dinsdag 10 augustus 2021

Museumnieuws met zomerse tentoonstellingen, nieuwe aanwinsten en sponsoractie vinvis

Op regenachtige dagen, zoals deze, is het fijn om rond te struinen in een museum. Nederland telt heel veel verschillende musea (wel even eerst een tijdslot boeken!) om van te genieten. Van echte kunstmusea van vroeger en nu tot aan musea over oude ambachten, speelgoed, het bakkerijwezen en nog veel meer. Kijk maar eens op de website van de Museumkaart en ontdek wat er allemaal te doen en te zien is in Nederland. Vandaag heb ik weer verschillende nieuwtjes bij elkaar gebracht van toffe musea in het land met tentoonstellingen en zomerse activiteiten voor jong en oud. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Zomerrondleidingen in Museum Vlaardingen

De tentoonstelling over Arij Pleijser in Museum Vlaardingen is nog steeds in volle gang. De prachtige tentoonstelling laat het werk zien van deze Vlaardingse marineschilder – zonder opleiding. Alles over zijn leven en werk kom je te weten tijdens een speciale zomerrondleiding. De instaprondleidingen kosten € 1,50 exclusief toegang tot het museum en kun je vooraf reserveren via info@museumvlaardingen.nl. Daarnaast kun je de tentoonstelling over Bassie & Adriaan nog steeds bezoeken. Rondom de tentoonstelling zijn allerlei toffe workshops, rondleidingen door Vlaardingen en knutselmiddagen te volgen. Voor alle activiteiten, tijdsloten en tickets kijk je op MuseumVlaardingen.nl. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Aagje-rondleidingen bij de Oudheidkamer Texel

Aagje Luijtsen, vrouw van een VOC-kapitein, is een van de meest beroemde Texelse vrouwen, dankzij haar brieven. Van de liefdevolle epistels die ze aan haar echtgenoot schreef, zijn er negentien bewaard gebleven en deze zijn te bewonderen in de Oudheidkamer. De brieven van Aagje Luijtsen geven ons een kijkje in het leven in Den Burg in de achttiende eeuw. Haar brieven vormen de inspiratie voor een prachtige wandeling door deze Texelse stad. Tijdens de wandeling kom je op plekken die voor Aagje belangrijk waren. Meld je iedere woensdag deze zomer aan vanaf 11 uur bij De Oudheidkamer. De rondleiding is gratis. (foto: de Oudheidkamer)

Art of the Brick nog te zien in augustus

In 2014 bezocht ik in de toenmalige Amsterdam Expo de tentoonstelling The Art of the Brick. Deze reizende LEGO-expositie is tot en met 29 augustus 2021 nog te zien in de Amsterdamse Kalverpassage. De tentoonstelling bestaat uit eer dan 100 unieke kunstwerken gemaakt met ruim 1 miljoen LEGO-steentjes. Voor de liefhebber is er een PlayZone waar 300.000 steentjes liggen te wachten op jouw creativiteit. Voor tickets en meer informatie kijk je op ArtoftheBrick.nl. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Nieuwe gezichten in het Mauritshuis

Het Mauritshuis is weer twee prachtige werken rijker in de collectie. De een is een aankoop, de ander een prachtig langdurig bruikleen. De eerste is een zelfportret van Adriaen van de Venne uit circa 1615-1618 waarop hij zich afbeeld in de rijke en vooral modieuze kleding van zijn tijd. Het andere schilderij is een bijzonder werk van de Zuid-Nederlandse schilder Michaelina Wautier. Wautier is één van de weinige vrouwelijke kunstenaars uit de 17de eeuw die naast portretten en stillevens ook Bijbelse en mythologische voorstellingen schilderde. Veel van haar werk werd toegeschreven aan mannelijke kunstenaars, maar gelukkig is het werk de laatste jaren weer in ere hersteld en aan haar toegeschreven. Voor meer informatie kijk je op Mauritshuis.nl. (foto’s: Mauritshuis)

Portret Van de Venne | ‘Opvoeding van Maria’ van Wautier

Nieuwe slangen te zien bij GIF

Er zijn nieuwe slangen te bewonderen in de GIF expo bij het Natuurmuseum Fryslân en wel de zwartkopmeester. Dit is een zeer zeldzame addersoort uit Costa Rica. Dat ze zeldzaam zijn komt doordat ze in maar een heel klein gebied van Costa Rica wonen. Hierdoor is de populatie ook heel kwetsbaar is. Grupo Atrox, het bedrijf achter de giftige dieren van de GIF expo, heeft vier zwartkopbosmeesters kunnen aanschaffen, drie vrouwtjes en een mannetje, die allen nu in Leeuwarden zijn. Thuis in Spanje hebben ze al twee mannetjes, waardoor er nu drie setjes gevormd kunnen worden. Het is de bedoeling om een fokprogramma te starten, zodat de populatie uitgebreid kan worden. Het is de bedoeling om mettertijd de jongen van deze slangen weer uit te zetten in Costa Rica. Speciaal voor de zomervakantie is het Natuurmuseum Fryslân in de maanden juli en augustus alle dagen van de week geopend van 10.00 tot 17.00 uur, dus ook op de maandagen. Voor tickets en een tijd slot ga je naar NatuurmuseumFryslân.nl. (foto: Natuurmuseum Fryslân)

Ecomare start sponsoractie vinvisskelet

In 2017 spoelde er een gewone vinvis aan op Texel. Het arme dier heeft dat niet overleefd. Om meer te vertellen over deze 18-meter lange walvis, heeft Ecomare het skelet verworven. Deze wordt opgebouwd in het Zeeaquarium van het natuureducatiecentrum. Dat opbouwen is nog een heel karwei en het kost veel geld. Fans van Ecomare kunnen daarom een stukje van het vinvisskelet sponsoren. Zelf ben ik in het bezit van een vingerkootje van de vinvis, maar je kunt ook een balein, wervel of rib sponsoren. Onder het motto ‘Help mee deze puzzel in elkaar te zetten’, wordt het publiek gevraagd de opbouw te steunen door een bot naar keuze te sponsoren. Een balein sponsoren kost € 10,-, botten zijn, afhankelijk van het formaat, vanaf € 50,- te kiezen. Als dank krijgt de sponsor een certificaat met informatie over het specifieke, gekozen bot en algemene informatie over de gewone vinvis. Kijk voor meer informatie op Ecomare.nl. (foto: Ecomare)

Jan Lammers in het Zandvoorts Museum

Ieder jaar organiseert het Zandvoorts Museum een thematentoonstelling rondom de (Historische) Grand Prix. Dit jaar wordt de beroemde Zandvoorter en ontzettend goede autocoureur Jan Lammers in het zonnetje gezet. Jan Lammers heeft vele successen achter zijn naam staan, in verschillende disciplines van de autosport. Hij reed zelfs in de Formule 1. In de tentoonstelling wordt stilgestaan bij de coureur en de mens Jan Lammers door middel van prachtige foto’s uit de onlangs verschenen biografie: ‘De biografie van een leven met 300 km/u’ van Mark Koense en Erik Verkaaik. De foto’s zullen vanaf 20 augustus zowel in het museum áls aan de boulevard te zien zijn. De tentoonstelling is te zien tot en met 21 november. Voor meer informatie kijk je op ZandvoortsMuseum.nl. (foto: Zandvoorts Museum)

www.zandvoortsmuseum.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.