zondag 17 mei 2015

Beeldenpark Anningahof: imposant, ontroerend & confronterend

Onder een heerlijk zonnetje werd vandaag in Beeldenpark Anningahof officieel de nieuwe tentoonstellingen geopend, genaamd ‘Beelden 2015’, ‘Wrakgoed’ (in het kader van Kunstwegen) en de tentoonstelling van het ‘Museumtijdschrift’. De opening werd geleid door de heer Hib Anninga, die Jan Brink (wethouder Gemeente Zwolle), Jan Kristen (bestuurslid Kunstwegen en gastcurator van Kunstwegen) en Marina de Vries (hoofdredacteur Museumtijdschrift) aan het woord liet over de prachtige beelden die op Landgoed Anningahof zijn samengekomen. (foto’s: Writing Berries)


Nieuw concept
Dit jaar is door de herinrichting van de ruimte de Beeldentuin een stuk kleiner dan andere jaren. ‘Maar,’ aldus Hib Anninga, ‘op deze manier konden wij kleinere beelden beter tot hun recht laten komen dankzij een nieuw concept.’ Het nieuwe concept was heel inventief en zeer mooi: kleinere beelden waren namelijk samengebracht in een soort kamers omringd door beukenhagen. Hierdoor zijn kleine expositieruimtes ontstaan, waar de beelden zeer zeker alle aandacht opeisen.

Trots op de Parel in het Vechtdal
Wethouder Jan Brink was erg trots op Hib en de Anningahof. ‘De kunstwerken, zowel binnen als buiten, weten je keer op keer te raken,’ vertelde hij. ‘Landgoed Anningahof is een parel in het Vechtdal en daar mogen we met zijn allen trots op wezen. Want het park heeft een grote uitstraling in Zwolle, maar ook ver daarbuiten.’ Dat de uitstraling buiten Zwolle is opgemerkt mag duidelijk zijn: op 6 juni zal Hib Anninga namelijk van Hare Majesteit Prinses Beatrix de Zilveren Anjer overhandigd krijgen. Ook iets waar je zeker trots op mag zijn.

Gastcurators
Naast de schitterende vaste tentoonstelling buiten, kun je ook binnen genieten van kunst. In twee verschillende paviljoens vindt je de tentoonstelling ‘De antropoloog en het onverschrokken meisje’, samengesteld door het Museumtijdschrift en verzorgd door kunstenaars Tanja Ritterbex en Chaim van Luit. Twee jonge talenten die voor het eerst samenwerkten aan een prachtige tentoonstelling. Hib was benieuwd of een hoofdredacteur die veel schrijft over tentoonstellingen ook een tentoonstelling zou kunnen samenstellen. Het antwoord luidt uiteraard ‘ja’. Maar dat moet je echt met je eigen ogen gaan bekijken. De andere tentoonstellingsruimte biedt wisselende tentoonstellingen die zijn verzorgd door Kunstwegen. De eerste tentoonstelling met kunstwerken van de Duitse Jenny Michel is te zien tot en met 2 augustus in het Kunstwegpaviljoen. Daarna zal tot het einde van het seizoen een andere bijzondere tentoonstelling het stokje overnemen.

Imposante beelden
Alle tentoonstellingen bieden voor ieder zeker wat wils. Kunstwerken als Little Ponies of de kleine Stacked Airplanes van Onno Poiesz trekken veel aandacht. Maar ook Screaming in a Bucket van Adriaan Rees is een stuk waar veel mensen blijven staan kijken. Een stuk wat eigenlijk iedereen aantrok is Monere van Levi van Veluw. Een prachtig drijvend hoofd dat door de wind en de zachte stroming door het water heen beweegt. En wat dacht je van Grazzly, een grizzly beer van Kunstgras gemaakt door Marjolein Mandersloot, die stilletjes in het landschap ligt. Dit zijn slechts enkele hoogtepunten van de imposante stukken van Beeldenpark Anningahof.
Je kunt de beelden in de beeldentuin tot en met 25 oktober bezichtigen op Landgoed Anningahof aan de Hessenweg in Zwolle. Het park is van woensdag tot en met zondag geopend van 13:00 tot 18:00 uur. Meer foto’s van de Beeldentuin vind je op Facebook in de map Beeldenpark Anningahof 2015.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.