dinsdag 2 juni 2015

Ongewenste haargroei: waxen, scheren, epileren…

We willen het soms niet toegeven, maar iedereen heeft wel eens een haar op de kin (ja dames) waar je helemaal gek van wordt. Of een snorhaar die zodra deze de kop opsteekt meteen met een pincet verwijderd moet worden. Ongewenste haargroei noemen we dat. Nu hebben vrouwen sneller last van ongewenste haargroei dan mannen – we epileren, scheren en waxen wat af – maar waarom eigenlijk?


Schoonheidsideaal
Het heeft eigenlijk te maken met het schoonheidsideaal. Al ten tijde van de Grieken en Romeinen waren vrouwen bezig om been-, arm-, oksel,- gezichts- en schaamhaar te verwijderen om er maar jong, goddelijk en aantrekkelijk uit te zien. Vooral het jeugdige aspect van een onbehaarde huid was heel belangrijk. Mannen in die tijd wilden graag een jonge vrouw aan hun zijde. Het ontharen ging niet altijd even huidvriendelijk. Met brandende twijgjes werden haartjes – ook op intieme plekken – afgeschroeid of de huid werd met stenen ‘geschoren’. Met vaak vele verwondingen als gevolg. Harsen met honing of het sap van bomen gebeurde ook veel.

Wat is ongewenst
Je kunt je afvragen in hoeverre haargroei op je lichaam ongewenst is. Het heeft allemaal te maken met wat je zelf mooi vindt, maar helaas ook met wat anderen mooi vinden. Waar de een houdt van de volle wenkbrauwen, staat de ander al klaar met het pincet om haartjes te verwijderen. Maar of je het nu mooi vindt of niet, lichaamshaar heeft wel een functie. Het beschermt je huid namelijk tegen invloeden van buitenaf en vangt stofjes en bacteriën op. En hoewel wij minder haar hebben dan bijvoorbeeld een hond of kat, het haar houdt je lichaam ook warm. Maar het gaat er eigenlijk gewoon om wat je mooi vindt.

Verschillende onthaarmethodes
Ontharen kan op zeer veel verschillende wijzen. Of je nu kiest voor waxen, epileren of gewoon scheren, het is allemaal even effectief. Eigenlijk is het vooral belangrijk om een methode te kiezen die bij je past. Dan verwijder je die ongewenste haartjes ook makkelijker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.