woensdag 3 oktober 2018

Brei ook mee voor eenzame ouderen

Ja het is weer die tijd van het jaar! De tijd dat we de breipennen of haaknaalden (want dat mag natuurlijk ook) weer oppakken om kleine mutsjes te maken voor de Goedgemutste Breicampagne van Innocent voor het Nationaal Ouderenfonds. Van de opbrengst van de verkochte goedgemutste smoothies (die in januari weer in de koelschappen zullen verschijnen met al onze creaties op de dop) kan het Nationaal Ouderenfonds eenzame ouderen dan weer een dagje mee uit nemen en uit hun sociale isolement halen. Als dagje uit blogger, maar vooral ook als mens, vind ik het heel belangrijk dat iedereen van een gezellig dagje onder de mensen kan genieten. En dat is een van de redenen waarom ik al jaren mee brei met de Goedgemutste Breicampagne. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Zo brei je een mutsje voor een smoothie

Ik deel vandaag graag met je wat het basispatroon is voor de mutsjes, zodat ze passen op de smoothies. Vervolgens kun je er natuurlijk van allerlei leuke mutsjes van maken. Met strepen bijvoorbeeld of andere leuke patroontjes.

Om te beginnen heb je het volgende nodig:
Breipennen 3,5 mm (deze zilveren komen van de Hema, de 3,5 mm haaknaald ook). Je kan ook 3 mm breipennen of haaknaald gebruiken.
Breigaren geschikt voor breipennen 3,5 mm. Ik heb in dit voorbeeld de Gründl Cotton Quick print in de kleur Carnaval gebruikt.
Een schaar en een (stop)naald.

Stap 1: zet 28 steken op, op je breinaald
Stap 2: brei 14 toeren zoals jij dat wilt. Ik ben hier begonnen met twee toeren in ribbelsteek (dat is 1 steek recht, 1 steek averecht voor twee hele toeren) om zo omkrullen te voorkomen. Je kan ook een boordsteek 2 recht, 2 averecht doen of gewoon meteen met een toer recht beginnen. Varieer met breisteken, zoals alles recht breien of juist in de tricotsteek (heengaande toer recht breien en de teruggaande toer averecht).


Stap 3: nu ga je minderen door twee steken samen te breien. Dat doe je door je breinaald door twee steken tegelijk te steken en dan gewoon een nieuwe breisteek te maken. Je houdt aan het einde 14 steken over.
Stap 4: brei nog een toer twee steken samen. Je houdt 7 steken over.


Stap 5: laat het breiwerk op de naald zitten, knip een lange draad af en leg je garen weg. Neem je (stop)naald en rijg de afgeknipte draad erdoor.
Stap 6: wurm nu de naald met de draad terug door alle 7 steken van je breiwerk en trek het er helemaal doorheen.
Stap 7: verwijder de breinaald en trek de draad goed aan.


Stap 8: naai de zijkanten aan elkaar (meestal doe je dit door de goede zijdes tegen elkaar aan te leggen) en naai het mutsje langs deze naad dicht. Zet vast en werk de draadjes weg.
Tadaa: je goedgemutste mutsje is klaar. Versier nog met een pompommetje of een leuke strik en hij is echt helemaal klaar. Brei er nog een paar en stuur ze dan op naar Innocent.


Doe ook mee!

Alle verdere details voor de breicampagne, samen met de leukste portretten van de breiers en de meest gezellige brei- en haakpatronen vind je op DeGoedgemutsteBreicampagne.nl. Hier staan ook de adresgegevens van Innocent en de deadline (voor 7 december) op. Mee doen is gemakkelijk en gezellig. Er worden namelijk speciaal voor deze campagne leuke breiclubjes opgericht in bijvoorbeeld bejaardentehuizen. Kan jij een beetje breien en woont je oma, opa, vader, moeder, tante of oom in zo een tehuis, kijk dan of je ook samen kan breien. Of vraag of iemand je het wil leren. Dat vinden deze ouderen ook heel gezellig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.