woensdag 8 september 2021

Museumnieuws: Open Monumenten dagen & nieuwe tentoonstellingen

Hallo September! Met je heerlijke (na)zomerse dagen en koelere nachten. De herfst staat voor de deur, met bloeiende heide en her en der verkleurende bladeren. Met de witte wieven in de ochtend die in witte flarden over het landschap zweven. Dit seizoen is een groot schilderij van blauwe luchten, nieuwe kleuren en herfstgeuren. Ondertussen maken de musea zich op voor het nieuwe herfstseizoen met mooie tentoonstellingen! Ik heb er een aantal van op een rijtje gezet. En als je nog een bijzonder cultureel uitje voor komend weekend zoekt: het zijn weer de Open Monumenten dagen! (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Open Monumenten dagen

Aankomend weekend, zaterdag 11 en zondag 12 september, kun je weer verschillende monumenten bezoeken in heel Nederland. In Zandvoort bijvoorbeeld, waar de rust na het waanzinnige Grand Prix weekend weer is teruggekeerd. Het komende weekend staat het dorp in het teken van de Open Monumenten dagen. Tijdens een bijzondere wandeling kom je langs bijzondere monumenten, waar je normaal niet eens mag kijken. Onder het mom ‘Mijn monument is jouw Monument’ ontdek je achterliggende verhalen van ieder monument. Noordelijker, op het eiland Texel, geniet je van een unieke rondleiding in Fort de Schans, Skiller pannenkoeken in Museum Kaap Skil en een Geurmonumentje in de Oudheidkamer. Op zondag ben je van harte welkom in Eersel, daar wordt een bijzondere wandeling gemaakt dankzij TIP Eersel en de gidsen van Kempenmuseum de Acht Zaligheden. Kijk voor meer informatie op ZandvoortsMuseum.nl, KaapSkil.nl, Achtzaligheden.nl/kempenmuseum en OpenMonumentenDag.nl. (logo: Open Monumenten dagen)

Drents Museum presenteert: Viva La Frida

Frida Kahlo is een icoon. Een vrouw met een heel eigen stijl qua kleding en qua tekenen en schilderen. Haar wereld komt vanaf 8 oktober 2021 tot en met 27 maart 2022 tot leven in het Drents Museum. Naast haar schitterende, eigenzinnige en kleurrijke werken kom je in de tentoonstelling ook persoonlijke spulletjes van Frida tegen. Zo leer je dit icoon nog beter kennen en ga je anders kijken naar haar prachtige, kleurrijke en soms vervreemde werken. Kijk op DrentsMuseum.nl voor tickets en meer informatie. (foto: detail van Frida Kahlo in blauwe blouse, 1939 door Nickolas Murray)

Herfst op het Muiderslot

Het Muiderslot heeft weer een heerlijk gevarieerd herfstprogramma opgesteld voor jong en oud. Workshops, feestjes, theater- en muzieklessen, de kinderboekenweek, Halloween tours en echte ridders… het is maar een klein tipje van de Middeleeuwse sluier die het Muiderslot oplicht. Het gehele najaar (dus vanaf september) valt er van alles te beleven. In de Herfstvakantie (16 tot en met 24 oktober) ligt de focus vooral op Sint Maarten en Halloween, met het uithollen van knollen en pompoenen om er lantaarns van te maken. Het volledige, uitgebreide en vooral erg leuke programma vind je op de website Muiderslot.nl. Hier kun je meteen terecht voor reserveringen en tickets. (foto: Ben van Melzen/Muiderslot)

Limburgs Museum presenteert: de vergeten prinsessen van Thorn

Thorn was eeuwenlang een machtig ministaatje, geregeerd door fascinerende, prachtige en krachtige hoogadelijke vrouwen. Door de tijd heen zijn hun verhalen in de vergetelheid geraakt, maar het Limburgs Museum heeft ze weer opgerakeld en samengebracht in een schitterende tentoonstelling genaamd ‘De vergeten prinsessen van Thorn’. In de tentoonstelling volgen we de levens van de drie Thornse prinsessen Polyxena, Gabriëlla en de machtige Cunegonda. Drie dames die zelfstandig, financieel onafhankelijk en ongetrouwd leefden. Deze vrijheden kwamen wel met de prijs dat hun leven – net als bij de royals nu – onder een vergrootglas lag en ze geen verkeerd gedrag konden vertonen. Het leven van deze drie dames wordt verteld aan de hand van kunstwerken, persoonlijke brieven en officiële documenten. De tentoonstelling is gebaseerd op het onderzoek van gastcurator dr. Joost Welten van de Universiteit Leiden. De bevindingen van zijn onderzoek is gebundeld in het boek ‘De vergeten prinsessen van Thorn’. Voor tickets en meer informatie ga je naar LimburgsMuseum.nl. (foto: detail van Prinses Cunegonda door Pietro Antonio Graf Rotari)

Nu in Museum Speelklok: Swing! De kracht van zwarte muziek

Museum Speelklok heeft eens goed naar de collectie gekeken en vroeg zich af: ‘welke sporen hebben kolonialisme en slavernij achtergelaten in de collectie?’ Het museum ging op zoek naar de verhalen en muzikale tradities uit de koloniën en hoe muziek verschillende continenten eigenlijk met elkaar weet te verbinden. Deze en andere vragen probeert Museum Speelklok op 12, 18 en 25 september te beantwoorden met ‘Swing! De kracht van zwarte muziek’. Tijdens de avondvullende programma’s geniet je van verschillende optredens en kom je meer te weten over grensoverschrijdende muziek. En natuurlijk hoe deze ook in de automatische muziekinstrumenten van het museum terug te vinden is. Kaartverkoop en meer informatie vind je op MuseumSpeelklok.nl. (foto: Museum Speelklok)

