maandag 22 juni 2015

Hond Gezond: Nagelverzorging

Wist je dat de verzorging van de nagels van je hond heel belangrijk is? Ga je zelf maar na: scheurtjes in een nagel of te lange nagels zijn helemaal niet prettig. In principe zou je de nagels van je hond niet hoeven te knippen, wanneer hij of zij veel wandelt en zo nu en dan lekker kan graven. Graven en wandelen op steen werken namelijk als een soort natuurlijk vijl. Toch is het goed om de nagels regelmatig te controleren en bij te houden. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)


Vier nagels & een klauwtje
In principe heeft iedere hond vier nagels aan de voorpoten en achterpoten. Bij de voorpoten heeft hij nog een extra nagel: een soort klauwtje aan de achterkant, net onder de knie. Soms hebben honden aan de achterpoten ook nog een klauwtje, maar meestal is dit een fokfoutje. Het klauwtje slijt in principe het minste – deze komt niet in aanraking met de grond – en daarom moet je deze altijd goed in de gaten houden. Een te lang klauwtje kan namelijk in de huid groeien of krom groeien, waardoor je hondje er last van heeft.

Het leven van een nagel
De nagels van je hond zullen altijd blijven doorgroeien. Dit geldt ook voor het leven dat in de nagel zit. Bij een witte of transparante nagel is dit goed te zien: een kanaal met een bloedvaatje waardoor de nagels op en top gevoed kunnen worden. Het leven zorgt ervoor dat de nagel gezond blijft. Echter, wanneer nagels te lang worden, dan groeit het leven mee. En dat maakt het voor sommige mensen zo moeilijk om de nagels van de honden te knippen. Bovendien kun je het bij zwarte nagels moeilijk zien. In het leven knippen is wellicht pijnlijk en het zal ervoor zorgen dat de nagel gaat bloeden. Gelukkig duurt dit niet zo lang, maar leuk is anders. Beter is het, om het niet zo ver te laten komen.

Speciale nagelknipper
Gebruik nooit een nagelschaar of nagelknipper voor mensen. Deze zijn niet geschikt voor de veel hardere nagels van honden. Bij de dierenspeciaalzaak kun je een speciale nagelknipper voor je trouwe viervoeter aanschaffen. Deze bevat vaak ook een plaatje waar je de nagel tegenaan zet, zodat je nooit teveel in een keer kunt afknippen. Bij witte nageltjes is het overigens goed te zien waar je kunt knippen. Een scherpe nagelknipper knipt de nagels netjes af, zonder dat deze zal gaan scheuren.

Tip: jong geleerd…
Als je altijd zelf je hond trimt, nakijkt en dergelijke, dan zal hij of zij er aan wennen dat er ook minder leuke karweitjes bij de verzorging aan te pas komen. Leer je hond daarom al jong dat je zo nu en dan aan de pootjes of nagels wil zitten. Pak de knipper erbij en knip zo nu en dan een heel klein stukje af. Zo went je hond aan het geluid en aan de handeling. Bovendien hoef je zo nooit bang te zijn dat de nagels te lang worden.

Dierenarts of trimsalon
Mijn hondje heeft verschillende kleuren nagels. Zie maar op de foto: de een is wit, de rest is zwart en dat wisselt zo een beetje per pootje. Dat maakt het voor mij moeilijk om de nagels te knippen. Bovendien is mijn uk niet de allermakkelijkste als het om zijn poten gaat (het knippen van het haar is al een heel karwei). Durf je het – net als ik – niet aan om zelf de nagels te knippen? Geen punt: bij een trimsalon of de dierenarts kun je ook altijd terecht. Vooral ook wanneer je bang bent dat je in het leven gaat knippen bij te lange nagels. Overigens zal de medewerker van de trimsalon of de dierenarts je meteen tips kunnen geven voor een goede nagelverzorging van je hond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.