vrijdag 19 oktober 2018

Sow to Grow bijzonder & interessant museum in Enkhuizen

Wat staat er vandaag op het menu? Bloemkool? Spruitjes? Of toch een lekkere salade met verse paprika, tomaten en knapperige sla? Sta je dan wel eens stil bij waar al dat lekkers eigenlijk vandaan komt? Ja, we kopen het in de supermarkt, bij de groenteboer en op de markt. Maar voordat het in de winkels ligt, moet het worden verbouwd. Zaadjes worden geplant, de grond wordt verzorgd en verrijkt met voedingsstoffen. En zelfs voordat die zaadjes de grond in gaan, wordt er door wetenschappers aan gewerkt om te zorgen dat de zaadjes sneller ontkiemen of niet ten prooi vallen aan slechte invloeden. Hoe dit en meer allemaal in zijn werk gaat, hoe het nu gaat en vroeger ging, dat ervaar je bij Sow to Grow in Enkhuizen. Ik bracht afgelopen dinsdag een bezoek aan dit bijzondere museum. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries – Sow to Grow)


Wetenschapsmuseum

Sow to Grow is een wetenschapsmuseum waarbij je zelf op ontdekkingstocht gaat in de wondere wereld van zaadjes en plantengroei. Gewapend met je smartphone of een tablet ga je door het museum en doorloop je de zeven stappen van zaaien. Om meer te weten te komen over historische voorwerpen en nieuwe ontwikkelingen scan je gewoon de bijbehorende QR code. Sterker nog, de mooiste verhalen over de biotechnologie komen pas tot leven als je de codes scant. Luister naar telers en tuinders en ontdek hoe mooi het vak van land- en tuinbouw is, wat plantenveredeling nu precies inhoudt en hoe wetenschappelijk de groei van planten is. Daarnaast vertelt het museum ook het verhaal van hoe de zaadhandelaren bezig zijn om door middel van veredeling voedsel te kunnen laten groeien op andere plekken in de wereld waar de grond toch anders is in vergelijking met Nederland. Heel interessant en zeer bijzonder.


Belevenis voor jong en oud

Sow to Grow, A Plant Science Experience, is een uitje voor jong en oud. Naast de mooie museumstukken en de historische plantenboeken vind je er ook oude gipsmodellen van groente en fruit. Dit was dé manier voor zaadhandelaren om te laten zien wat er uiteindelijk voor een meloen, courgette, aardbei of peulvrucht uit de zaadjes zouden groeien. Naast de historische kant van land- en tuinbouw, staat het heden en de toekomst in de spotlight. Bekijk een intrigerende film over de telers en de oorsprong van zaadjes, zie hoe veredeling in zijn werk gaat en scan de codes om de achtergrond verhalen te bekijken. In het museum hangen verschillende beeldschermen waar video’s op worden getoond. Ga naar het lab, speel een spelletje en bekijk hoe een plant ontkiemd in sneltreinvaart. Of haal de dj in je naar boven en ontdek hoe swingend de biotechnologie klinkt. Misschien ontdekt je kind wel een heel nieuwe carrière voor zichzelf in een zeer boeiende industrie. O en de allerkleinsten vermaken zich opperbest in de knuffelkamer, want zeg nu zelf, zo een mega bloemkool wil je zelf toch ook knuffelen?


Moderne techniek & echte museumstukken

Afgelopen dinsdag dompelde ik mij onder in de Experience die Sow to Grow te bieden heeft. Het begint eigenlijk al als je de Westerstraat in loopt, waaraan het museum gevestigd is. Dit pittoreske straatje leidt je langs een kerk naar een monumentaal historisch gebouw met een heuse poort. Sow to Grow is namelijk een modern museum, gevestigd in een historisch pand: Het Nieuwe Weeshuis. De entree ligt in de Regentenkamer, welke is behangen met stillevens en bloemen dat perfect past bij de sfeer van het museum. Uiteraard wordt iedere bezoeker allerhartelijkst ontvangen. De combinatie tussen museumstukken, zoals de oude boeken, de gipsmodellen en de werktuigen en de moderne techniek waar over gesproken wordt, vult elkaar op een zeer interessante en organische manier aan. Woel even lekker met je handen door een zak zaadjes, bewonder de gipsmodellen en doe samen een spelletje in het laboratorium. De wereld van zaad en biotechnologie is echt fascinerend voor iedereen.


Meer dan een museumbelevenis

Wist je dat Sow to Grow ook een bijzondere plek is om te trouwen? Het is een TOP Trouwlocatie. De Regentessenkamer is daar zeer geschikt voor. Ook voor vergaderingen of een gecaterd diner staat deze sfeervolle kamer tot je beschikking. Loop ook zeker even rond over het plein rondom het Nieuwe Weeshuis. Buiten staat een mooi kunstwerk en er is een moestuin (de Kloostertuin) waar je de spruitjes aan hun stok ziet groeien en geniet van diverse kruiden.

Praktische informatie

Sow to Grow, A Plant Science Experience is een aanrader om te bezoeken. Let wel: het museum is nog niet met een Museumjaarkaart te bezoeken. Je krijgt op vertoon van je Museumjaarkaart wel korting op de entree prijs. De experience is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10 uur tot 5 uur. Het ligt op nog geen 10 minuten lopen vanaf het treinstation van Enkhuizen. Voor meer informatie bezoek je SowtoGrow.nl.

1 opmerking:

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.