zaterdag 21 augustus 2021

Zandvoorts Museum presenteert: Jan Lammers, een leven met 300 km/u

Jan Lammers is een kind van Zandvoort. Geboren, getogen en na een imposante internationale racecarrière (die overigens nog niet gestopt is) weer woonachtig in het dorp aan zee. Als er iemand alles weet over racen is hij het wel. Hij heeft bijna in alle klassen geracet. Ook in de Formule 1. Nu de Dutch Grand Prix voor de deur staat, hult Zandvoort zich in Formule 1-kleuren. En mag een tentoonstelling in het Zandvoorts Museum over deze racelegende niet ontbreken. Gisteren vond de officiële opening plaats van ‘Jan Lammers, een leven met 300 km/u’ en ik was er bij. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)



Jan Lammers uitvergroot

De tentoonstelling is samengesteld uit prachtige foto’s uit het raceleven van Jan Lammers. Wandvullende racefoto’s, waarbij duidelijk wordt dat Jan echt in heel veel racedisciplines heeft meegedraaid. De foto’s en bijbehorende quotes op de muren zijn afkomstig uit de biografie over Jan, geschreven door Mark Koense (RTL GP). Samen met gastconservator Jan-Bart Broertjes en Jan Lammers zelf zijn de mooiste foto’s uitgekozen om te bewonderen. Zelfs een van de raceoveralls van Jan staat er.


Miniaturen van Paul

De foto’s worden opgeluisterd met heel veel miniatuur voertuigen. Ieder voertuig is met de hand gemaakt door Paul Beijersbergen van Henegouwen. Formule 1 bolides, vrachtwagens van de Dakar Rally, auto’s van Le Mans en BMW races… Hij heeft meer dan 500 racevoertuigen gebouwd waar Jan Lammers in heeft geracet. Paul is groot fan van Jan en aangezien er geen autootjes te verzamelen waren van zijn raceheld, ging hij ze zelf maar maken. In de vitrines kom je ogen te kort om alle details in je op te nemen. Naast miniaturen maakt Paul ook diorama’s, waaronder van de BMW Experience Slotemakers. Een bijzondere maquette die ook weer een deel van Jan zijn leven vertolkt.


Artwork van Eelco

Alsof dat allemaal niet genoeg is, is er tevens een ruimte gewijd aan het prachtige tekenwerk van Eelco J. Coolen. Hij heeft schitterende illustraties gemaakt van zowel een historische als een moderne F1 racewagen die over het strand van Zandvoort scheurt, met opspattend water bij de wielen en een meeuw die opvliegt van het strand. Uiteraard is er ook eentje bij met de beeltenis van Jan Lammers, want die mag bij deze tentoonstelling natuurlijk niet ontbreken.


Nederlandse Brandwonden Stichting

Een belangrijk onderdeel voor Jan Lammers in zijn leven is de Nederlandse Brandwonden Stichting waar hij ambassadeur van is. Brand en autoracesport gaan helaas hand in hand – hoewel alles stukken veiliger is geworden door de jaren heen. Als ambassadeur zet hij zich actief in voor preventie van brandwonden. HARC (Historische Auto Ren Club) is als organisatie nauw betrokken bij de tentoonstelling in het Zandvoorts Museum en alles wat maar met (historisch) racen te maken heeft. Daarom boden zij samen met de Burgemeester David Moolenburgh en Jan Lammers een cheque ter waarde van € 1500 aan, aan de Brandwonden Stichting. Ook de tentoonstelling zet zich in voor de stichting. Zo kun je bieden op de foto’s die er hangen én op de door Paul gemaakte maquette van de BMW Experience. De opbrengst gaat allemaal naar de Brandwonden Stichting.


Foto’s langs de Boulevard

In de aanloop naar de Dutch GP tijdens het eerste weekend van september raakt Zandvoort steeds meer in de ban van de Formule 1. Overal zie je zwart/wit geblokte finishvlaggen, er is een reuzenrad aan de Boulevard en kinderen kunnen daarnaast op een kartbaan racen. En dat is nog niet alles; er staan nog meer prachtige foto’s uit de carrière van Jan Lammers langs de boulevard opgesteld. Een heerlijke wandeling langs het strand kun je dus meteen combineren met deze prachtige foto’s.


Tentoonstelling voor alle raceliefhebbers

Wie mij kent, weet hoe heerlijk ik het vind om naar het autoracen te kijken. De Formule 1 vind ik het meest tof, maar ook Dakar, Porsche Cup of de 24 uur van Le Mans mag ik graag volgen. En als Jan Lammers dan een van de analisten is, dan wil ik gewoon alles weten! Als je fan bent van autoracen, dan wil je deze tentoonstelling gezien hebben. En dat kan tot en met 21 november 2021 in het Zandvoorts Museum! Combineer het meteen met een dagje strand en wandel naar het Raadhuis en geniet van het pop-up museum. Dat wordt genieten!

Handig om te weten

Het Zandvoorts Museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 9.00 tot 16.00 uur. Het ligt aan de Swaluëstraat 1 en is al wandelend vanaf het station gemakkelijk te bereiken. Voor tickets en meer informatie ga je naar: ZandvoortsMuseum.nl.
Wil je alvast meer weten over de schitterende miniaturen van Paul? Kijk dan op Paol.nl. De foto’s zijn echt fantastisch om al een goede indruk te krijgen van de Jan Lammers collectie.
Zoals gezegd is Jan Lammers ambassadeur van de Nederlandse Brandwonden Stichting. Meer over brandwondenpreventie, de behandeling, nazorg en wat jij kan doen om te helpen vind je op BrandwondenStichting.nl.
De kunstwerken van Eelco J. Coolen zijn te bewonderen op EricJCoolen.nl.
En tot slot, als je alles wil weten over racen, het circuit en meer, dan ga je naar de website van de Historische Auto Ren Club: HARC.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.