woensdag 28 juli 2021

Schrijfcoachtip ideeënboekjes

De afgelopen maanden heb ik veel verteld over allerlei zaken die van belang zijn voor het schrijven van een verhaal. Het decor, de karakters, spelen met tijd… Vorige maand ging het over Writers’ Block, het onvermogen om een letter op papier te zetten, terwijl je dat zo graag wil. Aan de andere kant kun je ook ‘last’ hebben van een overschot aan ideeën, maar geen tijd hebben om ze uit te werken. Mijn tip voor vandaag luidt daarom: neem altijd een opschrijfboekje en een pen mee. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Krabbels

Ik heb een hele verzameling schriftjes, notitieboeken en kleine boekjes vol ideeën, kleine scènetjes en dialogen waarvan ik niet eens weet of ik ze ooit nodig heb. Toch kunnen al die krabbels je helpen om je karakters te ontwikkelen of om beter te worden in het beschrijven van een situatie of omgeving. Luister naar dialogen en schrijf daar eens wat van op. Wie weet kun je het later wel gebruiken. Dus, stop een boekje met pen in je tas, zodat je al je ideetjes meteen kan noteren.

Verschillende soorten schriften

Voor ieder moment heb ik wel een ander schrift liggen. Op mijn bureau ligt een A4 collegeblok met ringband en tabbladen. Deze is handig om ideetjes voor artikelen, blogs en verhalen op te zetten, terwijl ik aan het werk ben – want ja, inspiratie komt wanneer het komt. Een groot schrift vind ik fijn werken aan een tafel of bureau, omdat het ruimte geeft voor brainstorm bubbels en kleine schetsen. Voor onderweg heb ik liever een kleiner schrift. Vooral ook omdat ik soms staande bij de bushalte of op het krappe tafeltje in de trein toch een paar ideeën op papier wil zetten. Dan kies ik voor een A6 pocketformaat. A5 schriften en opschrijfboeken vind ik ook heel fijn. Vooral bij persbijeenkomsten en als ik lekker in mijn luie stoel zit. Zo een schrift kan makkelijk op schoot.



Ringbandjes

Meestal kies ik wel voor een ringbandschrift, omdat je dat zo lekker makkelijk dubbel kan vouwen. Daarmee zijn deze boekjes heel handzaam, vooral onderweg. Maar dat wil niet zeggen dat ik geen gewone schriften in huis heb om allerlei ideetjes in op te schrijven. Wat zal ik zeggen, ik ben dol op schriftjes en notitieboeken.

Persoonlijke tips

Ben je een verhaal aan het schrijven en kun je wel even een klankbord gebruiken? Neem dan eens vrijblijvend contact op met mij. Als schrijfcoach help ik je graag verder. Stuur gewoon een mailtje naar berry.denijs@gmail.com of lees eerst meer over wat ik als schrijfcoach voor je kan betekenen: Schrijfcoach. Succes met schrijven!

1 opmerking:

  1. Dat is inderdaad een goede tip, ik schrijf heel vaak van alles op in allerlei opschrijfboekjes, wij hebben zelfs ook allerlei verschillende soorten ontwerpen voor opschrijfboekjes gemaakt,

    Ook in een recente blog post over freelancen, op mijn schrijfblog laat ik er enkele zien:

    Great way to earn money as freelancer

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.