zaterdag 27 februari 2016

Internationale Dag van de IJsbeer

Vandaag, 27 februari, is het de Internationale Dag van de IJsbeer. IJsberen zijn geweldige dieren. Hoewel ze er in de dierentuin heel koddig en jolig uit zien, zijn het de grootste rovers van het land. Gevaarlijker nog dan grote katten en bavianen. Ik mag deze beren graag bewonderen als ik ze tijdens een dierentuinbezoek tegen kom. En in iedere dierentuin waar ik deze prachtige dieren heb gezien, kan niemand er omheen: de ijsbeer heeft het heel moeilijk in het wild. Daarom is het vandaag een heel belangrijke dag om stil te staan bij klimaatverandering. IJsberen wonen namelijk op de Noordpool en doordat het ijs harder smelt dan dat het aangroeit, met alle gevolgen van dien. In veel dierentuinen kom je daarom het ‘pull the plug’ programma tegen, waarbij men vraagt om eens wat vaker de stekker uit het stopcontact te trekken. Want alle kleine beetjes helpen om deze beren te redden. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries – Dierenrijk)

Wist je dat…

…ijsberen een zwart velletje hebben onder hun witte (soms gelige of grijze) vacht? Het zwarte huidje absorbeert de zonnestralen optimaal voor extra warmte, terwijl de witte vacht kou buiten houdt en camouflerend werkt in de sneeuw.

ZOOM Erlebniswelt

…ijsberen grote vleeseters zijn? Ze eten uiteraard veel vis, maar een zeehondje gaat er ook wel in.

Blijdorp/Dierenrijk

…deze beren heel goed kunnen zwemmen? IJsberen hebben namelijk vliezen tussen de tenen waardoor ze heel goed en snel water kunnen wegduwen. De babybeertjes leren zwemmen van hun moeder.

Blijdorp/Dierenrijk

…het heel normaal is voor een ijsbeer om twee jongen te krijgen? Het komt ook voor dat een ijsbeer mama wordt van één jong, maar een tweeling is heel normaal. De afgelopen jaren hebben we in de Nederlandse dierentuinen ook van heel wat tweelingen kunnen genieten, zoals in Ouwehand, Blijdorp en Dierenrijk. De kleine beertjes in Dierenrijk mochten overigens afgelopen donderdag met mama voor het eerst naar buiten.

Ouwehands Dierenpark

…ijsbeerwelpjes tot drie jaar oud gezoogd worden? De jongen zijn daarna pas klaar om de weide wereld in te trekken. Vrouwtjes kunnen tussen de drie en zes jaar al een eigen gezinnetje stichten. Mannetjes krijgen pas interesse in de dames als ze ongeveer acht jaar oud zijn.

Blijdorp

…ijsberen vaak solitair leven? Vooral de mannetjes houden ervan om op zich zelf te zijn. Pas in de paartijd gaan ze op zoek naar een vrouwtje, maar deze blijven niet bij elkaar. Het is overigens niet zo dat ijsberen nooit samen leven. Soms jagen ze samen of komen ze samen op plekken waar veel eten te vinden is. Dan zijn de dieren zeer tolerant tegenover elkaar, maar gaan vervolgens weer hun eigen weg. Daarom is het niet zielig dat ijsberen in dierentuinen apart van elkaar leven.

ZOOM Erlebniswelt/Ouwehands Dierenpark

…de ijsbeer met gemak een diep hol graaft voor zichzelf? Hiervoor gebruikt hij of zij de scherpe klauwen. Wanneer een vrouwtje drachtig is, graaft ze een extra kraamhol diep onder de grond of in het pakijs.

Ouwehands Dierenpark/Dierenrijk

…de grote klauwen en verhoogde reukzin de wapens zijn van de ijsbeer om mee te jagen? Uiteraard helpt de camouflerende vacht hier ook bij. Op de Noordpool wordt er gejaagd op vissen, zeehonden en robben en sneeuwhazen. Maar ook beloega’s, narwallen, walrussen en kleine walvissen moeten het soms ontgelden. In de zomermaanden kun je ook beren tegenkomen op het vaste land van bijvoorbeeld Groenland, waar ze ook planten en bessen eten.

Blijdorp/ZOOM Erlebniswelt

…de tanden van een ijsbeer telkens een stukje groeien? Zo kun je aan de lengte van de tanden zien hoe oud de ijsbeer is (geworden).

Ouwehands Dierenpark

…ijsberen als ‘kwetsbaar’ staan vermeld op de Rode Lijst? Milieuorganisaties als Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds (om er slechts twee te noemen) doen erg hun best mensen bewust te maken van het groeiende probleem. Een aantal succesvolle acties hebben er gelukkig voor gezorgd dat men geen olie meer boort op de Noordpool. Daarnaast wordt er geprobeerd om het Noordpoolgebied uit te roepen tot een beschermd natuurgebied, zodat men nog meer kan doen om deze prachtige dieren te beschermen.

Blijdorp/Dierenrijk

Foto’s:
Alle foto’s geplaatst bij dit artikel zijn gemaakt door mij, in de volgende dierentuinen:
- Diergaarde Blijdorp
- Ouwehands Dierenpark
- Dierenrijk
- ZOOM Erlebniswelt, Gelsenkirchen
(foto links: Ouwehands Dierenpark)

Meer weten over Pull the Plug? Kijk op PoletoPolecampaign.org

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.