dinsdag 4 oktober 2022

Writing Berries’ Boekenweek | Het boek waarvan je hond wil dat je het leest

Als mijn hondje met een ‘grmpf’ tegen mij aanploft en zich lekker opkrult, dan weet ik dat alles goed is in zijn wereld. Zit hij rond half 5 voor mijn neus en likt hij al kwispelend zijn lippen af, dan weet ik dat het etenstijd is. Gooit hij ineens kwispelend een bal op je voeten, dan moet er gespeeld worden. En wanneer hij piepend bij de tuindeur zit, dan is het tijd voor een plasje. Ik begrijp mijn hondje, omdat ik veel tijd heb geïnvesteerd in het leren van zijn lichaamstaal en gedrag. Dat is heel belangrijk als je een hond hebt namelijk, want hij kan je niet aantikken en dan zeggen: ‘Zeg luister eens vrouwtje, ik moet plassen, dus doe die deur even voor mij open.’ Dat moet hij op een andere manier aan mij vertellen. Als je meer wil weten over lichaamstaal en gedrag van je hond, dan is het eerste boek in de Writing Berries’ Boekenweek op deze Dierendag een echte aanrader! (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Boekgegevens

Titel: Het boek waarvan je hond wil dat je het leest
Auteur: Louise Glazebrook
Uitgeverij: Balans
Uitvoering: Paperback
Bladzijdes: 360
Prijs: € 23,99

Je hond wil dat je dit leest

Echt waar, dit is echt hét boek dat je hond je zeker zal aanraden om te lezen. De reden is simpel; aanstaande en al bestaande hondenpapa’s en -mama’s kunnen er veel van leren als het gaat om het gedrag van hun aanstaande of al bestaande hondenkind. Honden zijn onze trouwe maatjes, de psychologen op vier pootjes, de rots in de branding als je verdrietig bent en je grootste liefde om mee in je armen op de bank te liggen. Om zo een prachtige band met je hond op te kunnen bouwen, is het belangrijk dat je het gedrag van je hond leert herkennen en vooral begrijpen. Louise schreef juist om die reden dit boek, om je te helpen begrijpen wat je hond je wil vertellen. Want je hond leren wat jij wil is één ding, dat jij leert wat je hond wil is heel wat anders.

Hondengedragsdeskundige

Louise Glazebrook is geen hondentrainer, maar een gedragsdeskundige. Zij leest als het ware het gedrag van de hond en van zijn baasje of vrouwtje en zorgt ervoor dat je samen harmonieus een geweldige band kan opbouwen. Uiteraard zal je hierbij ook je hond grenzen moeten aanleren, zoals ‘nee’ en ‘af’. Maar dat is niet direct waar Louise mee begint. Ze wil liever je meenemen in de belevingswereld van de hond in zijn algemeenheid en hoe ons gedrag van invloed is op je hond. Want ons gedrag leert je hond zich ook op een bepaalde manier te gedragen. En wellicht herken je wel dingen in het boek die zowel gelden voor jou en je hond. Door dit boek te lezen identificeer je gedrag veel beter en kun je voorkomen dat je slecht gedrag van je hond zou stimuleren.

Drie delen

Het boek bestaat uit drie delen. Het begint met een deel over het leren begrijpen van je hond. Hierbij komt je eigen hond aan bod, maar ook de verschillende karaktertrekjes van diverse hondenrassen. Net als mensen is iedere hond en ieder ras heel anders. Goed om aan te denken ook voordat je een hond uitkiest om je metgezel te worden. Misschien wil je wel een Golden retriever, maar past een Franse buldog wellicht beter bij je. Het boek kan je in dit deel meer vertellen over de verschillende karaktertrekken waar je aan moet denken. Deel 2 borduurt verder op het kiezen van de juiste hond, het vinden van een asielhond of de juiste fokker en hoe je een pup zou moeten socialiseren. Het derde deel gaat over alles wat je hond wil dat je over hem weet. Van snuffelen tot kauwen en van lichaamstaal tot verlatingsangst. Deel drie gaat echt diep in op het leven met je hond, zelfs de onderwerpen waar je het minst aan wil denken (oude dag en het overlijden van je hond) worden op liefdevolle wijze behandeld.

Persoonlijke verhalen

Louise beschrijft op liefdevolle wijze al die dingen die je met je hond mee kan maken tijdens zijn of haar leven. Plassen in huis, spelletjes spelen, pillen slikken en nog veel meer. Ze gebruikt heel veel voorbeelden uit haar eigen leven. Zo vertelt ze veel over alle honden die in haar leven zijn of zijn geweest. Van de start tot aan het eind. Dat maakt het extra leuk om dit boek te lezen. Je krijgt direct het gevoel dat je ook echt met de oefeningen (zoals oogcontact maken, samen spelen, wandelen aan de riem, loslopen en nog veel meer) aan de slag kan.

Lekker doorlezen

Door de luchtige manier van schrijven, wil je echt doorlezen in het boek. De korte alinea’s, opsommingen en vele tussenkopjes maken het overzichtelijk en geven je de ruimte die informatie eruit te plukken te op jouw situatie van toepassing is. Wil je meer weten over welke riem goed is voor je hond, dan lees je bij het kopje ‘Wat je hond wil dat je weet over wat je hond draagt’ onder het tussenkopje ‘Riem’ hier alles over. Fijne hoofdstukken vond ik zelf ‘Wat je hond wil dat je weet over verlatingsangst’, omdat mijn hond eigenlijk nooit alleen is, en ‘Wat je hond wil dat je weet over gedragsproblemen’, omdat ik hier in mijn mening werd ondersteund dat je een piepende hond juist moet helpen en als een andere hond te dominant is naar de jouwe, je daar best wat van mag zeggen.

Meer weten over je hond

Wil je meer weten over je hond of over honden in zijn algemeenheid als je overweegt een harige metgezel in huis te halen, dan is ‘Het boek waarvan je hond wil dat je het leest’ een echte aanrader. Het leest lekker, helpt je voor te bereiden en geeft tips voor een heerlijk leven met je hond. Het is niet belerend geschreven of met een ondertoon van ‘en zo moet het’. Louise geeft steeds aan dat iedere hond anders is. Het is aan jou om bepaalde methodes te gebruiken. Het boek gaat vooral over het begrijpen van het gedrag van je hond. En daarin is het zeker geslaagd.

🐶 Kijk voor meer informatie ook op UitgeverijBalans.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.