vrijdag 17 september 2021

Museumnieuws met nieuwe aanwinsten Canon netwerk, tentoonstellingen en meer

Het is herfst aan het worden en dat betekent dat het nieuwe culturele seizoen voor de deur staat. Nu bekend is dat je bij een museum geen coronatoegangsbewijs nodig hebt, staan de deuren helemaal wagenwijd voor je open om een bezoek te gaan brengen aan een van de vele musea in Nederland. Op zoek naar leuke inspiratie? Deze aflevering van Museumnieuws zit weer boordevol uiteenlopende nieuwtjes van nieuwe tentoonstellingen, bijzondere objecten en meer! Ga er maar lekker voor zitten en ontdek wellicht je volgende uitje! (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Limes van Archeon toegetreden tot de Canon van Nederland

Zoals je weet is er een Canon samengesteld met de belangrijkste topstukken uit de Nederlandse geschiedenis. Limes van Museumpark Archeon is sinds juli ook toegetreden tot het netwerk van de Canon van Nederland. De Romeinse Limes is één van de vijftig vensters van het Canon en vertelt het verhaal van de Romeinen in Nederland. De noordgrens van het Romeinse Rijk loopt door Nederland, dit is de Limes van het rijk. Hier bevonden zich wachttorens, nederzettingen en Romeinse legerkampen. Langs de Limes ontstond een mix van culturen. In het Archeon ontdek je het leven langs de Romeinse grens in Nederland in levende lijve. Meer weten? Kijk op: CanonvanNederland.nl. Of plan een bezoek aan Museumpark Archeon via Archeon.nl. (foto: Hans Doderer/Museumpark Archeon)

British CARS & Lifestyle in maart 2022

Afgelopen weekend zou in het Autotron te Rosmalen het Evenement British CARS & Lifestyle plaatsvinden. Echter door de coronamaatregelen die nog onzeker waren, heeft de organisatie al eerder besloten om het evenement te gaan verplaatsen. En wel naar 12 en 13 maart 2022. ‘We willen dat standhouders alle tijd en gelegenheid hebben om bezoekers een mooie dag te bezorgen,’ legt organisator Mark Albada Jelgersma de keuze uit. ‘We vinden het daarom beter om nog een paar maanden te wachten, zodat we straks in het voorjaar echt het beste van Britain kunnen laten zien.’ British CARS & Lifestyle is het grootste evenement in Nederland met producten en lifestylebeleving uit het Verenigd Koninkrijk. Voor meer informatie kijk je op BritishCARSandLifestyle.nl. (foto: British CARS and Lifestyle)

Grote sponsors voor vinvis van Ecomare

In augustus kon je lezen over de sponsoractie voor de vinvis in Ecomare. Het goede nieuws is dat het Texelfonds de onderkaken van het skelet heeft gesponsord! Het fonds helpt zo het 18-meter lange skelet van de walvis terug te halen naar Texel en tentoon te stellen bij Ecomare. Daarnaast sponsort Vakantiepark De Krim de schedel van de gewone vinvis. Dat is best een uniek botdeel, want de schedel is 6 meter lang! Om het terughalen en tentoonstellen van de vinvis te bekostigen, is de sponsoractie op touw gezet. Er zijn inmiddels al heel wat botten symbolisch geadopteerd. Om iedereen de mogelijkheid te bieden om een stukje te sponsoren, zijn er botten in verschillende prijsklassen te kiezen. Wil jij ook meesponsoren? Kijk dan op Ecomare.nl. (foto: Ecomare)

Hanzestukken Stedelijk Museum Kampen in Canon van Nederland netwerk

Nog een nieuwtje over de Canon van Nederland! Topstukken uit de collectie van het Stedelijk Museum Kampen zijn toegevoegd aan het Hanzevenster van de Canon van Nederland. Het museum is het eerste dat toetreed tot het Hanzevenster. Het gaat om de Schepenzaal (1545), de drinkhoorn van het Kamper Sint Anna- of Rijnschippersgilde (1369) en het vredesverdrag van Stralsund (1370). De Schepenzaal is een van de weinige overgebleven authentieke bestuurs- en rechtszalen uit die tijd. De drinkhoorn is een van de oudst bekende zilveren gildestukken die zo mooi is uitgevoerd. De Vrede van Stralsund is een vredesverdrag tussen de Hanzesteden en de Deense koning Waldemar IV. Het document in het museum is een afbeelding, want het origineel is te kwetsbaar om permanent te tonen. Meer weten? Kijk op CanonvanNederland.nl of plan een dagje uit via StedelijkMuseumKampen.nl. (foto: Vulkers Fotografie/Stedelijk Museum Kampen)

