donderdag 16 september 2021

Genieten van Museum Catharijneconvent

Aan de Lange Nieuwstraat in Utrecht ligt een pittoresk kerkje: Sint Catharinakathedraal. En daarnaast ligt een kloostertje, genaamd het Catharijneconvent. Vroeger was dit klooster waarschijnlijk gewijd aan Catharina van Alexandrië. In dit museum geniet je van kunst en verhalen die met het Christendom te maken hebben. Ik heb het bezocht voor de tentoonstelling over Maria Magdalena, maar heb mij ook verwonderd over de vaste collectie. Of je nu wel of niet Christelijk bent, het is genieten bij Museum Catharijneconvent. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Over Museum Catharijneconvent

Museum Catharijneconvent is gevestigd in het oude klooster. Er zijn verschillende zalen verdeeld over diverse verdiepingen. Er is een gezellig museumcafé waar je tussen de oude muren in op een gezellig terras kan zitten. Het museum is het rijksmuseum voor de kunst en de erfgoed van het Christendom. Maar het is ook een netwerkmuseum en een kenniscentrum. Als museum beheert het Catharijneconvent belangrijke kunst- en cultuurhistorische objecten van het Christendom in Nederland. Met het Rijksmuseum deelt het Catharijneconvent een collectie met middeleeuwse kunst. Aan de hand van een vaste collectie en verschillende wisseltentoonstellingen worden vele facetten belicht. En een keer per jaar logeert Sinterklaas in het Catharijneconvent. Kinderen kunnen hem in die periode bezoeken en ontdekken dan ieder jaar een nieuw geheim van de Goedheiligman.


Prijzen en bereikbaarheid

Museum Catharijneconvent is gemakkelijk te bereiken met de fiets en al wandelend van bijvoorbeeld het Centraal Station. Via de bewegwijzering in de stad is het museum gemakkelijk te vinden. Met bus 2 (ringlijn Museumkwartier) stap je ook dichtbij het museum uit. Kom je met de auto? Parkeer dan in een van de grote parkeergarages en wandel door de oude binnenstad langs de Dom naar Museum Catharijneconvent. Het ligt aan de Lange Nieuwstraat nummer 38. Het museum is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag, zondag en feestdagen bezoek je het museum van 11.00 tot 17.00 uur. Volwassenen betalen € 17,00, 65+-ers € 15,50 en Studenten € 7,00. Ben je in het bezit van een Museumkaart dan betaal je € 3,00. Kinderen tot en met 17 jaar, U-pas houders, vrienden van het museum en Vriendenloterij VIP-kaart houders bezoeken het museum gratis.


Genieten van bijzondere objecten en boeken

Museum Catharijneconvent bevat verschillende lagen en geeft ruimte om zelf na te denken over religieuze kunst en religie in zijn algemeenheid. Als liefhebber van geschiedenis kan ik enorm genieten van historische gewaden en schilderijen. Als schrijfster kan ik echt heel lang boven een geïllustreerd gebedenboek hangen. Ik wil dan gewoon zien of ik de tekst kan ontcijferen en om de illustraties te bewonderen. Aan het begin van de vaste collectie kom je natuurlijk Catharina (in het Utrechts ook wel gewoon Katrijn genoemd) tegen die je verwelkomt in het museum. Je begint beneden met enkele iconische stukken, hiervan zijn enkelen opgenomen in de Canon van Nederland.


Beneden in een soort werfkelder (dat gevoel geeft het) staan de pronkstukken opgesteld. Deze objecten hebben allemaal een functie binnen de kerk, vol religieuze tekens en natuurlijk de mooiste versieringen. Deze schatkamer is vrij donker, waardoor het zilver en de edelstenen nog beter uitkomen.


De wisseltentoonstellingen geven extra verdieping aan verschillende thema’s. Wat ik heel bijzonder vind, is hoe het museum ruimte geeft aan nieuwe inzichten. Er worden verhalen verteld over geloof binnen de geschiedenis. Er is ruimte om zelf na te denken en een beeld te vormen van wat je leest, hoort en ziet. Zo creëert het museum een open omgeving voor iedereen om van de kunst, geschiedenis en objecten te genieten. Een echte aanrader is ook het museumcafé waar je heerlijk geniet van de lunch of iets lekkers bij de koffie. De rustieke sfeer maakt je uitje echt helemaal af. Om je bezoek helemaal af te ronden, kun je ook een kijkje nemen in de kathedraal naast het museum.


Voor meer informatie, tickets, openingstijden en prijzen verwijs ik je graag door naar de website van het museum: Catharijneconvent.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.