woensdag 12 augustus 2015

Internationale Dag van de Olifant

Vandaag, 12 augustus, is het de Internationale Dag van de Olifant. Op deze dag staan we stil bij de oneerlijke strijd van de olifant en de mensen met geweren. Want helaas worden deze prachtige dieren gestroopt voor hun ivoor. Hierdoor zijn er veel kleine olifantjes die als wees door het leven gaan. En dat moet toch niet kunnen. Deze dag is ook geschikt om al het mooie van olifanten eens op een rijtje te zetten. Ik vind olifanten geweldige dieren, lief en zorgzaam. Echte familiedieren die met elkaar spelen en knuffelen. Dat is toch geweldig om naar te kijken. Gelukkig kan ik in de dierentuinen genoeg olifanten bekijken, maar dat neemt niet weg dat ze in het wild extra beschermd moeten worden. Want waar zouden we zijn zonder olifanten in het wild? (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries – Dierenrijk)


Wist je dat…

…er twee soorten olifanten zijn? Namelijk de Aziatische olifant en de Afrikaanse olifant. Het verschil tussen de soorten zie je meteen aan de kop. Zo heeft de Aziatische olifant een hoger voorhoofd en vaak een bult op zijn hoofd en de Afrikaanse olifant heeft een kleiner hoofd. Ook de oren zijn verschillend. De oren van de Afrikaanse olifant zijn namelijk groter en lijken qua vorm op het continent Afrika. Hoewel we ervanuit gaan dat er twee soorten olifanten zijn, lijkt het dat we de Afrikaanse olifanten ook nog in twee soorten kunnen verdelen, namelijk de Savanneolifant en de Bosolifant.

Aziatische olifant in Blijdorp / Afrikaanse olifant in Safaripark Beekse Bergen

…een olifant niets vergeet? Het geheugen van een olifant is namelijk ontzettend goed. Dat blijkt uit allerlei onderzoeken, maar ook uit het volgen van dieren voor meerdere jaren. Olifanten weten overal feilloos de weg. Daarom lopen ze nog wel eens door een dorp heen in AziĆ« als dat ineens op de vaste route is gebouwd. Maar dat niet alleen. Olifanten zijn heel gevoelig. Ze rouwen om het verlies van een familielid, ze zorgen voor elkaars kinderen, hebben veel humor en houden van spelen. Ook kunnen olifanten zichzelf herkennen in de spiegel.

Spelen met water en op zoek naar eten in DierenPark Amersfoort

…prachtige slagtanden heeft van ivoor? Een olifant heeft net als mensen twee snijtanden, alleen zijn deze doorgegroeid tot prachtige slagtanden. Een olifantenslagtand is dus eigenlijk net zo bijzonder als je eigen gebit – alleen worden wij er niet voor gestroopt. Wat het olifantengebit wel bijzonder maakt, is de manier waarop ze wisselen. Mensen wisselen het gebit een keer in het leven. Een olifant doet dit zo’n zes keer in zijn leven. Hierbij schuiven de nieuwe tanden van achter naar voren, totdat de voorste uitvallen.

Slagtanden: Dierenpark Emmen & Dierenrijk

…de slurf van een olifant misschien wel het meest belangrijke lichaamsdeel is? Een olifant kan echt alles met zijn of haar slurf. Het is een middel om eten op te pakken, takken te verslepen, ruiken en snuffelen, ademhalen, drinken, toeteren (natuurlijk), vechten en voelen. Ook gebruikt de olifant de slurf om mee te communiceren of om zichzelf te douchen. Om dit alles met die slurf te kunnen doen, moet deze wel heel flexibel zijn. Een volwassenslurf weegt 150 kilo en bestaat geheel uit vet, lymfevaten, zenuwen, bloedvaten en zo’n 60.000 (!) spieren. Hierdoor kan de slurf rekken, strekken, tillen, buigen en meer. Meer weten over hoe handig zo een slurf is? Kijk dan ook eens op Olifant-info.nl.

Communiceren / Slepen met een slurf – DierenPark Amersfoort

…de term ‘dikhuid’ voor een olifant geen scheldwoord is? Olifanten hebben namelijk een heel dikke huid om zichzelf te kunnen beschermen. Dat de huid dik is, wil niet zeggen dat deze ongevoelig is. In tegendeel. De kleinste kriebel kan worden waargenomen. De huid is stevig, maar bevat geen zweetklieren. Om zichzelf af te koelen nemen olifanten graag een (modder)bad of klapperen met de oren. En om zichzelf tegen de warmte van de zon te beschermen bedekken ze zichzelf ook vaak met een laagje zand of gras.

Dierenpark Emmen / Ouwehands Dierenpark

…de familiebanden tussen olifanten heel sterk zijn? Hoewel jonge mannetjes op een gegeven moment op zoek gaan naar een eigen vrouwtje buiten de familie, blijven olifanten heel lang samen. Een familie is heel gevarieerd en bestaat uit mannetjes, vrouwtjes, jonge en oude dieren. Aan het hoofd van de familie staat de matriarch, oftewel de stammoeder. Zij moet haar goedkeuring geven voor een nieuw mannetje om de familie te komen versterken. Een mannetje moet dus eerst zijn schoonmoeder paaien, voordat hij een van de vrouwtjes het hof mag maken. Olifanten zorgen samen voor de kwetsbare kleintjes, maar zullen ook de ouderen helpen. Dat maakt olifanten zo sociaal en prachtig om te observeren.

Dierenrijk / DierenPark Amersfoort

…zeer vriendelijke, maar ook zeer sterke dieren zijn? Olifanten zullen niet uit zichzelf meteen heel agressief zijn, maar wanneer ze zich bedreigd voelen – bijvoorbeeld met kleintjes in de buurt – dan willen ze nog wel luid toeterend en met een aardige vaart op je af komen. Of een rake klap uitdelen met de slurf. Maar over het algemeen kunnen de olifanten zeer goed met mensen opschieten. Ze helpen gemoedelijk mee met het verslepen van bomen – ze zijn immers heel sterk – en er zijn zelfs verhalen waarbij een olifant een mens uit een benarde situatie heeft gered. Zo helpen ze vaak mee bij overstromingen.

Safaripark Beekse Bergen / Dierenrijk

…de olifant je hulp heel hard nodig heeft? Dagelijks worden er nog vele olifanten om hun slagtanden of gewoon zomaar gestroopt. Hierdoor zijn er verschillende weesolifantjes die moeten worden opgevangen. Maar ook de strijd tegen wildlife crime kost heel veel tijd en geld. Daarom kun je de olifant een handje helpen door deze symbolisch te adopteren via het Wereld Natuur Fonds. Ook kun je eens kijken op de website van Marjo Hoedemaker: www.marjohoedemaker.nl/elephant-foundation. Marjo komt al sinds kind af aan in DierenPark Amersfoort en heeft altijd een voorliefde gehad voor de reuzen van de jungle.

DierenPark Amersfoort / Adopteer een olifantje

Foto’s
Alle foto’s geplaatst bij dit artikel zijn gemaakt door mij, in de volgende dierentuinen:
- DierenPark Amersfoort
- Dierenpark Emmen
- Ouwehands Dierenpark
- Burgers Zoo
- Safaripark Beekse Bergen
- Dierenrijk
- Diergaarde Blijdorp

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.