Gigantisch opgevist anker naar Museum Kaap Skil

Bij toeval werd er eind juni een gigantisch anker opgevist uit de Noordzee bij Den Helder. Garnalenkotter WR80 bleef met zijn visnet eraan haken en dat kwam niet meer los. De volgende dag kreeg de kotter hulp van betonningsvaartuig Fran Naerebout die het net met anker en al aan boord hees. Dit enorme gevaarte ligt nu in Museum Kaap Skil op Texel in Oudeschild. Het blijkt een stokanker te zijn. Dat is een anker met een dwarsstaande houten stok die het makkelijker maakt voor één van de twee ‘vloeien’ om zich in te graven. De houten stok is 3,6 meter lang en de metalen schacht 3,15 meter. Men vermoedt dat het anker tussen 1850 en 1875 is gemaakt en dat het waarschijnlijk afkomstig moet zijn geweest van fregat D.W. Chapman. Dit fregat is in oktober 1877 gezonken toen het op weg was van New York naar Bremen, waarbij de opvarenden zijn gered; het schip helaas niet. Wil je dit imposante anker bewonderen? Kijk dan voor openingstijden op KaapSkil.nl. (foto: Museum Kaap Skil)

Nu te zien: De botanische revolutie in het Centraal Museum

Van 11 september 2021 tot en met 9 januari 2022 kun je in het Centraal Museum te Utrecht genieten van de tentoonstelling ‘De botanische revolutie | Over de noodzaak van kunst en tuinieren’. De tuin en haar serene, idyllische rust staat centraal in deze tentoonstelling. En natuurlijk de inspiratie die het geeft aan kunstenaars. Door de eeuwen heen hebben kunstenaars, schrijvers, dichters en denkers de tuin telkens anders beschreven, verbeeld en vormgegeven. Deze bijzondere tentoonstelling laat je ook kijken naar klimaatverandering en hoe kunstenaars daarnaar kijken. Voor meer informatie en tickets ga je naar CentraalMuseum.nl. (foto: Centraal Museum)

Oranjehotel en Waalsdorpervlakte krijgen Rijksmonumentenstatus

Ruim 75 jaar na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog hebben het Oranjehotel en de Waalsdorpervlakte de status van Rijksmonument gekregen. De nieuwe status maakt duidelijk dat beide van nationaal belang zijn en behouden moeten blijven voor de toekomst. In het Oranjehotel hebben tijdens de oorlog zo’n 25.000 mensen gevangen gezeten. De naam werd bedacht door de verzetsstrijders onder de gevangenen. Bezoekers ontdekken hoe men gevangen zat en wie er in die tijd hebben gezeten. De Waalsdorpervlakte bevindt zich vlakbij het Oranjehotel. Hier zijn meer dan 250 gevangenen uit het Oranjehotel geëxecuteerd. Op de vlakte zijn verschillende kruisen, een herdenkingsmuur, plaquette en de Bourdonklok te vinden ter nagedachtenis aan deze gruwelijkheden. Voor meer informatie kijk je op Oranjehotel.org en (foto: J.L. van den Oever/Nationaal Monument Oranjehotel)

Waterloopbos sluit aan bij Canon netwerk

Nog een nieuwtje vanuit het Canon netwerk van Nederland! Het Waterloopbos heeft zich aangesloten bij het netwerk van musea en plekken van historisch belang. Het gaat met name om de Golfbalk en DeltawerkII die zich in het bos bevinden. Beide verbeelden verhalen die passen bij het venster De Watersnood van het Canon van Nederland. Het Waterloopbos biedt al decennialang een plek voor ingenieurs van het Waterloopkundig Laboratorium. Deze ingenieurs onderzoeken alles rondom getijden, golven en stromingen op waterwerken. Dit onderzoek was baanbrekend voor de deltawerken in Zuidwest-Nederland. Meer over het Waterloopbos ontdek je via Natuurmonumenten.nl en natuurlijk via CanonvanNederland.nl. (foto: Martyn Hamer/Natuurmonumenten)

