maandag 1 juni 2015

Feest in Kerkrade: 10 jaar GaiaZOO

Hieperdepiep HOERA! GaiaZOO is 1 juni precies 10 jaar geleden geopend. En dat moet natuurlijk uitgebreid gevierd worden! Ten eerste met Limburgse vlaai en een lekkere, eerlijke kop koffie van Blanche Dael in het Hof van Gaia, de evenementenplek van GaiaZOO. Veel vrienden van het dierenpark die het afgelopen decennium wat hebben betekend voor de zoo waren aanwezig om herinneringen op te halen, maar ook om vooruit te kijken. Want GaiaZOO is nog altijd in ontwikkeling. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)


GaiaPark laat dieren, dieren zijn
10 jaar geleden opende het park dankzij Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet, maar het plan voor de Kerkradese zoo werd natuurlijk al veel eerder bedacht. Visionairs als Jan ter Huurne, projectleider toerisme en recreatie bij de gemeente en Bert de Boer, destijds directeur van Apenheul, stonden samen – met andere mensen – aan de wieg van GaiaPark, zoals de dierentuin eerst zou gaan heten. Het concept kwam uiteindelijk van Bert de Boer: het moest een dierenpark worden waarbij mensen te gast zijn bij de dieren en niet andersom. Het is het park van Moeder Aarde (Gaia), een plek waar dieren, dieren kunnen zijn. Uiteindelijk startte de bouw in 2003, zodat in 2005 het park open kon gaan.

10 jaar GaiaZOO


Bouwen aan de toekomst
Directeur Rob Huppertz nam vervolgens de gasten mee op een reis door 10 jaar geschiedenis. Hij blikt niet alleen terug, maar kijkt ook naar het heden. Dit jaar komen er 10 nieuwe diersoorten in het park wonen. En ook de toekomst wordt niet vergeten. Volgend jaar gaat er veel gebeuren. Zo komt er een nieuwe rondweg rondom de zoo (Knooppunt GaiaZOO genaamd) waardoor de entree en de parkeergelegenheid omgelegd moeten worden. De nieuwe entree zal een multifunctioneel pand krijgen met een kijkje in de Dierkeuken en kantoren. Ook zal er in de toekomst een LimburgHUIS komen, waarbij natuurbehoud in Limburg centraal zal gaan staan. GaiaZOO maakt zich vandaag en in de toekomst namelijk hard voor natuurbehoud in binnen- en buitenland. En dit zijn slechts enkele veranderingen die op stapel zullen staan.

Wie jarig is, krijgt cadeautjes
Natuurlijk werd de jarige zelf ook in het zonnetje gezet. Burgemeester Jan Som presenteerde trots een prachtige olifant aan, aan Rob, die direct deze prachtige uitvoering opdraagt aan zijn medewerkers. Dat het kunstwerkje een olifant moest zijn, dat was al snel duidelijk. Hoewel in GaiaZOO geen olifanten zullen komen wonen, staat de olifant wel symbool voor kracht, saamhorigheid, lef en zorgzaamheid. En dat alles is waar GaiaZOO ook voor staat als het gaat om de dieren, de stad, de omgeving en het natuurbehoud.Iedere scholier een mier
Maar daar houden de feestelijkheden niet op. Na een heerlijke wandeling langs de wolven, het vreemde vogelverblijf en het nieuwe verblijf van de reuzenmiereneter (die overigens binnen een tukje deed), kwam de stoet aan bij het nieuwe Tapir/Terrarium. Dit verblijf herbergt gifkikkertjes, een vogelspin, tapirs en maar liefst 10.000 mieren. Iedere mier is geadopteerd door een basisscholier van het INNOVO onderwijs voor 1 euro. Deze 10.000 euro werd door GaiaZOO namens het Gaia Nature Fund door gegeven aan de Rainforest Alliance voor het behoud van het regenwoud in onder meer Guatemala. Het nieuwe Tapir/Terrarium verblijf is overigens ook mede mogelijk gemaakt door Blanche Dael, de huiskoffie van GaiaZOO. Een kop eerlijke koffie, waarvan koffieboeren worden betaald en natuurbehoud wordt gerealiseerd. 50 kinderen van het INNOVO onderwijs openden samen met Willy Wasbeer het nieuwe verblijf. En daarna kregen de volwassenen een lekker kopje eerlijke koffie en een lunch natuurlijk.
Het was een prachtig feest onder de Zuid-Limburgse zomerzon. Foto’s van deze dag vind je in de map GaiaZOO 2015 op Facebook. En natuurlijk GaiaZOO van harte gefeliciteerd met jullie verjaardag! Het was geweldig om erbij te zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.