woensdag 18 augustus 2021

Boskalis Beach Cleanup Tour: 15 dagen strand opruimen, 4.641 kilo afval

15 augustus zat het er weer op! Na 15 dagen opruimen tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour is er door 2.873 vrijwilligers maar liefst 4.641 kilo (!) afval uit het zand getrokken. Dat is meer dan het gewicht van een volwassen Aziatische olifant. Tijdens de verschillende etappes is heel veel vuilnis geraapt, zoals chipszakjes, flessendoppen, stukken van visnetten, ijspapiertjes en heel veel sigarettenpeuken. De stranden zijn nu weer zo schoon mogelijk en al dit afval kan in ieder geval de Noordzee niet meer bereiken. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Het strand is GEEN asbak

Tijdens de 15 etappes zijn er maar liefst 57.772 peuken uit het zand geplukt. 57.772! Alsof het strand een asbak is… Wist je trouwens dat sigarettenfilters voor het grootste deel uit plastic bestaan? Hierdoor zijn ze zowel schadelijk voor de roker, maar ook heel schadelijk voor de natuur. De meeste peuken werden gevonden op het strand van Zandvoort; 8.039 stuks. Om het probleem van peuken in de natuur aan te pakken, zijn alle uitgemaakte sigaretten per etappe apart gehouden en geteld. Na Zandvoort volgde Noordwijk met de meeste peuken (6.666) en daarna Scheveningen (6.152). Stichting De Noordzee vraagt extra aandacht voor de vervuiling door peuken. Ewout van Galen van Stichting De Noordzee zegt hierover: ‘Niet veel mensen weten dat er plastic en giftige stoffen zoals arseen en pesticiden in de filter van een sigaret zitten. Peuken die op het strand worden achtergelaten dragen bij aan de plasticsoep, en dieren kunnen ze aanzien voor voedsel. Eén peuk kan bovendien wel acht liter water vervuilen. Voor een schone en gezonde Noordzee zijn dus peukenvrije stranden nodig. Het strand is namelijk geen asbak.’
TIP: neem een asbakje mee naar het strand met een dekseltje erop. Deze hoeven niet veel te kosten en koop je bijvoorbeeld bij Xenos of Action.


foto: Stichting De Noordzee

Bijzonder oud afval

Plastic blijft heel lang zwerven in de natuur. Dat bewezen ook een aantal bijzondere vondsten op die maar liefst afkomstig zijn uit de jaren 70, 80 en 90 van de vorige eeuw. Zoals dit chipszakje. Het merk Smiths is al jaren veranderd naar Lays en de smaak is niet meer verkrijgbaar. De houdbaarheidsdatum op het zakje geeft aan dat het uit de jaren 1990 afkomstig is! Daarnaast zijn er margarineverpakkingen uit de jaren 70 gevonden. Ewout: ‘Deze verpakkingen hebben een enorme reis afgelegd, in afstand en in tijd. Vaak zijn plastic verpakkingen dan allang uiteengevallen in kleine stukjes en dus onherkenbaar. Dit oude afval laat goed zien dat we plasticvervuiling moeten voorkomen, want het probleem lost zich duidelijk niet vanzelf op.’ (foto: Stichting De Noordzee)

Dankzij de jaarlijkse opruimtoer langs de gehele Noordzeekust, wordt er afval geraapt wat anders in zee terecht komt. Maar het is natuurlijk beter om afval meteen weg te gooien aan het strand. Neem bijvoorbeeld een vuilniszakje mee, zodat je daar je afval in kan doen en laat je peuken niet slingeren. Dan genieten we de komende jaren nog steeds van het strand, de zee en alle dieren die erin leven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.