Van Gogh Museum presenteert: De aardappeleters, misser of meesterwerk

In het hele oeuvre van Vincent van Gogh valt het werk van De aardappeleters wellicht het meest op, omdat het zo anders is dan zijn andere werk. Het is niet zo kleurrijk als de zonnebloemen en heeft een andere stijl. Om dit werk echt te waarderen als meesterwerk (of als totale misser) presenteert het Van Gogh Museum van 8 oktober tot en met 13 februari 2022 die tentoonstelling: De aardappeleters, misser of meesterwerk? Aan de hand van brieven en andere werken krijgt de bezoeker de kans om dit schilderij als meesterwerk of als misser te bestempelen. Voor meer informatie kijk je op VanGoghMuseum.nl. (foto: detail van De aardappeleters van Vincent van Gogh)

Deze Herfstvakantie: De Grote Schijn

Ga deze Herfstvakantie mee naar buiten in het donker en beleef een sprookjesachtige tijd met De Grote Schijn. Van 14 tot en met 31 oktober ben je van harte welkom voor een lichtspektakel in het Kralingse Bos in Rotterdam. En van 21 tot en met 31 oktober geniet je van dit feeërieke schouwspel in Park Zypendaal in Arnhem. De kaartverkoop is al gestart. Wil jij ook zo een prachtige ‘niets is wat het lijkt’-wandeltocht maken? Kijk dan snel op DeGroteSchijn.nl en laat je verbazen door deze show zonder woorden…(foto: De Grote Schijn)

Museum Het Valkhof presernteert: Rettet dem Wald!

Vanaf 18 september tot en met 5 december 2021 kun je de nieuwe tentoonstelling ‘Rettet dem Wald! Save the Forest! Red het bos!’ in Museum Het Valkhof te Nijmegen bezichtigen. ‘Rettet dem Wald!’ riep Josep Beuys (Duits kunstenaar en atroposoof) in 1971 en dat was niet voor dovenmansoren. Met vijftig studenten zorgde hij ervoor dat een deel van het Düsseldorfse Grafenberger-bos niet werd gekapt. Beuys wordt tot op vandaag hiervoor geëerd en hij inspireert talloze kunstenaars om zich in te zetten voor de natuur. In de tentoonstelling komen verschillende werken aan bod gemaakt door eco-kunstenaars met als thema, uiteraard, Red het bos! Voor tickets en meer informatie kijk je op MuseumHetValkhof.nl. (foto: detail van Uýra Sodoma, serie performances A Última Floresta (The Last Forest) door Matheus Belém)

Nieuwe tentoonstellingen in De Kunsthal Rotterdam

Vanaf zaterdag 11 september geniet je De Kunsthal Rotterdam van een tentoonstelling met aantrekkingskracht: ‘Magnetisch Noorden | Canada verbeeld in schilderkunst 1910-1940’. In een reeks moderne schilderijen van verschillende kunstenaars ontdek je hoe de schoonheid van het witte noorden werd vastgelegd. Centraal staan de werken van het Canadese kunstenaarscollectief ‘Group of Seven’, aangevuld met werk van andere kunstenaars. Deze tentoonstelling is te zien tot en met 9 januari 2022. Maar dat is nog niet alles. Vanaf 18 september 2021 tot en met 9 januari 2022 dompel je jezelf onder in de Ballroom Cultuur met de tentoonstelling ‘Deep in Vogue | Celebrating Ballroom Culture’. Deze tentoonstelling is in nauwe samenwerking met Amber Vineyard, Mother van het eerste Nederlandse ballroom house House of Vineyard. De tentoonstelling viert de ballroomcultuur en geeft context aan een subcultuur gevormd door en voor queer en transgender mensen. Met fotografie, video-installaties en enkele mode-items wordt de community, codes en expressieve kracht van ballroom in beeld gebracht. Meer weten? Kijk op Kunsthal.nl. (foto: Legendarische voguer Willi Ninja met lichaamssieraad van Thierry Mugler door Chantal Regnault)

Maurtishuis biedt bezoeker een kijkje onder de verflaag

Vanaf 7 oktober kun je een kijkje op en onder de verf kijken in het Mauritshuis. Hoe? Door een bezoek te brengen aan de mysterieuze wereld van het restauratieatelier. In de tentoonstelling ‘Facelifts & Make-overs’ staat de conservering, restauratie en onderzoek van schilderijen uit de collectie van dit Haagse museum centraal. De verbluffende ontdekkingen, hoofdpijndossiers en duivelse dilemma’s waar de restaurateurs voor komen te staan, worden in deze bijzondere tentoonstelling haarfijn uitgelegd. Vragen als ‘Waarom werd de wolkenlucht op ‘Diana en haar nimfen’ van Vermeer overgeschilderd?’ en ‘Wat doe je als houtworm een gedeelte van een portret van Willem van Oranje heeft verorberd?’ worden beantwoord. Aan de hand van 20 restauraties ontdekken bezoekers in de interactieve tentoonstelling wat nodig is om de wereldberoemde schilderijenverzameling van het Mauritshuis in topconditie te behouden. Meer weten? Kijk op Mauritshuis.nl. (foto: Diana en haar nimfen, Vermeer, voor de restauratie, Mauritshuis)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.