maandag 23 augustus 2021

Goed Doel Wereld Natuur Fonds

Als kind groeide ik op met het Wereld Natuur Fonds. Ik keek naar de marathon uitzendingen waarbij AndrĂ© van Duin in gesprek met Prins Bernhard over de neushoorn nieuwe donateurs wist te bereiken. Ik was vroeger lid van de WNF Ranger Club en had een pandabeer rugtas om naar school van het WNF (ik heb deze trouwens nog steeds) en nu ben ik ‘gewoon’ donateur. Al jaren doe ik mee met Earth Hour en probeer ik zoveel ik kan projecten te steunen. Bijvoorbeeld door er over te schrijven hier op mijn website. Het WNF is voor mij de moeder van de natuurbehoud fondsen en daarom mogen ze in de rubriek Goed Doel niet ontbreken. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Sinds 1961

Het World Wildlife Fund (WWF) bestaat al sinds 1961, de Nederlandse tak (WNF) sinds 1962. Begin jaren zestig van de vorige eeuw besloten vier Britse natuurliefhebbers dat de noodklok voor de natuur geluid moest wordt. Dit deden zij door samen een organisatie op te richten die zich wereldwijd voor de natuur en haar bewoners zou gaan inzetten. De vier, Sir Julian Huxley, Guy Mountfort, Max Nicholson en Peter Scott (die het logo, de panda, ontwierp) vroegen of Prins Bernhard – internationaal zeer geliefd – het hoofd wilde worden van deze organisatie. Op 11 september 1961 vond de heuglijke oprichting plaats in Zwitserland met Koninklijke hoogheid Prins Bernhard als voorzitter en Peter Scott als vicevoorzitter. Prins Bernhard werd een jaar later ook de president van de Nederlandse tak van het WWF, het WNF. Dit jaar viert het WWF haar zestigste verjaardag. In die zestig jaar heeft de organisatie veel goeds gedaan wereldwijd.

Bescherming van diersoorten

Zo net na de oprichting, zette het WWF zich vooral in om diersoorten te beschermen. De gorilla, de reuzenpanda, tijger en de orang-oetan bijvoorbeeld vormden diersoorten waar zij zich sterk voor maakten. Echter kwam men er in de loop der tijd achter dat je niet alleen de diersoorten, maar ook de leefomgeving van deze dieren moet beschermen. Daarom zet het WNF zich in voor de oceanen en de regenwouden, de savannes en de toendra en zelfs voor de natuur in ons eigen land. Want alles is aan elkaar verbonden.

Doneren op verschillende manieren

Als organisatie is het WNF afhankelijk van donateurs. Zo zijn er allerlei verschillende manieren om te doneren. Periodiek bijvoorbeeld, maar ook door iets in de webshop te kopen. Dol op tijgers? Koop eens een tijgerknuffel of geef er een cadeau. De opbrengst gaat direct naar een project om tijgers in het wild te steunen. Naast knuffels zijn er ook herbruikbare tasjes, speciale WNF doppers, het KeepCup koffie glas voor onderweg, boeken, sokken, speelgoed en nog veel meer producten die op duurzame wijze worden gemaakt. Met zo een cadeautje maak je wellicht weer iemand anders enthousiast voor de natuur…

WNF & Ouwehands Dierenpark beschermen de panda

De reuzenpanda is het icoon van het WNF. Geen wonder dat bij de komst van Wu Wen en Xing Ya Ouwehands Dierenpark en het WNF de handen ineen hebben geslagen om in China te helpen de reuzenpanda’s te beschermen. Hiervoor doneert het park jaarlijks 1 miljoen euro aan het reuzenpandaproject, zodat het WNF bamboebossen kan aanplanten, ecoducten naar Nederlands model kan aanleggen en het onderzoek naar gedrag en verspreiding van panda’s met behulp van cameravallen kan voortzetten. In het park helpt het WNF dan weer met het verzorgen van bezoekersinformatie over de reuzenpanda en het beschermen ervan in het wild.

Meer weten?

Wil je meer weten over het Wereld Natuur Fonds en wat zij allemaal betekent voor de natuur en de dieren in het wild over de gehele wereld? Kijk dan op WNF.nl. Er is altijd een leuke manier om een donatie te doen of doe mee met Earth Hour, laat je inspireren om je carbon footprint te verminderen of start een eigen inzamelingsactie. Samen kunnen we moeder Aarde en haar bewoners helpen, dat bewijst het Wereld Natuur Fonds al bijna zestig jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.