Parijs. We gaan terug in de tijd naar de periode 1850-1910. Een roerige tijd waarin dames van plezier bij het aansteken van de lantaarns naar buiten kwamen om mannen en militairen van alle rangen en standen te plezieren. Het is een tijd waarin rijke courtisanes in luxe kleding hun werk deden in grote bordelen. In die tijd bevinden zich veel kunstenaars in het roerige Parijs. Toulouse-Lautrec bijvoorbeeld, maar ook Vincent Van Gogh, Edvard Munch en Pablo Picasso woonden in deze stad der liefde. Maar ook zeer zeker de stad der zonden. Het geheime leven van courtisanes en prostituees beloofde een grote inspiratiebron voor deze en andere kunstenaars. Veel van deze werken zijn samengebracht in de tentoonstelling Lichte Zeden: Prostitutie in de Franse Kunst 1850-1910 die vanaf vrijdag 19 februari te bezichtigen is in het Van Gogh Museum. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)
Historische betekenis
Prostitutie is een thema dat veel voorkwam in de hedendaagse kunst. Alleen werd er in de periode 1850-1910 anders tegen aan gekeken. De kunstenaars zagen het namelijk niet alleen als een inspiratiebron om vrouwelijk naakt te kunnen schilderen, ze gebruikten hun talent ook om het hedendaagse leven van alledag vast te leggen. De tentoonstelling Lichte Zeden neemt je werkelijk mee naar een andere wereld, waarbij het contrast tussen de hoge stand van de courtisanes en het harde leven in een bordeel naar voren komt. Lichte Zeden bestaat uit 150 objecten van meer dan 40 kunstenaars. Naast schilderijen, tekeningen en fotografie vind je ook boeken, snuisterijen en meubels terug in de tentoonstelling.
Als de lantaarn aangaat…
De vormgeving van de tentoonstelling is verzorgd door het decor atelier van Clement & Sanôu, die decors bouwen en ontwerpen voor onder meer ballet, opera en theater. Onlangs hebben zij ook het decor-, kostuum- en lichtontwerp voor de voorstelling Mata Hari van het Nationaal Ballet verzorgd. De vormgeving van de tentoonstelling is een belangrijk onderdeel van de verschillende segmenten. Je start in het lichtgekleurde segment van de straat en de cafés en laat je verleiden door de verlopende tinten roze van de courtisanes tot aan het bordeauxrood van het bordeel en het koele blauw van de politie. In het midden van de eerste zaal staat een witte straatlantaarn met een paar bankjes erbij. Uiteraard brandt deze lantaarn, anders laten de dames zich niet zien.
Drie zalen, drie verdiepingen
De tentoonstelling bestaat uit drie zalen in de tentoonstellingsruimte van het Van Gogh Museum. Je begint uiteraard beneden en vervolgt je weg via de trap (met rode verlichting) of de lift naar de tweede verdieping waar je weer een prachtige zaal wacht met schilderijen, prenten en foto’s (niet geschikt voor alle leeftijden). Op de derde verdieping bevindt zich het Prentenkabinet (ook bereikbaar via de lift) waar een nieuwe aanwinst van Edgar Degas op je wacht.
Lichte Zeden
Lichte Zeden is een prachtige, sfeervolle tentoonstelling, vol verleiding. Het belicht de sociale status en de historische aspecten van de prostitutie in de periode 1850-1910. Het is te zien in het Van Gogh Museum van 19 februari tot en met 19 juni 2016. Kijk op de website van het museum voor extra activiteiten rondom de expositie, zoals lezingen en dergelijke.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.