vrijdag 24 september 2021

Dierentuinnieuws uit de parken van Nederland

Vanaf morgen mogen de dierentuinen van Nederland weer helemaal open! Geen vaste looproutes meer (wel aanbevolen routes natuurlijk), geen beperkingen (nog wel tijdsloten) en gewoon heerlijk genieten! De laatste tijd kwamen er weer veel mooie nieuwtjes vanuit de dierentuinen. Vooral veel nieuws over geboortes en nieuwe bewoners. Ga er dus maar lekker voor zitten en geniet van de laatste nieuwtjes uit de dierentuin! (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Nieuwtjes uit Beekse Bergen

Hoera! Safaripark Beekse Bergen is weer een aantal schattige jonge dieren rijker. Zo werd begin augustus een Grantzebra geboren op de savanne van Safari Resort Beekse Bergen. Adana kreeg een zoon en zijn naam is Casper! Mama en kind maken het goed en zijn bij het resort te bewonderen. Iets later werden er zeven cheeta welpjes geboren. Sara kreeg er vier en Kate kreeg er drie. Vlak na de geboorte heeft Kate de jongen van Sara geadopteerd. Sara kan vanwege haar gezondheid niet zelf voor de kleintjes zorgen. Daarom is er besloten om drie welpjes van Sara (want de vierde is helaas overleden) bij Kate te leggen. En dat gaat heel goed. Kate accepteerde de welpjes meteen. Met Sara gaat het gelukkig ook goed. De welpjes (vier jongens en twee dametjes) hebben de namen Pikachu, Onix, Jynx, Ajabu Nyah en Bomani gekregen. Inmiddels zijn de zes welpjes en Kate in het buitenverblijf te bewonderen. De derde bijzondere geboorte is die van een grijze kroonkraanvogel. Het kuikentje scharrelt inmiddels met de ouders mee in het verblijf. De grijze kroonkraanvogel is een bedreigde diersoort wat deze geboorte extra bijzonder maakt.

Er is nog meer leuk nieuws uit het Hilvarenbeekse park: de nieuwste bewoner is onlangs gearriveerd. Zijn naam is Yambo en hij is een Afrikaanse olifant. Hij komt uit Spanje en is in het kader van het Europees managementprogramma naar Beekse Bergen verhuisd. Tot slot stuurde Beekse Bergen nog leuke foto’s van de verkoelende fruit-ijsjes die op de warme dagen van augustus en september aan de dieren zijn uitgedeeld. (foto’s: Mariska Vermij-van Dijk/Beekse Bergen)


Nieuwtjes uit ZooParc Overloon

Drie bijzondere geboortes zijn er gemeld in ZooParc Overloon. Hier heeft namelijk de eerste geboorte in het themagebied Madidi plaatsgevonden. Er is een reuzenmierenetertje geboren. De kleine is direct na de geboorte op de rug van mama Tousle gekropen, waar het de komende maanden zal blijven, uit het zicht van roofdieren (waar het dier in het park uiteraard geen last van heeft). De kleine kun je spotten. Andere jonkies die ja kan spotten zijn de rode panda tweeling Billy en Bobby. Zij zagen eind augustus het levenslicht en inmiddels gaan broer en zus steeds meer op verkenningstocht met hun moeder Bahini en vader Bangbang. Tot slot zijn er bijzondere witwangfluiteenden uit het ei gekropen. Ook deze dieren wonen in thema gebied Madidi en zijn in de volière te bewonderen. (foto’s: ZooParc Overloon)


Nieuwtje uit Ecomare

Begin augustus kwam de melding bij Ecomare binnen dat er bij Paal 14 een grotere zeehond lag met een net om zich heen. Dit laatste bleek een understatement: het dier was ernstig verstrikt. Omdat hij niet ter plekke kon worden losgesneden en een aanvullende behandeling zeker nodig was, werd het dier gevangen en mee genomen naar Ecomare. Waar ze zagen dat het net en touw diep ingesneden zat in de nek van het dier (waarschijnlijk is het met het dier meegegroeid). Ook zijn bek was beschadigd en zijn mondhoeken uitgescheurd. Gelukkig kon de dierenarts en de medewerkers van Ecomare het dier bevrijden van het net en zij gaven hem de naam Nylon. En toen was het afwachten of hij het zou gaan redden… Gelukkig kon Ecomare melden dat begin september Nylon aangesterkt en wel terug naar zee is gegaan! Helemaal hersteld van zijn wonden. Het litteken zal blijvend zijn, maar verder is Nylon helemaal gezond! (foto: Ecomare)

