woensdag 19 oktober 2016

Van Gogh Museum presenteert: Daubigny, Monet, Van Gogh Impressies van het Landschap

Hoe voelt het om naar de ondergaande zon te kijken en deze langzaam aan de kust van Normandië in zee te zien zakken? Hoe voelt het om te varen over de rivieren van Frankrijk in een bootje? Wat zie je dan allemaal? En hoe voelt het om de maan boven het water of door de takken van een boom te zien opkomen? Charles François Daubigny (1817-1878) ving dit gevoel in talloze schilderijen en schetsen. Zijn techniek, kleurgebruik en impressies van het landschap inspireerde tijdens en na zijn leven talloze andere schilders, waaronder Vincent van Gogh en Claude Monet. En deze meesters zijn samen vanaf 21 oktober tot en met 29 januari 2017 te zien in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Vanmorgen mocht ik een kijkje nemen bij deze wonderschone tentoonstelling. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Daubigny als pionier van de landschapschilders
Tijdens zijn leven was Daubigny een gevierd kunstenaar. Hij was gelukkig, had een gezin, verdiende goed met zijn schilderijen en genoot aanzien in de kunstwereld van Parijs. Hij hielp actief jonge kunstenaars hun carrière te starten en inspireerde zowel tijdens als na zijn leven schilders als Claude Monet en Vincent van Gogh. Helaas is hij als pionier van de landschapskunst een beetje vergeten, maar na het zien van deze tentoonstelling vergeet je Daubigny nooit meer. De tentoonstelling neemt je mee door het leven van Daubigny en zijn baanbrekende schilderwerk. Tot aan zijn dood bleef hij op zoek naar vernieuwingen, zoals het uitvinden van kleurpigmenten en nieuwe schildertechnieken. Hij was de eerste schilder die met een bootje het water op ging om zo het perspectief vanaf het water te kunnen schilderen. Dit leverde heel nieuwe schilderijen op, die zeker in de smaak vielen bij het publiek. Om te ervaren hoe het schilderen op het water moest aanvoelen, staat er een boot met projectiescherm op de tentoonstelling. Neem plaats en waan je even op het water.


Water & zon
Daubigny speelde als geen ander met licht en donker, waarbij de ondergaande zon als een felle lamp in de schilderijen steeds meer opdook. Ook het spel van de maan, wolkenpartijen en weerspiegelingen in het water waren zeer geliefd bij hem. Daarnaast schilderde hij als enige alledaagse onderwerpen, zoals de oogst, bloeiende fruitbomen en velden vol klaprozen. In de tentoonstelling hangen werken van Monet, Van Gogh en Daubigny gebroederlijk naast elkaar. Kijk en vergelijk de schilderijen en je ziet de inspiratie die Daubigny bracht aan de volgende generatie schilders.


Prachtige tentoonstelling
Het landschap en de kunstenaar Daubigny staan centraal in deze prachtige tentoonstelling in het Van Gogh museum. Werken van over de hele wereld én uit de Mesdagcollectie (Hendrik Willem Mesdag was namelijk een groot liefhebber van de werken van Daubigny) worden tentoongesteld. Neem ook zeker een kijkje in het Prentenkabinet op de bovenste verdieping waar een collectie tekeningen en schilderijen te zien zijn over het landschap. Deze kunstwerkjes komen uit de persoonlijke verzameling van Vincent. De tentoonstelling is te bezichtigen vanaf aankomende vrijdag tot en met 29 januari 2017. Rondleidingen zijn mogelijk (van te voren reserveren). Gratis lezingen op zondag en op donderdagmiddag een gratis Verhaal op Zaal te volgen.Foto: van Gogh Museum

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.