maandag 1 februari 2016

Appelstroop: fris zoetzuur broodbeleg vol ijzer

Ik ben dol op appelstroop: de frisse zoete smaak combineert heerlijk met granola en yoghurt (wel goed doorroeren), vulling van cakejes, zoetstof van koekjes en natuurlijk gewoon op brood met jonge kaas of een plakje geitenkaas. Hmmm… Bovendien is appelstroop rijk aan ijzer, iets wat we best wel kunnen gebruiken wanneer de r in de maand is, na hevig bloedverlies of als we vermoeid zijn. Maar waarom bevat appelstroop dan zoveel ijzer?
(foto: Berry de Nijs/Writing Berries)


Appelgelei van de Germanen
De Germanen hadden al een manier om appels langer te kunnen bewaren. Hiervoor maakten zij appelstroop van de appels door deze in brede, ondiepe potten te koken, net zo lang totdat al het vocht verdampt was. Er bleef een dikke, moesachtige gelei over met een hoog fruitsuikergehalte waardoor het langdurig bewaard kon blijven. Een voordeel van suiker is dat het de houdbaarheid van een product verhoogt. Deze appelmoes of stroopachtige gelei werd gebruikt in de Germaanse keuken om gerechten te zoeten.

Koperen ketel
Appels bevatten wel mineralen als ijzer en vitaminen zoals vitamine C, maar dat verhoogt niet op miraculeuze wijze door er stroop van te maken. Men dacht dat er letterlijk ijzer loskwam uit de ketels waarin de stroop bereid werd en dat zo de appelstroop een hoger ijzergehalte zou krijgen. Of dit waar is, valt te betwisten. Ook de ijzeren verpakking waarin appelstroop doorgaans wordt verkocht, geeft de stroop niet meer ijzer dan er al in de appels zaten.

Suikerbiet
Maar waar komt het hoge ijzergehalte van 20 milligram per 100 gram dan vandaan? Heel simpel: appelstroop bestaat voor een groot deel uit ingedikt suikerbietensap. Suikerbiet bestaat uit heel veel ijzer en door dit toe te voegen aan de appelstroop wordt het ijzergehalte van de stroop aanzienlijk verhoogd. Dit suikerbietensap is vaak ongeraffineerd en bevat dus nog alle mineralen en vitaminen van de suikerbiet. Overigens is de suikerbiet ook de oorzaak voor de typische friszure smaak van de appelstroop. Appelstroop is vrij zoet, suikerbietensiroop is lichtbitter, samen levert dat een heerlijke smaak op.

Heerlijke combinaties
Naast appelstroop zijn er ook andere heerlijke combinaties verkrijgbaar. Appel met zoete peer bijvoorbeeld of appel en cranberrystroop. Als je van appelstroop houdt, is het een aanrader om ook deze eens uit te proberen. Ook een aanrader: appel/peerstroop van De Kleine Keuken, waar je al het goede van appels en peren in tegenkomt, zonder toegevoegde geraffineerde suikers.

2 opmerkingen:

  1. Als je ijzerrijke voeding eet (omdat je een ijzertekort hebt) mag je geen zuivelproducten erbij eten. Zuivelproducten voorkomen dat het ijzer opgenomen wordt door het lichaam. Goede raad van de apotheker waar ik bij ga.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is helemaal waar! Wat wel heel goed is om er vruchtensap bij te nemen. Vitamine C bevordert namelijk de opname van ijzer in het lichaam.

      Verwijderen

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.