23 oktober is het traditioneel de dag van de Sneeuwpanter. Ik zal nooit de eerste keer dat ik dit dier in het echt zag vergeten. Okay, dit was in een dierentuin – in het wild zijn ze moeilijk te spotten en ze wonen in gebieden waar ik niet snel zal komen – maar het was geweldig. In 2014 was ik op vakantie in Frankrijk en we gingen naar park Zoo des 3 Vallées en daar lag deze prachtige panter. Ook dit jaar in Frankrijk, maar dan in Zoo de Pont-Scorff, heb ik weer oog in oog gestaan met een prachtige sneeuwpanter. Helaas hebben deze dieren een internationale dag nodig, omdat ze in hun voortbestaan worden bedreigd. In de Nederlandse dierentuinen is de sneeuwpanter (nog) niet te zien, maar over de grens in Duitsland en Frankrijk dus wel – om een paar voorbeelden te noemen. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries – Zoo de Pont-Scorff)
Wist je dat…
…de sneeuwpanter ook bekend staat onder de namen sneeuwluipaard (naar het Engelse Snow leopard) en irbis (vanuit het Russisch)? Vroeger werd er voor het gemakt gezegd dat panters uit Azië kwamen en luipaarden uit Afrika om zo onderscheid tussen de diersoorten te maken. Echter zijn panters en luipaarden gewoon van hetzelfde wetenschappelijke geslacht.
…de wetenschappelijke indeling van het dier niet heel gemakkelijk is geweest? Het dier behoort tot de grote katten en is onlangs ingedeeld als Panthera Uncia, dus als familie van de panters, in plaats van als eigen soort Uncia Uncia. Uit DNA-onderzoek blijkt ook dat het dier een zustersoort is van de tijger. Hoe het ook zij, het is een prachtig dier.
Zoo des 3 Vallées
…een sneeuwpanter niet kan brullen, zoals andere grote katten dit wel kunnen? Het heeft wel de organen ervoor, maar door zijn bouw kan hij deze niet gebruiken. Daarom is het een panter die miauwt.
…de sneeuwpanter uit Azië komt? Je kan deze kanjer vinden in de bergen van ondermeer China, Tibet, Tadzjikistan, Kirgizië, Nepal, Zuidoost-Kazachtstan, Rusland, Mongolië en Pakistan. Vooral het Himalaya gebergte, de Tiensjan, Karakoram en Hondoekoesj zijn favoriete plekjes voor deze prachtige panter.
Zoo des 3 Vallées
…een sneeuwpanter niet echt wit is? Hij is grijs neigend naar lichtgeel. Het vlekkenpatroon en deze kleuren zorgen ervoor dat hij perfect gecamoufleerd kan jagen in de bergen.
…de sneeuwpanter in vergelijking met zijn lichaam een relatief klein hoofd heeft? Dat maakt het jagen op geiten, herten en zwijnen een stuk makkelijker. Verder heeft het een dikke, lange staart en grote voeten om goed mee over de bergrotsen te kunnen lopen en ze fungeren als sneeuwschoenen. De dikke vacht isoleert goed tegen de kou. De lange staart houdt het dier in evenwicht als hij over kloven springt.
Zoo de Pont-Scorff
…de sneeuwpanter in zijn voortbestaan wordt bedreigd door stropers, wederopbouw van oorlogsgebied en ontbossing. Daarom worden onder meer militairen in Afghanistan opgeleid om ook wildlife crime op te sporen.
Zoo de Pont-Scorff
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.