maandag 22 februari 2016

Hond Gezond: Popcornvoetjes

Heb jij wel eens aan de voetjes van je hond geroken? Bijvoorbeeld als hij bij je ligt op bed of de bank. Veel mensen vinden het vies om aan de pootjes van een hond te komen, maar ik zit graag aan die van mijn hondje. Vooral ook om hem te wennen dat ik de haren op zijn poten en voetjes moet knippen en bijwerken en meneer is nogal eigenwijs als het om zijn voeten gaat (voor de voorpootjes worden vaak hoog terug getrokken). Doordat ik dus vaak aan zijn pootjes zit, viel mij iets heerlijks op: zijn voetjes ruiken naar popcorn! Wist je dat dat heel normaal is? (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)


Gist & bacteriën
De geur komt natuurlijk ergens vandaan en na het besnuffelen of voelen aan de voeten van je hond kun je daarom beter je handen even gaan wassen. De geur wordt namelijk veroorzaakt door gisten en bacteriën op de huid tussen de kussentjes op de voeten. Vaak in combinatie met speeksel van je hond – hij likt namelijk graag de eigen voetjes schoon. Net als bij mensen reageren deze stoffen samen met elkaar en produceren een heerlijke popcorn of ander maïszoutje-achtige geur. Dat is weer eens wat anders dan de uiige lucht die wij kunnen verspreiden door transpiratievocht in combinatie met bacteriën op de huid…

Voetjes wassen
Je kunt natuurlijk de hondenpootjes wassen, maar daarmee tast je ook de natuurlijk pH-balans van de huid tussen de tenen aan. Wanneer je de hond zijn voeten wast, gebruik dan alleen zeep of shampoo geschikt voor honden. Gebruik bijvoorbeeld eens de heerlijke hondenzepen van Oscar & Babette. Zo ruikt je hond weer heerlijk.

Obsessief likken
Meestal likt je hond zelf de pootjes schoon nadat hij buiten heeft gespeeld in de tuin of met jou een lange wandeling heeft gemaakt. Dat is heel normaal en de voetjes gaan er toch wel lekker van ruiken. Maar het kan ook voorkomen dat je hond blijft likken. En likken. En nog eens likken… En misschien zelfs wel knagen of bijten. Dan is het zaak om eens even goed de huid tussen de tenen te (laten) inspecteren. Wanneer de huid vurig rood is en er geïrriteerd uitziet, dan kan je hond last hebben van eczeem tussen de tenen (net als mensen dit kunnen krijgen). Dit eczeem jeukt heel erg, waardoor je hond blijft likken en knagen. Bij de dierenarts en dierenspeciaalzaken zijn speciale crèmes verkrijgbaar die de oorzaak aanpakken en de jeuk verminderen. Om ervoor te zorgen dat je woefdram niet de zalf oplikt, kun je hem of haar een paar (baby)sokjes aantrekken. Tegen de jeuk wil ook een stukje paardenvet helpen. Vraag hier eens naar bij je dierenspeciaalzaak.

Likken mag… maar niet altijd
Ook na een behandeling kan het likken nog aanhouden als een vorm van gewenning. Je mag je hond dat best afleren. Likken mag best om de pootjes te reinigen, maar niet obsessief. Zo kun je ook voorkomen dat het eczeem terugkomt.

Tip: om gekriebel tussen de tenen te beperken knip je zoveel mogelijk haartjes af tussen de voetkussentjes. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een schaartje met een botte, ronde punt, zoals mannen voor het trimmen van hun neusharen gebruiken. Een minitondeuse waarmee je wenkbrauwen kunt bijwerken, kan ook uitkomst bieden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.