woensdag 10 oktober 2018

Pompoenentijd

Het is herfst en dat betekent dat het weer volop pompoenentijd is! Er zijn zeer veel verschillende pompoenen, zoals de flespompoen en de witte sierpompoen. Zelf moet ik bij pompoen altijd aan die grote oranje knaap denken (oranje reuzenpompoen), welke samen met de flespompoen het beste te eten is. Wist je trouwens dat de pompoen familie is van de komkommer? (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Pompoenen & geschiedenis

De pompoen komt oorspronkelijk uit Zuid- en Midden-Amerika en het wordt een oeroud cultuurgewas genoemd. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat de pompoenen door de Indianen al zo rond het jaar 9000 voor Christus werden verbouwd. Eigenlijk kwamen de Europeanen pas in aanraking met deze vrucht in de 16de eeuw tijdens de kolonisaties. Hierdoor is het later met diverse volksvertellingen vermengd.

Pompoenen & sprookjes

Een pompoen kan in sprookjes nogal eens vreemde proporties aannemen. Een van de meest bekende pompoenen is die door de Petemoei van Assepoester in de Disney vertelling van het sprookje omgetoverd tot de Sprookjeskoets die haar naar het bal brengt. Ook in de vertelling van Charles Perrault wordt een mega grote pompoen omgetoverd tot koets door een goede fee, zodat Assepoester naar het bal kan. Omdat het sprookje van Moeder de Gans in 1697 verscheen is het dus mogelijk dat de pompoen hier een rol in speelt. Bovendien levert de bijzondere vorm van de pompoen wel een heel mooie koets op.

Pompoenen & Halloween

Pompoenen zijn in Amerika heel gangbaar. Ze sieren in de herfstmaanden menig huis op en ze worden gebruikt in verschillende traditionele gerechten, zoals pumpkin pie met Thanksgiving. Met Halloween worden de pompoenen omgetoverd tot lantaarns. De een is nog mooier dan de ander of juist lekker griezelig. Om een pompoenlantaarn te maken, heb je een scherp mes en een beetje grote pompoen nodig waar een kaars in kan. Snij eerst het hoedje van de pompoen, haal al het vruchtvlees en de pitten eruit en snij vervolgens in de wasachtige schil ogen en een mond uit – of een ander kunstzinnige tafereel. Kaars erin en je lantaarn is klaar. De pompoen onlosmakelijk met het huidige Halloween feest verbonden. Maar toch is hij pas veel later toegevoegd. Halloween is namelijk een oud Keltisch feest en in die tijd hadden ze nog geen pompoenen.
Lees ook eens: Halloween: Griezelen tijdens Allerheiligenavond en Jack O’Lantern de griezelpompoen.

Pompoenen & de herfst

De pompoen is een echte herfstvrucht – of groente, daar zijn de meningen net als bij de komkommer nog wel eens over verdeeld. Het heeft in ieder geval dé kleur van de herfst: een diep vurig oranje. Het is heerlijk om te eten – al zijn ook daar de meningen over verdeeld. Ik vind de zoetige smaak van pompoen heerlijk. Het doet een beetje denken aan een winterpeen, maar dan nog net ietsje zoeter. Het eten van pompoenen is, zo vertelt Gezondheidsnet.nl ons, heel gezond. Ze barsten van de vezels (goed voor de stoelgang) en vitaminen. Vooral de oranjegekleurde pompoenen bevatten veel bètacaroteen. Dit zit ook in wortels en paprika en het is onder meer goed voor de ogen. Bètacaroteen wordt door het lichaam namelijk om gezet in vitamine A. Verder is een pompoen rijk aan calcium, ijzer, vitamine C en E. Geen wonder dat het een groente is die je graag in de herfst op het menu zet. De pitten zijn overigens ook eetbaar. We komen ze vaak in brood tegen.

Pompoenen & lekker eten

Ik zeg altijd dat de herfst pas echt begonnen is als ik mijn eerste Pumpkin Spice Latte bij de Starbucks heb gehaald. Dat is een guilty pleasure van mij. De Pumpkin Spice Latte smaakt een beetje naar Pumpkin Pie. Samen met typische koekkruiden, waaronder kaneel en kruidnagel, kun je van de zoete pompoen een heerlijk gerecht maken. Maar ook gegrild, uit de oven, als soep en gestoofd is pompoen echt lekker. Een andere guilty pleasure is zelfgemaakte pompoensoep. Daar kan ik zo blij van worden. Kijk eens op de website van bijvoorbeeld Jumbo supermarkten voor heerlijke pompoengerechten.
b

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.