maandag 3 oktober 2016

Hond Gezond: zet je vriendje op de foto

Morgen is het Werelddierendag, een dag dat we de dieren – vooral onze huisdieren – eens extra verwennen met een nieuw speeltje of wat lekkers. Maar het is ook zo een dag waarop je jezelf met een mooie foto van je hond, kat, konijn of cavia wil verblijden. Dit kan door een foto te laten maken bij een gespecialiseerde (huis)dierenfotograaf. Net als gewone fotografen die ineens bij de supermarkt opduiken, bezoeken zij ook geregeld dierenspeciaalzaken voor een fotosessie. Maar je kan het uiteraard ook gewoon zelf doen en dan je mooiste foto laten uitvergroten. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Zelf doen
Ik vind het erg leuk om te fotograferen. Ik bezoek geen dierentuin zonder camera, een vakantie zonder kan ik mij niet voorstellen en heb ook altijd mijn mobieltje paraat – voor het geval dat. En daarbij maak ik heel wat foto’s van Sammie. Het fotograferen van een hond (of dier in het algemeen) is niet altijd even gemakkelijk. Vooral wanneer je een eigenwijs meneertje heeft die bij het zien van je camera alle kanten op kijkt, behalve de goede. Maar met een beetje geduld en wat hulp, lukt het meestal toch om zijn karakter helemaal te vangen in een foto. Ik hoop dat deze tips jou ook helpen om je trouwe viervoeter mooi op de foto te zetten.

Snel afgeleid
Dierenfotografie is een heel andere discipline dan portretfotografie van mensen of het fotograferen van voorwerpen en landschappen. Een stilleven van fruit zal niet ineens snel de andere kant op kijken en mensen – zelfs kleine kinderen – zijn eenvoudig te dirigeren om naar een camera of een bepaald punt te kijken. Dieren daarentegen, zelfs goed getrainde dieren, zullen je niet snel door de lens van je camera aankijken. Bovendien vinden ze het waarschijnlijk maar een heel gedoe om niets. Een voorbeeld: ik vind het leuk om Sammie buiten te fotograferen tussen de herfstblaadjes bijvoorbeeld of de narcissen. Natuurlijk gaat hij netjes staan, zitten of liggen. En ‘blijf’ doet hij ook. Maar vrouwtje aankijken? Nee. De omgeving is toch veel interessanter. Wat doe je dan?
Tip: heb geduld, je hond kijkt vanzelf een keer je kant op. Zorg ervoor dat je klaar staat om je foto te maken. Maak ondertussen wel vast een paar foto’s, want misschien is die foto dat hij omhoog kijkt in de zon nog wel mooier dan degene waarbij hij je recht aankijkt.

Vraag de aandacht
Heb je minder geduld of beginnen je benen aardig te verzuren van het gehurkt zitten wachten om een foto op ooghoogte te kunnen maken, dan kun je natuurlijk proberen om de aandacht van je hond op jou te vestigen. Bij mijn rakker lukt dat door kort met een speeltje te zwaaien, een snoepje te laten zien, in mijn vingers te knippen, een geluidje te maken of door iemand anders dit achter mij op lenshoogte van de camera te laten doen. Het helpt. Al is het maar even. Maar meer heb je vaak niet nodig voor het maken van een mooie foto.

Licht in de ogen
Belangrijk bij het fotograferen is licht. Licht kan spannende schaduwen geven of juist de foto extra vrolijk laten stralen. Licht is bij dierenfotografie ook nog eens heel belangrijk om een sprankeling in de ogen te krijgen van je hond. Wanneer je deze sprankeling van licht kan vastleggen in de ogen, dan gaat je foto zoveel meer spreken. Uiteraard ga je geen lamp in de ogen van je hond schijnen en de flits van je camera heb je ook niet nodig, want beide kunnen de ogen van je huisdier beschadigen. Maak gebruik van het natuurlijke licht om je heen. Daar wordt je foto veel mooier van!

Snelheid
Als ik Sammie alleen tussen de herfstbladeren wil laten poseren, dan weet ik zeker dat ik heel veel pogingen nodig heb om de foto te laten slagen. Hoe goed hij ook luistert, bewust op de foto gaan is niet zijn ding. En als je denkt ‘dit wordt hem’ en je drukt af, dan heeft mijn meneertje zijn hoofdje alweer gedraaid en is de foto alweer bewogen of kijkt hij de andere kant op. Wat doe je dan?
Tip: gebruik een goede camera met een snelle sluitertijd. Dit betekent dat de camera weinig tijd nodig heeft om de foto te maken, waardoor je de beweging voor kan zijn. Heeft je camera dit niet, zorg dan voor voldoende licht. Hoe meer licht, hoe sneller een gewone camera scherp stelt en afdrukt. Dat geldt ook voor camera’s op je mobiel. Test het maar eens uit. Sommige kleine camera’s hebben een huisdierstand. Deze werkt ook sneller en drukt af, zodra het koppie van je hond (of kat) in beeld komt. Of kies toch voor een alternatieve foto waarbij de sfeer perfect is, zelfs al kijkt je hondje je niet aan.

Afstand
Wanneer Sammie niet direct door heeft dat ik een camera op hem gericht heb, dan wil het vaak beter lukken om een portretfoto van hem te maken door middel van het verrassingselement. Neem hiervoor een camera met zoomlens en ga eens een paar meter verderop staan of zitten. Zorg dat er iemand in de buurt van je hond blijft – je laat hem toch niet alleen zitten in het bos – zodat hij of zij kan assisteren met in je richting kijken en blijven zitten. Van een afstandje fotograferen helpt bij mij heel goed.

Actie foto’s
Naast portretfoto’s maak ik ook graag actiefoto’s van mijn Sammie. Bijvoorbeeld door de bal weg te gooien en als hij dan terug komt rennen, maak ik snel een paar foto’s. Dat levert ook een heel leuk effect op met wapperende haartjes en een vrolijk bekkie. Om actiefoto’s scherp te krijgen kun je een sportstand gebruiken op een camera of wederom kiezen voor een snelle sluitertijd. Met veel licht kan je ook mooie actiefoto’s maken met je mobiele telefoon.


Selfie met je hond
Toen ik nog de hondenmama van Bassie was, maakte ik heel veel zelfportretjes van hem en mij. Bassie was lichter en kleiner dan Sammie, zat goed op mijn arm en vond alles wat ik deed wel prima. Voor het perfecte portret had ik vaak aan een paar foto’s wel voldoende. Sammie is groter en zwaarder en daardoor is het lastiger om een arm over te hebben om een foto van te maken. Echter met een kleine, compacte camera – die ik dan meestal op zijn kop gebruik voor de foto – of een stevige selfiestick voor je mobiel wil het best lukken om een knuffelige foto te maken van ons tweetjes. Ook ga ik vaak naast Sammie op de grond zitten, terwijl hij op een stoel of poef zit. Dat leverde een paar jaar geleden met Kerst een lucky shot op, dat tot op de dag van vandaag een van mijn lievelingsfoto’s is. Dat kusje… dat kun je niet plannen! Lukt het helemaal niet om zelf een foto van jullie tweetjes te maken uit de hand, gebruik dan een zelfontspanner, maak de foto met een afstandsbediening voor je camera of vraag iemand anders om jullie saampjes op de kiek te zetten!Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt voor het fotograferen van je hond. Veel plezier met fotograferen, en natuurlijk met Werelddierendag

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.