maandag 8 oktober 2018

Paddenstoelensafari: ontdek paddenstoelen in jouw buurt

Nu de herfst in volle gang is en de bomen van kleur veranderen, zien we ook weer de paddenstoelen uit de grond komen. Soms moet je daar even goed naar zoeken, omdat ze opgaan in de kleuren van de vallende blaadjes en beschut staan onder het struiken. Anderen laten zien hoe mooi en groot ze zijn en vallen ruim op boven het gras. Paddenstoelen zijn schimmels in verschillende vormen, maten en kleuren. Velen zijn giftig, maar er zijn exemplaren die je kan eten. Het is beter om niet zomaar op eigen houtje paddenstoelen te gaan plukken. Maar het is wel tof om op zoek te gaan naar verschillende paddenstoelen bij jou in de wijk, het bos, het park en in de achtertuin. Paddenstoelen groeien op de gekste plekken. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Mooie schimmels

De paddenstoel is dus een schimmel. Dat wat wij boven de grond zien (bijvoorbeeld in de aarde of op een boom) wordt het vruchtlichaam genoemd. De ‘wortels’ van de paddenstoel zijn vaak vele malen groter dan dat wat wij zien. Dit worden de schimmeldraden genoemd. Als schimmels houden ze van warmte en vocht. Daarom schieten ze werkelijk de grond uit in de herfst. Ook de vallende bladeren zijn perfect of het afsterven van hout. Beide vormen voeding voor de paddenstoelen, waardoor ze nog beter kunnen groeien. Dat is ook de reden waarom paddenstoelen graag in bossen onder de bomen staan. Lekker warm en veel voeding.

Grillige vormen & bijzondere kleuren

Wist je dat mensen heel vroeger weinig begrepen van paddenstoelen. Wie de kennis niet had, vergiftigde zichzelf met het eten van de verkeerde paddenstoelen. De rare vormen, gekke kleuren, vreemde groeiwijze (bijvoorbeeld in cirkels) en snelle groei gaven de paddenstoelen een magisch tintje. Vooral in de Middeleeuwen werden de schimmels niet begrepen en alleen heksen moesten er mee om kunnen gaan. Geen wonder dat veel kruidenvrouwtjes met verstand van paddenstoelen voor heks werden uitgemaakt.

Paddenstoelensafari

Paddenstoelen zijn niet magisch (al kan je door het eten van sommige exemplaren wel gaan hallucineren), wel zijn ze zeer interessant. Daarom kun je met IVN Natuureducatie weer op zoek met een gids naar paddenstoelen. Op verschillende plekken in Nederland worden er Paddenstoelen excursies georganiseerd. Ontdek wat er allemaal groeit bij jou in de buurt, stel vragen over de verschillende soorten paddenstoelen en krijg antwoord (uiteraard). Je vindt alle paddenstoelenexcursies via IVN.nl/activiteiten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.