maandag 1 oktober 2018

1 oktober: Dag van de Escape Room

Op de kalender met gekke, ludieke en bijzondere feestdagen staat dat het vandaag de Dag van de Escape Room is (het is overigens ook International Coffee Day). De Dag van de Escape Room bestaat sinds 2016 en is in het leven geroepen door de Nederlandse website EscapeRoomsNederland.nl. De reden is simpel: Nederland telt veel Escape Rooms. Volgens de website hebben we zelfs de meeste Escape Rooms per vierkante meter in vergelijking met andere landen waar het spel populair is. Om het spel een echt begrip te laten blijven, is dus 1 oktober uitgeroepen tot Dag van de Escape Room. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Ontsnappen & puzzelen

Je weet pas echt wat je aan je collega’s, vrienden of familie hebt, als je met ze opgesloten hebt gezeten in een Escape Room. Maar wat is een Escape Room nu eigenlijk? Zoals de naam het aangeeft, is het een kamer (room) waaruit je wilt ontsnappen (escape). Voor het spel word je in een kamer opgesloten. Meestal voor een tijdsperiode van een uur. Er zijn echter ook spellen waar je meer tijd voor krijgt, omdat je bijvoorbeeld meerdere ruimtes moet onderzoeken. Om te kunnen ontsnappen moet je een opdracht vervullen. Bijvoorbeeld sleutels vinden, een raadsel ontrafelen of een object vinden. Door middel van raadsels, puzzels en opdrachten vind je de juiste aanwijzingen om je hoofdopdracht te vervullen en aan de kamer te ontsnappen. Uiteraard het liefste binnen de daarvoor aangegeven tijd.

Diverse thema’s

Hoewel het doel (ontsnappen) en de middelen (de aanwijzingen en puzzels) een bekend gegeven zijn voor iedere Escape Room, is toch ieder spel helemaal anders. Dat heeft bijvoorbeeld met de aankleding van de kamer te maken en de diversiteit aan puzzels. Maar ook het thema en het achtergrondverhaal is iedere keer anders. Voordat je namelijk aan de Escape Room begint, wordt er uit de doeken gedaan wie jullie zijn, waar jullie naar op zoek zijn, wat je ongeveer kan verwachten en hoe jullie in deze situatie zijn beland. Dat biedt uiteraard al veel variatie. Er zijn horrorthema’s (met zombies, horrordokters, schrikmomenten en veel bloed), historische thema’s (vol archeologie, oude tempels of bekende oorlogen), Fantasy en sci-fi thema’s (met al dan niet enge sprookjesfiguren, aliens en dergelijke) en zelfs erotische thema’s (leuk voor een vrijgezellenfeest). Er zijn ook Escape Rooms speciaal voor kinderen of gezinnen – zonder horrorelementen. Los een moord op, stop een terrorist, reis terug in de tijd of juist naar de toekomst, ga achter een geschifte wetenschapper aan of vind samen een oude Piratenschat. Het kan allemaal!

1 oktober

Waarom is 1 oktober dan uitverkoren tot Dag van de Escape Room? De reden is niet zomaar uit de lucht komen vallen en best wel op zijn Escape Rooms bedacht. De mensen achter de Nederlandse website hebben het woord ESCAPEROOM genomen en iedere letter vervangen door een cijfer, corresponderend met de positie van iedere letter in het alfabet (een puzzel die ook vaak wordt toegepast in Escape Rooms). E is dan 5, S 19, C 3, A 1, P 16, E weer 5, R 18, O en O allebei 15 en M nummer 13. Tel je al deze getallen bij elkaar op dan krijg je 110. 1-10, 1 oktober dus.

Leuke acties & aanbiedingen

Op de Dag van de Escape Room worden er door de verschillende aanbieders van dit uitje leuke acties, kortingen en arrangementen aangeboden. Hiermee willen ze nog meer mensen laten ervaren hoe spannend en vooral leuk een Escape Room is. Wil jij wel eens een Escape Room uitproberen? Kijk dan op EscapeRoomsNederland.nl en zoek een kamer uit die past bij je wensen. Ook zonder horrorelementen is het al een zeer spannend uitje voor jong en oud. Daag jezelf en je vrienden, collega’s of familieleden uit en doe eens een Escape Room!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.