Meesterwerken voor je bed dankzij ESSENZA en Mauritshuis

Droom weg met de meestercollectie voor in huis van ESSENZA en het Mauritshuis. De collectie bestaat uit homewear, dekbedovertrekken, vloerkleden, poefs en accessoires waarop de meest mooie kunstwerken die te zien zijn in het Mauritshuis prijken. Denk aan het Meisje met de Parel, Bloemen in een glazen fles van Jacob de Gheyn II en werken van Cornelis Vroom en Jan van Huysum. Met deze collectie willen ESSENZA en het Mauritshuis kunst nog toegankelijker maken voor een groter publiek. En hoe toegankelijk wil je het hebben, als je deze werken dus letterlijk in huis kan halen. De collectie is verkrijgbaar via ESSENZAhome.nl of Mauritshuis.nl/ESSENZA. (foto: Mauritshuis & ESSENZA)

Huis Doorn presenteert: Rouw. Van Keizerin tot corona

Museum Huis Doorn snijdt in de nieuwe tentoonstelling ‘Rouw. Van Keizerin tot corona’ een bijzonder, moeilijk, rauw en wellicht niet zo een populair thema van het leven aan. Iedereen krijgt in zijn leven te maken met rouwen om een overleden geliefde. Hoe we rouwen is door de jaren heen veranderd. En dat wil Museum Huis Doorn laten zien aan de hand van bijzondere uitingen van individuele en collectieve rouw. Het thema is niet zomaar gekozen; het is namelijk dit jaar 100 jaar geleden dat voormalige keizerin Auguste Victoria in Huis Doorn overleed. Daarom gaat het huis terug naar de tijd waarin het huis in zwart gehuld was. Rouwbloemen sieren de sterfkamers, kroonluchters zijn getooid in zwarte tule, spiegels zijn afgedekt en de eetzaal ziet er net zo uit als na de dood van Auguste Victoria: met een kist, zwarte kleden, palmen en kandelaars. Daarnaast zijn er andere rouwobjecten, zoals portretten en sieraden, te zien in de kamers van Museum Huis Doorn. Het is een zwaar onderwerp, maar o zo menselijk. Naast rouwen 100 jaar geleden, wordt er ook gekeken naar publiek rouwen, zoals om de overledenen van MH17, corona en bekende personen. De tentoonstelling is te zien van 1 oktober 2021 tot en met 3 juli 2022. Voor meer informatie kijk je op HuisDoorn.nl. (foto: Museum Huis Doorn)

Van Gogh Museum ontdekt nieuw werk Vincent van Gogh

Het Van Gogh Museum heeft een nieuw werk van Vincent van Gogh ontdekt: Studie voor ‘Worn out’ uit 1882. Het is een heel belangrijke ontdekking, waar het museum uiterst blij mee is. Ze zijn immers het kenniscentrum van het werk van Vincent en zijn tijdgenoten. De tekening is een voorstudie voor het uiteindelijke werk ‘Worn out’, een van de meest iconische en krachtige figuurtekeningen uit Vincents Haagse periode. Dankzij de brieven die Vincent aan zijn broer Theo stuurde en de echte studietekening krijgen we een uniek kijkje in de werkwijze van de kunstenaar. Het werk is van een particulier die vroeg of het Van Gogh Museum wilde onderzoeken of het werkelijk om een tekening van de hand van Vincent ging. Na het onderzoek was het al snel duidelijk dat dit zo is. De Studie voor ‘Worn out’ zal tot 2 januari 2022 te zien zijn in de vaste collectiepresentatie in het Van Gogh Museum. Kijk voor meer informatie op VanGoghMuseum.nl. (foto: Van Gogh Museum)

Herfst-Natuurmarkt bij Kempenmuseum De Acht Zaligheden

Kempenmuseum De Acht Zaligheden presenteert op 3 oktober aanstaande weer een heerlijke Herfst-Natuurmarkt in de museumtuinen. De markt bestaat uit workshops, oude ambachten en een markt met natuur- en gezondheidsproducten. En dat allemaal onder begeleiding van de Plausible Pleasure Ragtime Band! Kom ontdekken hoe honing en zuurkool wordt gemaakt, geniet van koffie met versgebakken appeltaart (van appels uit de museumtuin) of ontdek hoe je moet vilten en quilten. De museumbakkers bakken heerlijke broodjes en er is huisgemaakte, verse soep. Voor de kinderen is er een speciaal Kabouterpad kriskras door de kruidentuin met een toffe speurtocht. De Herfst-Natuurmarkt start zondag 3 oktober om 11.00 uur en eindigt om 17.00 uur. Er wordt bij de ingang gecontroleerd op een geldig vaccinatiebewijs of negatief testbewijs. Voor meer informatie kijk je op Kempenmuseum.nl. (foto: Kempenmuseum De Achtzaligheden)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.