woensdag 15 september 2021

Corona update: dag 1,5m, hallo coronatoegangsbewijs

Gisteravond zijn er weer nieuwe versoepelingen op de coronamaatregelen aangekondigd. Ze gaan in op 25 september aanstaande. Spannend weer, want met deze versoepelingen zijn ook weer nieuwe regels opgeworpen. Vandaag zet ik op een rijtje wat het allemaal inhoudt en wat dit dus betekent voor je dagje of avondje uit. En natuurlijk hoe je ook zonder smartphone een coronatoegangsbewijs kan maken.
(foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

DAG 1,5 meter

Een heel bijzondere versoepeling die ik voor nu nog niet had zien aankomen, is dat we de 1,5 meter maatregel vanaf zaterdag 25 september gaan loslaten. Volgens het Outbreak Management Team (OMT) is dit mogelijk, omdat de vaccinatiegraad in Nederland hoog genoeg is. Dit houdt in dat ruim de meerderheid van de inwoners gedeeltelijk of geheel is gevaccineerd. Door het wegnemen van deze maatregel, krijgen alle evenementen en horeca ruimte om op maximale capaciteit open te kunnen gaan. Deze branches hebben het langst stilgestaan en het is een verademing dat er weer veel meer kan!

Coronatoegangsbewijs wordt ingesteld

Het zal tijdelijk zijn, maar het is nog niet te voorspellen voor hoe lang; het coronatoegangsbewijs. Daar waar de 1,5 meter wordt los gelaten, wordt gevraagd om te laten zien dat je of hersteld bent van corona, bent gevaccineerd of een negatieve testuitslag hebt van minder dan 24 uur oud. De QR-code van je CoronaCheck-App is het toegangsbewijs. Deze regel geldt vanaf 25 september voor:
- horeca (behalve afhaalhoreca);
- evenementen (festivals, optredens, feesten en professionele sportwedstrijden);
- kunst en cultuur vertoningen (theater, bioscoop).

Het coronatoegangsbewijs geldt voor iedereen vanaf 13 jaar en vanaf 14 jaar moet je je er ook bij kunnen identificeren. Testen blijft overigens gratis voor mensen die geen herstel- of vaccinatiebewijs hebben.
Maar hoe zit dat voor mensen die geen smartphone hebben? Dan kun je het coronatestbewijs ook eenvoudig aanmaken via Coronacheck.nl/print kun je met je DigiD-account gemakkelijk een papieren bewijs maken.

Geen bewijs nodig voor doorstroomlocaties

Voor de zogeheten doorstroomlocaties is het coronatoegangsbewijs niet nodig. Doorstroomlocaties zijn plekken waar je rondwandelt en je niet gedurende een paar uur naast elkaar staat of zit. Dierenparken, pretparken en musea behoren tot deze locaties. Je hoeft hiervoor dus geen coronatoegangsbewijs te regelen. Echter zitten deze locaties waarschijnlijk nog wel vast aan het reserveren van tijdsloten, omdat ze maar 1 bezoeker per 5 vierkante meter mogen ontvangen. Check daarom altijd de website van je favoriete uitje voor het laatste nieuws rondom de coronamaatregelen.

Alle regels op een rij

De overheid maakt altijd duidelijke infographics met daarop alle informatie rondom de laatste regels. Deze kun je downloaden, daarom plaats ik een exemplaar ook hier. Als je op de afbeelding klikt, wordt deze groter (en dus leesbaarder)
beeldsamenvatting coronaregels Rijksoverheid

Voor meer informatie omtrent de laatste persconferentie kijk je op Rijksoverheid.nl. Laten we met zijn allen weer meer gaan genieten van een hapje, drankje, festival, theaterstuk en meer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.