dinsdag 18 oktober 2016

Eerste Internationale Dag van de Okapi

Wanneer je een okapi voor het eerst ziet in een dierentuin, dan wordt je geheid stil van dit dier. Het is zo een elegant en gracieus dier. Maar het meest opvallende is de tekening. Het dier is roodbruin, grote ogen, en dan zebrastreepjes op de poten… En dat maakt de okapi zo bijzonder. Helaas is de okapi ondanks zijn schuchterheid een bedreigde diersoort geworden. Dit komt door boskap en de jacht op zogeheten bushmeat in zijn leefgebied in Kongo. De okapi is zelfs slachtoffer van de burgeroorlogen… De okapi kan daarom wel wat extra aandacht gebruiken. En daarom was het wel eens tijd voor een eigen Internationale Dag. Vandaag, 18 oktober 2016, is het voor het eerst dat de Internationale Dag van de Okapi wordt gehouden. Tijd voor een blog met foto’s en weetjes! (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries – boven Okapi in Blijdorp)

Wist je dat…

…de okapi familie is van de giraf? Wanneer je beide dieren hebt gezien, dan zie je de gelijkenis, ze hebben beide hoorntjes op het hoofd, een lange blauwe tong en dezelfde oren. Geen wonder dat de okapi ook bekend staat onder de naam bosgiraf. De nek is echter een stuk korter en dikker.

Okapi en Giraf in Safaripark Beekse Bergen

…de blauwe tong van de okapi zo lang is dat hij er met gemak zijn eigen oren mee schoon kan maken?

…de okapi een rood- tot chocoladebruine vacht heeft? Alleen de poten en billen zijn voorzien van een wit met zwart strepenpatroon. Dit patroon is uniek voor iedere okapi, net zoals de strepen van een zebra, tijger of onze vingerafdruk.

Okapi in Blijdorp en Safaripark Beekse Bergen

…het natuurlijke leefgebied van de okapi te vinden is in Congo-Kinshasa? Ze wonen graag in valleien langs het water in dichtbegroeide plekken.

…men lange tijd dacht dat de okapi niet meer bestond? In 2006 werd het dier na 50 jaar niet meer te zijn gezien in het wild, herontdekt in het Virunga National Park in Kongo.

Okapi in Blijdorp

…okapi’s graag alleen zijn? Vooral mannetjes leven solitair en verdedigen hun gebied tegen andere mannetjes door – net als giraffen – de nekken in een gevecht tegen elkaar aan te slaan. Alleen als een vrouwtje vruchtbaar is, dan wordt een mannetje een maand lang vergezeld door een vrouwtje. Vrouwtjes leven vaker met elkaar samen en natuurlijk met jonge dieren. Als je in een dierentuin een okapi alleen ziet staan, dan is dit dus niet zielig. Het hoort bij hun manier van leven.

Okapi in Safaripark Beekse Bergen

…je in Nederland de okapi kan bewonderen in Blijdorp en Safaripark Beekse Bergen? De eerste dierentuin waar een okapi in de Benelux woonde was in de Zoo van Antwerpen (sinds 1919). Deze dierentuin beheert ook het internationale stamboek van de okapi’s.

Safaripark Beekse Bergen & Blijdorp

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.