vrijdag 7 oktober 2022

Uitgelicht | Huis van het Boek

In 2018 bezocht ik voor het eerst Huis van het Boek in Den Haag tijdens een bijeenkomst alleen voor Instagrammers. Het is een zeer bijzonder museum, geheel gewijd aan – hoe kan het ook anders – boeken. Huis van het Boek (voorheen ook bekend als Museum Meermanno en Meermanno-Westreenianum) is het oudste boekenmuseum ter wereld. En daarom is het zeer geschikt om met juist dit museum de Writing Berries’ Boekenweek af te sluiten. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Oudste boekenmuseum

Huis van het Boek is dus het oudste boekenmuseum van de wereld. Het bestaat al sinds 1852 als museum, maar daarvoor bevatte het al een zeer imposante verzameling boeken. Het museum was namelijk het woonhuis van Baron Willem Hendrik Jacob van Westreenen van Tiellandt. Hij had een zeer interessante verzameling boeken. De familie Meerman had ook een zeer imposante verzameling aan boeken. Een deel van deze collectie heeft de baron als verzamelaar overgenomen in zijn eigen collectie. Daarbij was het wel handig dat hij de achterneef was van Johan Meerman. De baron liet na zijn dood in 1848 de boekencollectie na aan de Staat der Nederlanden. En dat vormde de basis voor het museum wat we nu kennen en in 1852 opende als museum.

Boeken, heel veel boeken

Het Huis van het Boek bevat dus heel veel oude, bijzondere boeken. Handgeschreven manuscripten, geïllustreerde boeken en delicate perkamenten vormen de basis die door de jaren heen is aangevuld met andere bijzondere boeken. Ook organiseert het museum verschillende tentoonstellingen rondom het geschreven woord. Dit kunnen songteksten zijn, maar ook kinderboeken of tot de verbeelding sprekende auteurs en illustrators. Voor een boekenliefhebber is het echt een museum om van te smullen.

Bijzondere verzameling

Maar Baron van Weestreenen verzamelde niet alleen boeken. Als typische verzamelaar in de 19de eeuw verzamelde hij ook voorwerpen uit de Romeinse, Egyptische en Griekse oudheid. Deze bijzondere stukken zijn ook in het woonhuis te bewonderen. Samen met meubels, portretten van de familie en souvenirs die hij meenam van zijn reizen. Doordat deze topstukken zijn opgesteld in het voormalig woonhuis, heb je echt even het idee dat je in de studeerkamer van de Baron een kijkje mag nemen. Je komt eigenlijk ogen te kort.

Boekdrukkunst en meer

Museum Huis van het Boek vertelt ook over boekdrukkunst. In het atelier kom je allerlei letterbakken tegen en mag je tijdens workshops zelfs een tekstje drukken. Of leer schrijven met een echte ganzenveer in het Scriptorium. Dit kan iedere zaterdagmiddag en je mag je zelfs als monnik verkleden. Hoe leuk is dat! Het museum heeft allerlei leuke tentoonstellingen met educatieve activiteiten, zodat je nog meer uit de liefde en geschiedenis van het boek kan halen.

Praktische informatie

Huis van het Boek ligt aan de Prinsessegracht nummer 30 in Den Haag en is heel makkelijk bereikbaar vanaf Den Haag Centraal Station (het ligt op loopafstand). Voor meer informatie over dit bijzondere boekenmuseum kijk je op HuisvanhetBoek.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.