dinsdag 12 mei 2015

Yoga zonder les: Leuk, eenvoudig & praktisch

Yoga. Het moet heerlijk zijn om via een reeks bewegingen je lichaam onder controle te krijgen en, sterker nog, leniger te maken. Maar niet iedereen heeft tijd om een serie yoga oefeningen uit het hoofd te leren. Om maar te spreken over de tijd die je moet vinden om naar de sportschool of een yoga centrum te gaan. Yogi en lerares Emma Silverman weet hoe lastig het kan zijn. En ook weet zij dat er niet veel boeken zijn die heel eenvoudig leuke of toepasbare series achter elkaar plaatsen. Daarom stelde zij het boek ‘Yoga Zonder les’ samen, een boek met vijftig yoga series die je overal kunt uitvoeren, zelfs op kantoor.


Het belang van yoga
Yoga is een discipline waarbij je het lichaam onder controle moet weten te houden. Maak maar eens een plank houding en je voelt het in je billen en je buikspieren. Maar ook je benen, rug en armen doen flink mee om je zo mooi kaarsrecht te laten blijven. En wat dacht je van de Krijger houding: alles staat op spanning om de houding er elegant en sierlijk uit te laten zien. Kortom: met yoga train je al je spieren. En je traint vooral lange spieren, waardoor je er een mooie houding van krijgt. Na een heerlijke serie voel je je energiek, fit en ontspannen. Dat laatste komt vooral doordat je heel bewust op je ademhaling moet letten. Maar yoga kan ook meehelpen aan je algehele gezondheid. Zo kunnen bepaalde series je onderrug en heupen losmaken, je in balans brengen tijdens PMS of gewoon je spieren ontspannen na een inspannende fietstocht.

Eenvoudig maar doeltreffend
Het boek zelf is heel leuk geschreven. Je merkt dat Emma lerares is en weet hoe je iets makkelijk over kan brengen op leerlingen. Het boek is opgebouwd uit negen blokken. Per blok, zoals Gezondheid, Yoga voor Meiden of Bijtanken, bestaat uit een aantal bijbehorende series. Bij Bijtanken bijvoorbeeld vind je verschillende yoga series voor als je op de bus of trein staat te wachten. Bij Time-Out staan series waarmee je tijdens het werk op je bureaustoel even kunt ontspannen. En in het blok Gezondheid vind je allerlei toegepaste yoga series die je kunnen helpen bij het verlichten van schouder- en nekpijn, lage rugpijn en zere heupen of gevoelige polsen. Iedere serie kent een korte inleiding met daarna het stappenplan op de linkerpagina en de bijbehorende tekeningen op de rechterpagina. De tekeningen van Kerri Frail zijn simpel maar zeer doeltreffend. Je ziet precies wat je moet doen en hoe de bewegingen elkaar opvolgen.

Sanskriet
Alle series zijn beschreven in het Sanskriet. Maar om je te helpen staat ook de Nederlandse vertaling erachter. Bij sommige houdingen heeft Emma aangegeven hoe je ze moet doen of hoe lang je ze moet vasthouden. Handig, want zo leer je veel makkelijker je favoriete serie uit je hoofd. Ik begin nu zo langzamerhand de serie voor lage rugpijn te leren en natuurlijk die voor als je staat te wachten tot het water kookt. Voordat je meteen enthousiast aan een serie begint is het belangrijk om een warming-up te doen, zodat je spieren vast warm worden. Emma raadt hiervoor de Zonnegroet aan – dit is de eerste serie in het boek.

Yoga Zonder Les
Yoga Zonder Les is een ontzettend leuk en eenvoudig boek om yoga te leren. Het is ideaal voor de beginner (ongeacht de leeftijd), maar ook voor de al meer ervaren yogi. Het boek is vierkant en kun je makkelijk naast je neer leggen op de grond, zodat je een geheugensteuntje bij de hand hebt. De fijne paperback uitvoering maakt het een fijn boek om overal te gebruiken. Je kunt plaatjes kijken en zo je favoriete serie onder de knie krijgen, maar ook de namen van de houdingen uit je hoofd leren. In mum van tijd zal je veel plezier aan yoga beleven. Het boek wordt uitgegeven door Uitgeverij Spectrum en kost € 14,99. (ISBN: 9789000344055)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.