donderdag 19 augustus 2021

Stadsbeeld Biru

Als je vanaf het Centraal Museum in Utrecht naar de singels wandelt door de Agnietenstraat, dan zit hij op de hoek van de straat op je te wachten. Een heel grote, gezellige hond. Hij zit daar precies bij de ingang van het park wat om de Utrechtse singels loopt. De ideale plek om met een hond te wandelen. Geen wonder dat hij op je wacht voor een aai over zijn bol en een wandeling in het park. Vandaag is deze hond, genaamd Biru, Stadsbeeld van de maand. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Biru

gemaakt door: Joop Hekman
gemaakt van: brons
te vinden aan: Agnietenstraat/Abstederbrug Utrecht
zit daar sinds: 1997

Biru, hond van de kunstenaar

Biru is de Chow Chow van beeldhouwer Joop Hekman. De hond zit op de hoek van het Manenburgplantsoen, recht regenover de woning van de kunstenaar die daar tot zijn dood heeft gewoond. Biru was een cadeautje van de stad voor de 75ste verjaardag van de kunstenaar, maar ook ter herdenking aan het hondje zelf. Deze was niet lang daarvoor overleden. De Chow Chow is een eerbetoon aan de hond die lekker languit op het kruispunt kon liggen slapen. Nu kan Biru iedere dag door voorbijgangers nog steeds even geaaid worden. Biru heeft overigens nog een broertje in Enschede als onderdeel van het werk ‘De Familie’ (ook bekend onder de naam ‘Het ei van Ko’).



Joop Hekman, het baasje van Biru

Biru is gemaakt door de Utrechtse kunstenaar Joop Hekman (24 maart 1921 – 28 december 2013). Hij was vooral bekend als beeldhouwer en medailleur. In Utrecht zijn meerdere werken van hem te vinden. Zoals de fontein voor de Stadsschouwburg. Ook in Enschede, Deventer, Breda en Bussum zijn er verschillende werken te vinden. Naast beeldhouwen maakte hij ook penningen en munten, zoals een bevrijdingsmunt voor Suriname en de Nederlandse Antillen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.