donderdag 28 mei 2015

Jonge vogels, fout goud en meer

Zo nu en dan mogen we al genieten van een warm zonnetje. Het is net alsof de natuur ons een voorproefje geeft van lange zomerdagen op terrasjes. Heerlijk. Ondertussen merk je aan de natuur dat de zomer er aan komt. Veel eieren komen uit, vogeltjes leren te vliegen, er zijn weer bijen en vlinders… En het is ook gewoon tijd voor wat nieuwe dingen. Zo ook in de Nederlandse dierentuinen. Ik heb bij deze weer wat leuke nieuwsberichten verzameld, ook van Solidaridad over fout goud! (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Nieuws van Burgers’ Zoo
Op 17 mei verwelkomde Burgers’ Zoo 50 gezinnen waarvan de kinderen de aandoening 22q11 deletie syndroom hebben. Het is een onbegrepen syndroom, want van buiten zie je niets, terwijl de kinderen van binnen van alles markeren. Epilepsie, hartafwijkingen en ontwikkelingsstoornissen zoals autisme en ADHD zijn enkele symptomen en beperkingen waar deze kinderen een heel leven lang last van houden. Om deze gezinnen eens een heerlijk dagje uit te geven, waren ze 17 mei van harte welkom in Arnhem. Burgers’ Zoo doet namelijk mee met het wereldwijde programma 22Q at the Zoo, waarbij jaarlijks gezinnen met kinderen met het 22q11DS worden uitgenodigd voor een gezellig dagje uit. En dat is weer een extra goede reden om van Burgers’ Zoo te houden. Overigens, ben jij een echte fan van Burger’s Zoo en wil je als het nieuwe gezicht schitteren inde nieuwe TV-commercial? Echte dierentuinliefhebbers kunnen nog tot en met 5 juni 12 uur ’s middags mee doen met de online casting van het dierenpark. Alles mag, zolang je maar wel de slogan ‘Zoooooo! Dat zie je alleen in Burgers’ Zoo!’ gebruikt. Wil je nog even inspiratie opdoen? Ga dan nog dit weekend naar Burgers’ Zoo en bekijk onder meer de pasgeboren Bongo en de tijdelijke expositie van 10 van rode lijsten voorziene planten die met uitsterven worden bedreigd. (foto’s: Burgers’ Zoo)Topsporters tegen fout goud
Op 18 mei is de champagne ‘Ban fout goud uit Olympische medailles’ officieel van start gegaan, maar daarvoor tekenden 9 topsporters al de petitie. Nicolien Sauerbrei, Hans van Breukelen, Mark Huizinga en Hein Vergeer zijn enkele sporters en ex-sporters die tegen fout goud zijn in Olympische medailles. Veel mensen in de mijnen van onder meer Ghana en Tanzania werken onder zeer barre omstandigheden in de goudmijnen. Weinig loon en een groot risico op ziektes zorgen ervoor dat het goud in een medaille eigenlijk meer verliezers kent, dan winnaars. Het doel van de campagne is om alleen goede gouden medailles te hebben tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro (2016). Doe je ook mee? Teken dan de petitie. (foto: Solidaridad)

Nieuwe rivier in DierenPark Amersfoort
Van de zomer kun je er op waterfietsen, maar nu wordt er nog heel hard gewerkt aan de Grote Wildernis in DierenPark Amersfoort. Het nieuwe gebied gaat bestaan uit een groot maki-eiland waar je naar toe kunt peddelen, een nieuw doorloopgebied en een rivier met waterfietsen. Ga op avontuur en kom heel dichtbij de savanne dieren. Er komen ook nieuwe dieren in de Grote Wildernis wonen. Via de website van het dierenpark kun je de bouw op de voet volgen. (foto: DierenPark Amersfoort)

Ecomare: ‘Zet jonge vogeltjes terug’
Het is weer de tijd van jonge vogeltjes! Soms vallen deze dieren zomaar uit het nest. Bijvoorbeeld door een windvlaag, omdat een broertje of zusje ze eruit wil gooien of doordat ze te vroeg beginnen met vliegen. Wat de reden ook is: jonge vogeltjes kun je gewoon terugzetten in het nest. Mensen kunnen babyvogels namelijk niet opvoeden en het is daarom ook niet nodig om ze naar de opvang, zoals ecomare te brengen. Gelukkig, zo zeggen de experts, zal moeder vogel haar kroost gewoon accepteren ook al zijn ze door mensenhanden aangeraakt. Vogels reageren namelijk niet op geur. (foto: Monique van Sambeek)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.