donderdag 9 september 2021

Catharijneconvent zoekt uit: Wie was Maria Magdalena?

Tijdens de zomer, bezocht ik het Catharijneconvent in Utrecht voor de tentoonstelling over Maria Magdalena. Een bijzondere tentoonstelling die het verhaal rondom deze historische en Bijbelse dame probeert te ontrafelen. Tijdens de in delen opgestelde tentoonstelling krijg je verschillende inzichten rondom Maria Magdalena en hoe er door de tijd met haar is omgegaan. En wat de waarheid ook is, intrigerend is zij zeker. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Wie was Maria Magdalena?

De tentoonstelling draait om die ene vraag: wie was Maria Magdalena nu precies? Al ruim 2000 jaar houdt zij de gemoederen bezig en dankzij veel nieuwe inzichten komt steeds meer naar voren dat zij niet is wie we denken dat ze is. Tijdens de tentoonstelling wordt je meegenomen door haar leven. Je leest de vertaling van een nog niet zo lang geleden ontdekt evangelie wat van haar hand lijkt te zijn. Je ontdekt waarom men denkt dat Maria een dame van lichte zeden zou zijn geweest. En wat betekende ze voor Jezus.

Apostel der apostelen

Het is de eerste tentoonstelling rondom Maria Magdalena. En deze gaat meteen diep in op haar verhaal. Voordat je de eerste zaal binnenstapt, wordt in een video de drie vraagstukken rondom haar legende uiteen gezet. Was zij Apostel der Apostelen, een powervrouw die dicht bij Jezus stond, was zij zijn geliefde of juist die dame van lichte zeden die verlossing zocht… Zaal 1 windt er geen doekjes om; het pas ontdekte evangelie wordt aan de hand van vertalingen en een video getoond. Samen met passages uit vier andere evangeliĆ«n van belangrijke apostelen van Jezus. In deze zaal ontdek je meer over wie men nu denkt dat ze eigenlijk was. Een slimme dame die Jezus niet alleen volgde, maar ook zijn vertrouwenspersoon was. Maar waarom is haar evangelie dan nooit opgenomen in de Bijbel?


De vrouw van Jezus

Of Maria Magdalena de vrouw van Jezus was, is een vraagstuk van de tweede zaal, waarin meer over haar leven wordt verteld. Het is een mogelijkheid, maar veel bewijzen zijn er niet van. Het bestaat uit verschillende speculaties waarmee in de film- en boekenwereld veel gespeeld is. Aan de hand van mooie kunstwerken zien we de liefelijkheid en schoonheid van Maria Magdalena, een vrouw waar je tegenop kijkt en die van goeden huize komt.


Vrouw van lichte zeden

Ineens is er een ommekeer binnen de kerk en is Maria niet meer de Apostel der Apostelen of die vrouw van goeden huize. Ineens wordt ze aangezien als vrouw van lichte zeden, een met vele zonden op haar naam die zich op Jezus zijn voeten stort om ze te wassen. Alsof ze zo haar zonden kan wegpoetsen. De naam Maria is in die tijd nogal veel voorkomend en het blijkt om een heel andere Maria te gaan. In een toespraak van een toenmalig religieus leider wordt het verhaal van die Maria aangehaald als het verhaal van Maria Magdalena. Sindsdien staat ze niet meer bekend als die geleerde vrouw, maar als de gevallen vrouw…


Laatste levensweg & moderne kijk

De laatste zalen vertellen over het einde van het leven van Maria Magdalena en hoe er nu naar haar gekeken wordt in de moderne kunst. Verhalen over ballingschappen, de opname in de Hemel door de engelen en de inspiratie op vrouwen van nu komen voorbij. Tot slot wandel je over een loopbrug onder begeleiding van muziek naar de laatste zaal waar een schilderij van Maria op je zit te wachten. Neem haar in je op en beslis dan waar je het muntje (wat je bij de ingang hebt ontvangen) in gooit. Je kan hier namelijk je stem laten horen voor wie Maria Magdalena was…. Voor mij was zij een powervrouw. Een vrouw die alles in zich heeft en die een wonder is voor de wereld.


Neem de tijd

De tentoonstelling over Maria Magdalena is een heel interessant, sfeervol verhaal waar je echt de tijd voor moet nemen. Er zijn zoveel verhalen te lezen, vanuit Bijbelteksten tot haar eigen evangelie. De teksten op de muren, de begeleidende video’s en onderschriften bij kunstobjecten en schilderijen geven je heel veel informatie. De tentoonstelling is een echte aanrader, maar neem dus die tijd om op je gemak alle informatie tot je te nemen. Dat verdient een powervrouw als Maria Magdalena zeker.

Praktische informatie

De tentoonstelling over Maria Magdalena is te zien tot en met 9 januari 2022 in het Catharijneconvent te Utrecht. Deze is te vinden aan de Lange Nieuwsstraat. Het museum is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur, op zaterdagen, zondagen en feestdagen van 11.00 tot 17.00 uur. Kijk voor meer informatie, tickets en reserveringen op CatharijneConvent.nl.

1 opmerking:

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.