maandag 10 oktober 2016

Knutselidee: gekleurde bloemen

Nu de dagen korter worden en de herfstvakantie voor de deur staat, is het weer gezellig om ook binnen het een en ander te ondernemen. Knutselen is een tijdverdrijf die alle kinderen weten te waarderen. Maar wat te maken…? Het is daarom aan te raden om vast voor de regenachtige woensdag- of zondagmiddag een paar leuke opdrachtjes achter de hand te houden. En je doet uiteraard zelf ook lekker mee. Een leuk knutselidee is het laten verkleuren van bloemen met voedselkleurstof of ecoline. Het is heel eenvoudig en geeft vele uren bestudeerplezier! (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Blauwe bloemen
Mijn lievelingskleur is blauw, maar blauwe bloemen zijn er bijna niet. Daarom vind ik het leuk om witte bloemen van blauwe accenten te voorzien. Uiteraard kun je ook andere kleuren gebruiken. En je kan zelfs één bloem verschillende kleuren geven. Hoe? Dat leg ik je graag uit.

Benodigdheden
- Voedselkleurstof of ecoline. Voedselkleurstof is onder meer verkrijgbaar bij Xenos op de bakafdeling, ecoline is een dunne inkt waarmee je ook kunt spatten (weet je nog, met een tandenborstel over een raamwerk van gaas en dan over herfstbladeren heen – is ook een leuk knutselidee) en schilderen. Dit is verkrijgbaar bij de betere boekwinkel.
- Witte bloemen. Het mooiste resultaat boek je op een witte ondergrond, kies bijvoorbeeld gerbera’s, anjers of witte roosjes. Voor dit experiment kun je het beste de bloemen halen bij bijvoorbeeld Jumbo of op de markt.
- Water
- Plastic lepel
- Plastic bekertje
- Latex handschoentjes, de inkt en voedselkleurstof kan nogal aan je handen blijven zitten.
- Mesje

Zo maak je gekleurde bloemen
Doe naar eigen inzicht kleurstof in een kwart kopje water. Hoe meer inkt of kleurstof, des te meer kleur de bloem zal kunnen opnemen. Meng het water met de kleurstof bij voorkeur in een wegwerpbekertje. Kleurstoffen kunnen namelijk vlekken achterlaten in vaasjes en dergelijke van glas of steen. Je kunt water en kleurstof nog even doorroeren met een plastic lepel. Ben je bang voor vlekken op kleding of je handen? Trek dan een schort aan (of maak er een van een vuilniszak) en trek een paar latex handschoentjes aan. Voordat je de inkt of kleurstof bij het water gaat doen. Snij de bloemen schuin af en verwijder eventueel blad aan de stelen. Plaats ze voorzichtig in de beker met water en kleurstof en zet het neer op een vlakke ondergrond, waarbij de bloemen niet omgestoten kunnen worden. Bijvoorbeeld tegen de muur aan het aanrecht. En dan moet je even geduld hebben.

Voor gevorderden
Wil je een regenboogroos of –gerbera maken? Neem dan bloemen met lange stelen. Snij deze steel bijvoorbeeld in vieren of tweeën in. Zorg dat je verschillende kleuren kleurstof hebt in verschillende kleine smalle bakjes of vaasjes. De steel moet namelijk per insnijding in een ander bakje/vaasje staan. Met een elastiek kun je de bakjes bijelkaar houden. Zet deze bloemen per stuk op een stevige plek neer waar ze niet kunnen omvallen. Na een paar uur (of een dag) geduld zie je dat je bloem verschillende kleuren krijgt.

Ontwikkelingstijd
Of je nu één kleur of meerdere kleuren gebruikt, de bloemen hebben tijd nodig om de kleurstof op te drinken uit het bekertje. Hoewel de kleur zich pas na 24 uur goed ontwikkelt, is het leuk om toch ieder uur even te kijken hoe het met de bloemen gaat. Bij bloemen met korte stelen gaat de kleurontwikkeling namelijk veel sneller. Let goed op: wat verkleurt er eerst? Wat het laatst? Verkleuren de bloemblaadjes egaal of niet? Het ligt geheel aan de kwaliteit van de bloemen hoe donker en op welke wijze ze verkleuren. Mijn roosjes op de foto vertoonden snel vlekjes en hadden wat beschadigingen aan de randjes van de blaadjes die echt prachtig donkerblauw werden.

Veel plezier.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.