-feest in One Planet werd dit op feestelijke wijze bekendgemaakt. Het is de tweede keer dat Kidsweek deze prijs uitreikt. Hanne (11 jaar) en Otte (9 jaar) zijn de vriendjes van Baloe en zij noemen hem een echte held: ‘Tijdens een rondje door het bos rook hij plots iets. In een sloot vond hij 21 cavia’s! Die waren daar achtergelaten. De dierenambulance nam ze daarna mee en de cavia’s kwamen terecht in een asiel. Zo werden alle cavia’s gered door Baloe!’ De hond kreeg de meeste stemmen en wint een prachtige tekening in Disney-stijl gemaakt door Isa Bredt (@pet_disneyfication). Hoe gaaf is dat! Kijk voor meer informatie en de andere winnaars op Kidsweek.nl. (foto: Kidsweek)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.