maandag 20 september 2021

Hond Gezond 5 tips lekker wandelen

Als ik zeg ‘Ga je mee uit?’ dan springt mijn hondje – zoals ik hem geleerd hebt – op een van de eetkamerstoelen, zodat ik hem zijn tuigje en riem om kan doen. Mijn hondje vindt het heerlijk om mee uit te gaan. Het maakt hem dan ook niet uit waar we gaan wandelen. Het geijkte rondje is natuurlijk noodzakelijk voor een snuffeltje links en rechts en heel veel plasjes. Maar… voor de broodnodige afwisseling is het goed om eens naar een ander gebied te gaan. Waarom? Dat lees je vandaag in de 5 tips over lekker wandelen. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

1 Broodnodige afwisseling

Als je iedere dag dezelfde route wandelt, dan gaat dat vervelen. Steeds weer dezelfde brievenbus. Steeds weer dezelfde bomen. Steeds weer hetzelfde… Voor jou als mens is dat al snel saai, maar voor je hond ook, waardoor dat rondje uit een sleur wordt. Tijd voor een beetje verrassing! Wandel eens een ander rondje, met andere luchtjes voor je hond om naar te snuffelen. Dat is goed voor hem, want hij ontdekt nieuwe geurtjes en een nieuwe route, en gezellig voor jou.

2 Ga wat verder weg

Maak de omgeving eens echt anders en stap op de fiets of in de auto en ga echt ergens anders heen om te wandelen. Lekker naar het bos of de heide bijvoorbeeld. Of naar het strand, even samen uitwaaien. Zo een heel nieuwe omgeving geeft je hond weer nieuwe indrukken, wat goed is voor zijn ontwikkeling. En het kan soms weer heel mooie foto’s van je vriendje opleveren.

3 Laat je hond loslopen

Er zijn plekken waar je hond – mits goed onder appĂ©l –lekker los mag lopen. Dat is wel helemaal heerlijk voor je hond! Even los van de riem rennen, spelen, snuffelen en ontdekken. Of je hond ergens los mag lopen, hangt af van de plek en hoeveel wild er in de omgeving te vinden is. Op veel plekken op De Veluwe kan je hond bijvoorbeeld niet los lopen, terwijl je hond dat op het strand weer wel mag. Per plek kun je dat vinden via de plaatselijke VVV, Natuurmonumenten of ANWB.

4 Neem iets te spelen mee

Als je dan toch lekker naar het strand, de heide of het bos gaat, neem dan iets te spelen mee. Dit is overigens ook weer handig om de aandacht mee te trekken als je hond voor het eerst los leert lopen. Bovendien geeft het jullie extra tijd om samen te zijn. Neem ook iets te drinken mee natuurlijk – ook voor jezelf.

5 Let goed op je hond

Jonge honden mogen nog niet te ver lopen en te lang achterelkaar, omdat de ontwikkeling van het bewegingsapparaat nog volop aan de gang is. Oude honden moet je ook in de gaten houden, omdat te lang lopen ook weer te zwaar kan zijn. Neem daarom eens een wagentje voor je hond mee als je een langere wandeltocht wil maken. Een bolderkar bijvoorbeeld of een fietskarretje, maar ook een (honden)buggy kan volstaan. Zo geniet je nog langer van elkaar en de omgeving.

Lees ook eens: Hond Gezond Wandelen in de herfst en Hond Gezond Herfst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.