dinsdag 23 oktober 2018

Mauritshuis presenteert: Hollandse Meesters uit Britse landhuizen

De Gouden Eeuw was een tijd waarin er veel geschilderd werd door de Nederlandse kunstenaars. In de zeventiende eeuw floreerde de Hollandse Meesters in eigen land… maar ook daarbuiten. Je moet namelijk weten dat in die tijd de Britten zich niet zo bezig hielden met zelf schilderen. Er waren wel beroemde kunstenaars, maar niet zoveel als Hollandse Meesters. De Britse adel verzamelde in de achttiende en negentiende eeuw heel veel schilderijen van door Nederlanders vervaardigde schilderijen welke in hun landhuizen werden tentoongesteld aan de gasten. Schilders als Rembrandt, Aelbert Cuyp en Jan Steen waren zeer geliefd. Inmiddels zijn de landhuizen omgetoverd tot musea en worden zij beheerd door de National Trust. De Hollandse Meesters hangen gewoon op hun plek in deze landhuizen. Althans… een aantal schilderijen vanuit onder meer Buckland Abbey, Dyrham Park en Polesden Lacey is nu voor het eerst samen te bewonderen in het Mauritshuis in Den Haag bij de tentoonstelling National Trust: Hollandse Meesters uit Britse Landhuizen. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries – boven detail Aelbert Cuyp – Gezicht op Dordrecht)

Sfeervolle tentoonstelling

De tentoonstelling ligt in een speciale zaal boven het museumcafé. Het is makkelijk te bereiken via de trap en de lift. De zaal telt 22 werken uit 12 verschillende Britse landhuizen die worden beheerd door de National Trust. Ieder huis heeft een eigen wand, een inleiding over het huis en een landkaartje, want zo weet je snel waar het landhuis zich bevindt. De wanden hebben adellijke tinten paars en roze en zijn met gouden letters versierd. Samen met de inrichting van deze historische zaal heb je meteen het gevoel dat je stiekem in een landhuis binnen bent gelopen. De werken zijn heel mooi uitgelicht en voorzien van een begeleidende tekst in het Nederlands en Engels natuurlijk.


Spektakel stukken

Het mooiste aan de tentoonstelling is dat je een heel andere kijk krijgt op deze schilderijen. Zo leren we dat niet alles in Nederland geschilderd is, maar dat veel Hollandse Meesters zich ook een tijdje in het Verenigd Koninkrijk hadden gevestigd om daar te werken. Je komt meer te weten over de landhuizen en de adel die daar woonde. Ook wordt er veel verteld over hoe de schilderijen en de landgoederen onder de National Trust zijn komen te vallen. Het is een zeer mooie, sfeervolle tentoonstelling met uiteenlopende werkjes die je – als je de landgoederen niet hebt bezocht – nog niet eerder in een tentoonstelling bij elkaar hebt gezien. Geniet van een prachtig zelfportret van Rembrandt, van een pittoresk schilderwerkje van een merel met fruit en bewonder het bijzondere licht en donkerspel van Jan Lievens. Het grootste spektakelstuk van de tentoonstelling is toch wel de bijna twee meter brede Aelbert Cuyp.

foto boven: Zelfportret met gevederde baret, Rembrandt
foto links: Stilleven met merel, vlinder en kersen, Ambrosius Bosschaert de Jonge
foto rechts: Wijze man bij een tafel, Jan Lievens

Genieten van bijzonder werk

Ik heb zeer genoten van mijn bezoek aan de tentoonstelling in het Mauritshuis. Het is werkelijk een prachtige, kleine, zeer overzichtelijke tentoonstelling met zeer bijzondere werken. De tentoonstelling geeft heel veel informatie over een bijzondere tijd, maar wil je nog meer weten dan koop je de catalogus erbij. Hier worden de huizen tot in detail beschreven en met foto’s geïllustreerd. De tentoonstelling biedt veel informatie op de muren bij de schilderijen. Daar hou ik van, want zo weet je precies waar je naar kijkt. Neem daarom ook de tijd om ieder werk te bewonderen en geniet van deze elegante tentoonstelling.

foto klein: detail Dunham Massey in vogelvlucht vanuit het zuiden, Adriaen van Diest
foto groot: Gezicht op Dordrecht vanuit het noorden, Aelbert Cuyp

De tentoonstelling National Trust: Hollandse Meesters in Britse landhuizen is te zien tot en met 6 januari 2019. Voor meer informatie en tickets ga je naar Mauritshuis.nl.

1 opmerking:

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.