donderdag 20 oktober 2022

Stadsbeeld De Schicht

Tijdens mijn vakanties op Texel rijden we vaak een rondje over het eiland om zo de natuur en dergelijke te ontdekken. Hierbij rijden we vaak over de Lancasterdijk bij De Cocksdorp, want ik wil altijd even de vuurtoren gedag zeggen. In het met schapen bezaaide landschap zie ik altijd een bliksemschicht staan. Maar… is het wel echt een bliksemschicht, of stelt dit grote herkenningspunt iets anders voor? (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

De Schicht

gemaakt door: Harry Tielemans
gemaakt van: staal op een sokkel van basaltsteen
bestaat uit: een soort van bliksemschicht op een sokkel
staat aan: de Lancasterdijk ten oosten van De Cocksdorp en net ten noorden van de polder De Eendracht
staat daar sinds: 3 november 1981

Monument voor de Deltawerken

In 1953 voltrok er een regelrechte ramp in Zeeland wat later bekend zou staan als de watersnoodramp. Deze ramp zorgde ervoor dat alle dijken in Nederland nog eens onder de loep werden genomen. Zo ook helemaal op het eiland Texel. Overigens had het eiland ook te stellen gehad met die noodlottige dag in februari. Polder de Eendracht overstroomde en zes Texelse mannen kwamen om het leven. In de jaren 1961 tot 1981 werd er daarom ook op Texel hard gewerkt aan het verhogen van de dijken en zeeweringen tot Deltahoogte om zo het eiland voor overstromingen te behoeden. Het monument werd op 3 november 1981 onthuld door toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat, de heer mr. H.J. Zeevalking. De Schicht werd in opdracht van het bestuur van het oude Waterschap Texel opgericht. Op de sokkel staat te lezen dat het voor de Deltawerken is gemaakt. Bij het monument staat een informatiebordje over het standbeeld.


Symbool voor de kustlijn

Het monument kreeg al snel de bijnaam De Schicht en eigenlijk paste dat zo goed, dat die naam is gebleven. Iedereen op Texel weet immers over welk monument je het hebt als je vraagt naar De Schicht. Het lijkt ook wel een beetje op een bliksemschicht, daar op de waddendijk. Maar dat is niet wat de Texelse kunstenaar Harry Tielemans (1929-2001) ermee voor ogen had. Hij maakte een stoer monument van staal wat de vorm van de dijken aan de oostkant van het eiland laat zien als je er van bovenaf naar zou kijken. Overigens is het zeer aan te raden als je het monument bezoekt om ook achter de dijk te gaan kijken. En natuurlijk op de dijk. Het is namelijk een groot wandelgebied vol grazende schapen en… bij goed weer kijk je zo uit over de Waddenzee naar Vlieland. Daarnaast is het een plek waar heel veel vogels te bewonderen zijn, waaronder lepelaars en scholeksters. Dus als je op Texel bent en van wandelen in de natuur houdt, ga dan naar de Schicht, bewonder die prachtige dijken en het natuurgebied wat zich voor je uitstrekt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.