donderdag 18 oktober 2018

Apenheul neemt afscheid van Jambo

Een imposante gorillaman, met een lieve blik in zijn ogen en een zachtaardige uitstraling. Een beetje bang van de l’Hoëstmeerkatten en geen grote fan van zand tussen zijn tenen. De grote zilverrug gaat in het kader van het fokprogramma verhuizen. Hij heeft voor veel nageslacht gezorgd in Apenheul en om inteelt te voorkomen moet hij helaas vertrekken. En ja, dat vind ik heel begrijpelijk en tevens heel jammer. Want o Jambo wat ben je mooi. En wat heb je mooie kinderen gekregen met de dames van de Apeldoornse apentuin. Ik ga je best een beetje missen. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – Apenheul)

Van puber tot superpapa

Dertien jaar geleden kwam Jambo naar Apenheul als een puber zonder enige leiderschapservaring. Hij moest de toen overleden leider gaan vervangen en de groep gaan leiden. Dat ging in het begin niet zonder slag of stoot. Maar… Jambo heeft zich in die tijd zeker ontpopt tot een echte leider van zeker 200 kilo. Hij is de vader van 8 gezonde kinderen, waarvan 3 zonen. Deze zonen verhuizen straks met hun papa mee naar de Al Ain Zoo in de Verenigde Arabische Emiraten. Dit zal in de wintersluiting gebeuren. Jambo en zijn jongens zullen daar een mannengroep gaan vormen. Iets wat niet abnormaal is in dierentuinen.

Kom Jambo uitzwaaien

Apenheul is nog tot en met 4 november te zien voor het publiek, daarna sluit Apenheul voor de winterperiode en gaat Jambo met zijn zonen verhuizen. Morgen – vrijdag 19 oktober – is er nog een speciale Jambo dag in Apenheul. Tijdens de voederpresentatie van 14:00 uur wordt Jambo extra in het zonnetje gezet met een mooie film en bijzondere verhalen van zijn verzorgers. Kinderen die het park morgen bezoeken krijgen een Jambo-poster cadeau. Alle bezoekers mogen voor € 1,- een eigen Jambo herinnering maken. De opbrengst van dit knutselmoment gaat naar het Apenheul Natuurbehoudfonds.

Nieuwe kerel voor de groep

Ondertussen woont de opvolger van Jambo al in Apenheul. Zijn naam is Bao Bao en hij woont met 3 dames op het tweede gorillaeiland. Zodra Jambo en zijn zonen zijn vertrokken, mag Bao Bao kennismaken met de rest van de groep. Het is belangrijk dat Jambo zijn jongens meeneemt, voordat de nieuwe leider komt. Gorillamannen dulden geen nageslacht van hun voorganger. Uit voorzorg dat deze zonen de macht zouden willen grijpen, doodt een nieuwe leider de kinderen (en met name de zonen) van de vorige leider. En dat willen we natuurlijk niet. Gorilla’s worden in het wild met uitsterven bedreigd. Met het fokprogramma voor de soort, houden dierentuinen een reservepopulatie in stand. Apenheul coördineert het fokprogramma voor gorilla’s sinds 2006.

Prachtige zilverrug

Jambo is een schitterende gorilla en ik vind het jammer dat hij gaat verhuizen met zijn jongens. Hij heeft een diepe indruk op mij achtergelaten tijdens mijn bezoeken aan Apenheul en ik heb bijzondere herinneringen aan hem. Dag Jambo, goede reis en hopelijk horen we via Apenheul nog wel eens iets over je.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.