donderdag 23 september 2021

Stadsbeeld Vier Beelden Stadspark Berg en Bos Apeldoorn

Wanneer je door het prachtige Stadspark Berg en Bos wandelt naar de Apenheul, dan kom je heel veel moois tegen. Een schitterende bosvijver bijvoorbeeld met een grote fontein. Grote perken met bloemen. En verschillende standbeelden. Vlakbij de ingang van Apenheul spelen vier kinderen met nostalgisch speelgoed. Ze hebben een mooi grasveldje om te spelen, lekker beschut tussen de bomen. Ze staan er alweer een tijdje, maar zijn bijna onopvallend verbonden met hun omgeving. Deze maand staan deze spelende kinderen centraal in Stadsbeeld. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Vier Beelden Stadspark Berg en Bos

gemaakt door: John Grosman en Bram Roth
gemaakt van: brons
bestaat uit: vier spelende kinderen met een vlieger, springtouw, diabolo en stelten
te vinden aan: de Groedlandlaan in Stadspark Berg en Bos te Apeldoorn
spelen daar sinds: 1988



Vier spelende kinderen

De vier beeldjes van deze spelende kindjes zijn gemaakt door twee kunstenaars. De kindjes met de diabolo en de stelten zijn vervaardigd door Bram Roth. John Grosman maakte de twee kinderen met de vlieger het touw. Ondanks dat beide setjes een heel andere stijl hebben, passen ze heel goed bij elkaar. De kinderen hebben niet altijd in het Stadspark Berg en Bos gestaan. Oorspronkelijk speelden ze samen in het Sprengerpark. Echter werden de kinderen daar altijd door vandalen gepest. In 1984 werd besloten ze daarom te gaan verplaatsen en in 1988 kregen ze een vaste plek vlakbij Apenheul.


John Grosman

John Grosman werd op 2 februari 1916 geboren in Delft en stierf na een auto-ongeluk in 1970 op 25 augustus in Zwolle. Hij was een beeldhouwer, schilder en tekenaar. Hoewel geboren in Delft is hij vooral opgegroeid in Arnhem. In Amsterdam studeerde hij aan de Rijksacademie van beeldende kunsten. Hij was vooral gespecialiseerd in het vervaardigen van mooie Oorlogs- en gedenkmonumenten.


Bram Roth

Bram Roth was een echte Hagenees; hij werd er geboren in 1916 en stierf er op 21 oktober 1995. Ook studeerde hij er beeldhouwkunst aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Als docent maakte hij een uitstapje naar Rotterdam, waar hij les gaf aan de Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen. Bram staat bekend om zijn beelden van vrouwen en paarden. Hij ging hierbij op zoek naar de ruimtelijkheid, het volume en de spanning in het lichaam en de huid.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.