dinsdag 9 februari 2016

Geboortes, afscheid & haring

Het is buiten koud en guur, maar de vogeltjes zijn blij met alle vetbollen in de krans in de tuin. En met hun zadenhart dat op het moment van schrijven nog maar een half hart is. Toch maakt de natuur zich al zachtjes op voor de lente. Ik heb al menig dappere krokus gespot en de hortensia heeft ook al nieuwe knoppen gemaakt in afwachting van beter weer. Dat de lente in de lucht zit, merk je ook in de dierentuinen. Er is weer heel wat klein grut geboren. Helaas is er ook een triest bericht… Laat ik daar dan maar mee beginnen. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)


Afscheid van witwanggibbon Nonkel
Gisteren besteedde ik er al een klein beetje aandacht aan op de Facebook pagina, want dit nieuws is heel treurig. Afgelopen vrijdag 5 februari vonden namelijk de verzorgers van Nonkel en Kanette de mannetjes witwanggibbon dood in zijn nachtverblijf. Nonkel is een van de oudste bewoners van ZooParc Overloon en heeft een leeftijd van 32 jaar bereikt. Het overlijden van Nonkel kwam als een grote schok, aangezien de gibbon geen tekenen van ziekte heeft gegeven. Ik heb Nonkel en Kanette voor het eerst ontmoet tijdens een reportage in 2013 (Apenliefde in ZooParc Overloon) en ben vorig jaar eens teruggegaan om van zijn gezang te genieten. Via het Europees fokprogramma gaat men op zoek naar een nieuwe man voor Kanette. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – ZooParc Overloon 31 juli 2015).

SOS Dolfijn & Ecomare bundelen krachten
Opvangcentra voor zeezoogdieren SOS Dolfijn en Ecomare brachten vorige week het nieuws naar buiten dat zij in 2017 samen gaan werken op het Waddeneiland Texel. SOS Dolfijn opereert als zelfstandige stichting vanuit het Dolfinarium in Harderwijk. SOS Dolfijn en Ecomare werken regelmatig samen als het om de opvang of hulpverlening van zeezoogdieren gaat, daarom is het bundelen van de krachten een logische stap. Om het project tot een succes te maken zijn wij op zoek naar partners, fondsen en meer donateurs die ons financieel willen steunen. Wil jij beide organisaties steunen met deze verhuizing? Wordt dan donateur van deze organisaties. (logo’s SOS Dolfijn & Ecomare/ foto: Berry de Nijs/Writing Berries – Ecomare Texel)

Haring Happen in Dierenrijk
Het is een ware Carnavalstraditie: het haring happen in Dierenrijk. Op Aswoensdag (10 februari) is iedereen vanaf 13:00 welkom bij de zeehondenshow van het park. Daar kun je eerst zien hoe de kanjers van het haring happen een lekker visje verorberen. Vervolgens is er voor iedereen een lekkere haring (met uitjes) om van te genieten. Wie hapt er net zo goed haring als een zeehond? (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – Dierenrijk 2015)

Laat je groene hart zien
De komende Valentijn heeft de Britse divisie van het WNF een groen hartje op de poot van de panda staan in de profielfoto van Facebook. Dit doen ze om zo te laten zien dat ze van de natuur houden. Sterker nog: ze roepen iedereen op om deze Valentijn ook je groene hart te laten spreken en zelf een mooi groen hartje te maken. Bijvoorbeeld door te breien, borduren of schilderen. Of zet ook een groen hartje op je profielfoto. Voor leuke tips en achtergrondinformatie kijk je op de speciale website van WWF UK. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Beschuit met muisjes in DierenPark Amersfoort
De afgelopen maand hebben weer een paar dieren in DierenPark Amersfoort het levenslicht gezien. Zo kwam er eind januari een mini ezeltje ter wereld en is er vanmorgen een grijpstaartkink geboren in het park. Dit laatste is zeer bijzonder: het is de eerste keer dat dit reptiel is geboren in de Amersfoortse dierentuin. Het bijzondere aan de grijpstaartkink is dat het dier levend wordt geboren. De moeder legt een ei, maar dat blijft in het lichaam, totdat het jong volgroeid is. Daarom is de baby al de helft van de grootte van zijn ouders.

Foto’s: DierenPark Amersfoort

Volg de WILDLANDS expeditie op SBS6
Wil je weten wat er allemaal bij komt kijken om een nieuwe dierentuin te bouwen. En ben je ook zo benieuwd of de opening wordt gehaald van WILDLANDS? Kijk dan naar Dierenpark Emmen: De Grote Expeditie. Vanaf 11 februari kun je op SBS 6 acht weken lang genieten van de eerste schets die in 2013 werd gemaakt tot de opening eind maart. Het programma wordt uitgezonden om 23:15 uur. Voor meer informatie kijk je op SBS6.nl/degroteexpeditie. (foto: WILDLANDS Adventure Zoo Emmen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.