Nieuwtjes uit DierenPark Amersfoort

Hoera! Er zijn weer stokstaartjes geboren in DierenPark Amersfoort! Afgelopen voorjaar werd het park al verblijd met kleintjes (voor het eerst in twintig jaar!) en nu zijn er weer vier kleine telgjes bij gekomen. Dat er kleintjes worden geboren, kan alleen maar doordat het mannetje en vrouwtje een echt liefdeskoppeltje vormen. Als de klik er niet is, komen er ook geen kleintjes. Over kleintjes gesproken: de pasgeboren Titicaca kikkervisjes beginnen al pootjes te ontwikkelen. Nog even en ze gaan steeds meer op hun ouders lijken. Tot slot zijn van de zomer de dieren getrakteerd op lekkere ijsjes. In het ijs zijn zaden en andere lekkernijen verstopt. Dat biedt verkoeling én wat lekkers tegelijkertijd. (foto’s: DierenPark Amersfoort)


Nieuwtjes uit Burgers’ Zoo

Bijzonder! Tegen het einde van augustus werd op een Grantzebra merrietje geworpen op de Safarivlakte van Burgers’ Zoo. En wat het extra bijzonder maakte? Er waren bezoekers bij! Zij zagen onder meer hoe de kleine snel op haar pootjes stond en haar eerste wankele stapjes met de harem deed. Ook heel bijzonder is dat Burgers’ Zoo zelf een video heeft gemaakt van de worp van een Sri Lanka panter. De video is gemaakt in het kraamhol van de moeder die al snel na de geboorte de zorg voor haar kleine oppakt. De video is openbaar te zien via de website van het park. Moeder en jong bepalen overigens zelf hun zichtbaarheid voor publiek als de tijd rijp is. Over mooie video’s gesproken: een dierverzorger maakte een vrolijke video van het aanstekelijke spelgedrag tussen de gorilla’s en de goudbuikmangabeys (zie hieronder). Beide soorten leven in hetzelfde verblijf, wat goed is voor het sociale gedrag. Vooral de jongere dieren van beide apensoorten vertonen dit stoeiende, plagende spelgedrag. Tot slot biedt Burgers’ Zoo een gratis app die de bezoekers virtueel door het park gidst. Terwijl je door het park wandelt, leert de app je meer over de dieren. Bijzonder is de ‘live view’ waarbij met behulp van augmented reality in de echte wereld virtuele pijlen in beeld verschijnen om zo je route te kunnen wandelen. (foto & video: Koninklijke Burgers’ Zoo)




Nieuwtje uit AquaZoo Leeuwarden

In AquaZoo Leeuwarden hebben twee gordelvari’s hun intrek genomen bij de ringstaartmaki’s. De gordelvari’s, twee mannetjes genaamd Babakao en Aramis, danken hun soortnaam aan de witte ‘gordel’ die ze om hun middel dragen. In het wild worden deze prachtige dieren in hun voortbestaan bedreigd. Om het uitsterven van de soort te voorkomen is er een Europees managementprogramma opgesteld. Babakao en Aramis leven veilig in het park en zijn al begonnen met het verkennen van het buitenverblijf. (foto: AquaZoo Leeuwarden)

Nieuwtje uit Dolfinarium

Eerst was het een heuglijk bericht: in Dolfinarium was een pijlstaartrogje geboren. Apart was het wel, want de moeder was niet bevrucht door een mannetje. Helaas heeft het rogje het niet overleefd. Het diertje heeft 3,5 week geleefd. Waarom het kleintje is overleden, is niet bekend. Wel wordt uitgezocht of het diertje echt afkomstig is van een ongeslachtelijke voortplanting door middel van DNA onderzoek. Als het dier inderdaad alleen het DNA van één ouder heeft, dan kan dat de reden zijn waarom het visje is komen te overlijden. (foto: Dolfinarium)

Nieuwtje uit Dierenrijk

Het laatste nieuwtje van vandaag komt uit Dierenrijk. Hier zijn namelijk twee rendieren geboren. Het zijn een mannetje (genaamd Bjorn) en een vrouwtje (met de naam Judith). De twee maken het goed en hebben kennis gemaakt met de rest van de kudde. In het wild wonen rendieren samen op de toendra’s van Noord-Amerika, Noord-Europa en Azië. De kuddes kunnen ontzettend groot zijn, tot wel duizend dieren. De kudde in Dierenrijk is niet zo groot, maar dankzij Bjorn en Judith wel weer wat verder uitgebreid. (foto: Dierenrijk)

Meer informatie…

Meer weten over de dieren en de genoemde dierenparken? Of wil je een ticket met tijdslot kopen om de jonkies zelf te gaan bekijken? Check dan de websites van de genoemde dierentuinen en zeehondenopvangcentra:
AquaZoo Leeuwarden | Burgers’ Zoo | DierenPark Amersfoort | Dierenrijk | Dolfinarium | Ecomare | Safaripark Beekse Bergen | ZooParc Overloon

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.